4. Trávení
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
sodík: váže na sebe vodu
udržuje objem extracelulární tekutiny
podílí se na dráždivosti tkání
udržuje membránový potenciál
funkce při přenosu nervového podráždění
× nechutenství, zvracení, svalová slabost, křeče, poruchy vědomí
3–4 g/den
draslík: pro normální činnost srdce a plic
aktivuje enzymy
udržuje membránový potenciál
prevence aterosklerózy a hypertenze
× snížený svalový tonus a dráždivost až ochrnutí, spavost, zácpa, nízký TK, arytmie až zástava
2–4 g/den
fosfor: všude v těle jako součást kys. fosforečné a jejich solí (600 g v kostech v kombinaci s Ca)
ovlivňuje činnost nervové tkáně, kosterní a srdeční svaloviny, metabolismus všech živin
přeměna a přenos energie (ATP)
součást enzymů, fosfolipidy, nukleových kyselin
× celková slabost, nevolnost, zvracení, arytmie, poruchy dýchání
0,9 g/den
hořčík: v kostech spolu s Ca a P (50–70 % Mg)
aktivace enzymů – přenos energie
normální funkce nervové soustavy a srdce
vasodilatační schopnost
× arytmie, zvýšená svalová dráždivost, křeče, svalový třes, deprese, zmatenost, zvýšení TF
0,25 g/den
STOPOVÉ PRVKY
železo
anémie, oslabení imunitních reakcí
15 mg /den muži, 18 mg/den ženy
zinek
anémie, nehojení ran, ztráta vlasů, porucha růstu a reprodukce
3,3–5 mg/den (maso, moučné produkty)
měď
poruchy erytropoézy
0,5–1,5 mg/den (luštěniny, játra, maso, zelí, kakao)
jód
struma, poruchy CNS
0,1–0,2 mg/den (pitná voda, mořské ryby, jod. sůl)
mangan
svalová ochablost (ataxie), poruchy růstu, křeče, poruchy metabolismu tuků
0,3–0,8 mg/den (zelenina, ořechy, játra, ledviny)
kobalt
porucha krvetvorby (součást kobalaminu)
< 1 mg/den (luštěniny, kořenová zelenina, ořechy)
chróm
ataxie, hyperlipémie, zvýšená potřeba inzulínu
v běžné potravě
selen
zvýšené toxické účinky kyslíku, rtuti a kadmia
má antioxidační účinky
40–200 mg/den (játra, maso, med, celozrnné pečivo)
fluór
zvýšený výskyt zubního kazu; při překročení množství – skvrnitá zubní sklovina, poruchy vývoje kostí
10–15 mg/den (pitná voda)
vanad
hypercholesterolémie, porucha ukládání solí v zubní a kostní tkáni
luštěniny, ovoce, zelenina, ořechy, oleje