4. Trávení
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
přídatné orgány trávicí trubice
věnec brv okolo ústního otvoru (u živočichů živících se potravou rozpuštěnou ve vodě)
chapadla (uchopení větší potravy a její podání do úst)
kutikulární destičky epidermálního původu uvnitř ústní dutiny (k drcení potravy)
VÍŘNÍCI (ROTIFERA): destičky ve svalnatém žvýkacím hltanu, opatřeny zoubkovitým okrajem nebo zubovitými výběžky
MNOHOŠTĚTINATÍ ČERVI (POLYCHAETA): žvýkací aparát z chitinových čelistí (+ inkrustace CaCO3) ve vychlípitelném jícnu
MĚKKÝŠI (MOLLUSCA): kromě čelistí může být i chitinová jazyková páska zvaná radula (vyztužená chrupavčitou subradulární destičkou)
žlázy trávicí trubice
přídatné trávicí žlázy poprvé u vířníků (slinné žlázy)
slinivkojaterní žláza (hepatopankreas) produkuje trávicí enzymy
repugnatoriální žlázy (např. u členovců) ústí do trávicí trubice a produkují látky odstrašující potenciální predátory
trubicovitá trávicí soustava může být v souvislosti se způsobem života modifikována (změna průběhu trubice) či redukována (paraziti)
trávicí soustava ostnokožců, polostrunatců a strunatců se od uvedeného schématu na první pohled morfologicky příliš neliší, zásadní rozdíl však spočívá v embryonálním původu úst a řiti (prvoústí × druhoústí)
prvoústí: ústní otvor představuje embryonální blastoporus
druhoústí: blastoporus se uzavírá a v blízkosti jeho původní pozice se proráží řitní otvor, ústní otvor vzniká sekundárně vchlípením ektodermu na hlavové části těla
ADAPTACE NA RŮZNÝ TYP POTRAVY
-
Hmyz
-
Ptáci
Savci
Trávicí soustava člověka
-
Funkce
-
primární
-
-
příjem potravy, její trávení, vstřebávání živin, vody, vitaminů a odstranění nestravitelných zbytků a nadbytečných látek ven z těla
-
sekundární
-
-
tvorba vitaminů za účasti střevních bakterií, vyměšování hormonů, které řídí činnost trávicí soustavy
-
trávicí soustava člověka má tvar trubice, označuje se jako trubicovitá
-
části trávicí trubice
-
-
dutina ústní
-
hltan
-
jícen
-
žaludek
-
tenké střevo (dvanáctník, lačník, kyčelník)
-
tlusté střevo (slepé střevo, tračník, konečník)
-
trávicí žlázy
-
slinné žlázy
játra
slinivka břišní
ÚSTNÍ DUTINA
ohraničena patrem, rty, tvářemi
funkce: příjem potravy, mechanické zpracování (promísení se slinami)¨
Jazyk
posunování potravy, tvorba a formování sousta
orgán chuti, příčně pruhovaný sval
u kořene připojen k dolní čelisti
vzadu fixován k jazylce
na hřbetní straně jsou umístěny papily s chuťovými pohárky
účastní se také řeči
Slinné žlázy
malé: vylučují sliny neustále
velké - párové: příušní, podjazyková, podčelistní (celkem tedy 6 žláz)
sliny
tvořeny z 99 % vodou, organickými i anorganickými látkami, solemi Ca, K, Na, P
alkalická reakce
1,5 litru denně
uvolňování oxidu uhličitého ze slin → vznik zubního kamene
mucin: ve všech šťávách, hlenovitý, kryje a chrání sliznici
ptyalin (amyláza): štěpí škrob na maltózu
sekrece slin reflexně, snižuje ji nikotin/atropin, zvyšuje ji acetylcholin
potrava v ústech 15–20 vteřin