4. Trávení
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Trávení proteinů- shrnutí
trávení proteinů začíná v žaludku, kde se potrava mísí s žaludečními šťávami, jež vylučuje stěna žaludku → tímto promícháním vzniká kašovitá trávenina → vylučování žaludečních šťáv řídí hormon gastrin, zajišťuje, aby zbytečně nebyly produkovány enzymy v době, kdy je žaludek prázdný.
součástí žaludečních šťáv je také pepsin, který rozkládá bílkoviny na polypeptidy. → aby pepsin netrávil i stěny žaludku, je vylučován v inaktivní formě, jako tzv. pepsinogen → reakcí pepsinogenu a HCl teprve vzniká v určité vzdálenosti od stěny žaludku pepsin (přes toto opatření je však stěna žaludku narušována a musí se – každé tři dny – regenerovat)
v tenkém střevě se díky enzymu slinivky břišní - trypsinu - rozkládají polypeptidy na peptidy. Tento proces je aktivován enteropeptidázou, která mění neúčinný trypsinogen na trypsin, podílí se také chymotrypsin
další štěpení obstarávají enzymy aminopeptidázy, karboxypeptidázy a dipeptidázy, které nakonec rozdělují řetězce na jednotlivé aminokyseliny.
ODBOURÁVÁNÍ LÁTEK Z TĚLA
energie z glukosy je v buňkách uvolněna biologickou oxidací, zahrnuje anaerobní glykolýzu a na ni navazující Krebsův cyklus a dýchací řetězec → konečným produktem je oxid uhličitý, voda a energie
glycerol je při odbourávání začleněn do procesu glykolýzy → MK kyseliny vstupují do procesu β-oxidace, kde se řetězec MK zkracuje o dvouhlíkaté štěpy vstupující do Krebsova cyklu
AMK jsou odbourávány deaminací, při níž se odštěpuje aminoskupina ve formě toxického amoniaku → ten vstupuje do tzv. ornitinového cyklu, kde je přeměněn na močovinu, která je jako odpadní produkt vyloučena močí z těla ven
Způsoby výživy živočichů a výživa člověka
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA
nezbytné složky potravy: živiny (T, C, B), vitamíny, voda, minerální látky, vláknina
složení potravy: cukry 60 %, tuky 25 %, bílkoviny 15 %
potřeba bílkovin: 1 gram na 1 kilogram váhy těla, děti a těhotné ženy více
rostlinné × živočišné bílkoviny (esenciální aminokyseliny nejsou v rostlinných bílkovinách → nevhodnost vegetariánství u dětí)
tuková tkáň se může zmenšit až o 97 % patologie: hladovění, podvýživa, otylost, obezita, mentální anorexie a bulimie
VITAMÍNY
účastní se (bio)chemických reakcí v organismu, nejčastěji jako kofaktory enzymů
rozpustné ve vodě: vstřebávají se snadno ze střeva do krve, lehce se vyluhují z potravy při jejím zpracování → komplex B, M, H, C
rozpustné v tucích: nutná účast lipidů → A, D, E, K
informace o jednotlivých vitamínech (pro co jsou potřeba, doporučená denní dávka, projevy nedostatku, potravinové zdroje vitamínů) najdete na adrese http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn
MINERÁLNÍ LÁTKY
vápník: 1–1,5 kg, z toho 99 % v kostech a zubech
vázán na endoplazmatické retikulum
aktivace svalového stahu
přenos nervového podráždění
syntéza bílkovin
ovlivňuje propustnost buněčných membrán
× (nedostatek) křeče, svalové záškuby, osteoporóza
0,8 g/den