Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




4. Trávení

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (13.28 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Játra a alkohol
  • i jednorázově velká zátěž

  1. fáze: steatóza (vratné): v hepatocytech se ukládá více tuků

  2. fáze: alkoholová hepatitida: zvětšení jater, zánět jaterních buněk

  3. fáze: cirhóza (nevratné!): vytváření zjizvené vazivové tkáně (fibróza), zmenšování jater, zvětšení břicha, poškození funkce, zánik jaterní tkáně

  • zánět jater

  • žloutenka – hepatitida typu A virová, hepatitida typu B bakteriální

  • selhání jater → smrt

Metabolismus cukrů, tuků a bílkovin

  • anabolismus = syntéza složitějších látek z jednoduchých, spotřeba energie

  • katabolismus = rozklad složitých látek na jednodušší, energie vzniká

  • esenciální látky - tělo je neumí samo vyrobit, musí je přijímat v potravě

  • bazální metabolismus: množství energie potřebné k udržení základních životních funkcí při optimální teplotě a v klidu (muži 6 800 kJ, ženy 5 600 kJ)

  • celkový metabolismus: 12–20 000 kJ/den

  • výsadní postavení v metabolismu má jaterní tkáň

  • většina látek vstřebaných z tenkého střeva he portální žílou odváděna do jater a zde nejdříve zpracována v jaterních buňkách → dochází k jejich syntéze na látky jednodušší (anabolismus) nebo k jejich syntéze na látky složitější (katabolismus)

METABOLISMUS SACHARIDŮ

  • sacharidy (cukry) = okamžitý zdroj energie

  • glukóza: zdroj energie pro všechny buňky

  • při zvýšení na 10 mmol/l se glukóza objevuje v moči

  • za běžných podmínek se glukosa z potravy:

    • 50 % štěpí na oxid uhličitý a vodu (spalování)

    • 30–40 % se přestavuje na tuk

    • 5 % syntetizuje na glykogen (v játrech)

    • denní potřeba glukózy: min. 160 g, denně 300–500 g (mozek 120 g, svaly v klidu 30–100 g)

Trávení sacharidů- shrnutí

  1. trávení sacharidů začíná v ústní dutině → škrob a glykogen (polysacharidy) z potravy rozkládají pomocí enzymu amylázy (ptyalinu), který je obsažen ve slinách → amyláza mění v ústech, jícnu a hltanu polysacharidy na disacharid maltózu.

  2. další fáze trávení sacharidů se odehrává v tenkém střevě → rozkládají se pomocí enzymu amylázy, který tentokrát vylučuje slinivka břišní, i další polysacharidy

  3. další enzym, maltáza, rozkládá maltózu na dvě molekuly glukózy → v tenkém střevě se však rozkládají i jiné cukry, například enzym sacharáza rozkládá sacharózu na fruktózu a glukózu, laktáza rozkládá laktózu na galaktózu a glukózu. Tyto jednoduché cukry jsou následně vstřebány do krve

METABOLISMUS TUKŮ

  • tuky (lipidy) = zásobárna energie

  • zásoba tuku v těle asi na jeden měsíc (cca 10 kg)

  • obsah cholesterolu do 5,18 mmol/l, patologické hodnoty přes 6,18 mmol/l

  • význam tuků

    • umožňují vitamínům A, D, E, K (lipofilní, rozpustné v tucích) vstup do těla

    • přivádějí esenciální mastné kyseliny

    • energetická zásoba (v podkoží 90 % tuku)

    • součást buněčných membrán (cholesterol)

  • tuky = sloučeniny trojsytného alkoholu glycerolu s mastnými kyselinami [MK] (slučování = esterifikace → tuky = estery)

    • glycerol + 3 molekuly MK → triacylglycerol (neutrální tuk)

Témata, do kterých materiál patří