7. Stavba těla rostlin
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
oplodí (stěna plodu) – vzniká přeměnou plodolistů (nebo i dalších částí květů), tvoří ho (zejména u dužnatých plodů) tři vrstvy:
exokarp – blanitá slupka, často charakteristicky zbarvená (peckovice)
mezokarp – střední vrstva, tvořená dužnatým až šťavnatým parenchymem
endokarp – vnitřní vrstva, bývá často blanitý (jádřinec u malvic) nebo sklerenchymatický (pecka u peckovic)
souplodí – soubor plodů, který vzniká z gynecea jednoho květu vzájemně spojených květním lůžkem (souplodí nažek – jahoda, souplodí peckoviček – malina, souplodí nažek ve zdužnatělé češuli – šípek)
plody některých rostlin jsou využívány jako potraviny (ovoce, zelenina, obilí, luštěniny), pochutiny (kávovník, kakaovník, hořčice), koření (kmín, paprika) nebo léčivo (mák)
semena a plody se můžou šířit např.:
vlastními silami (autochorie) – vymršťování semene ze zralých plodů (netýkavka)
větrem (anemochorie) – pomocí létacích zařízení – křídel (javor), chmýru (pampeliška), chlupů (bavlník)
vodou (hydrochonie) – u vodních a bahenních rostlin, jejíž plody a semena se udrží delší dobu na hladině (kosatec)
živočichy (zoochorie), a to:
na povrchu těla – plody nebo semena mají příchytná zařízení - háčkovité chlupy (svízel)
trávicím ústrojím – plody nebo semena, která jsou potravou živočichů, nestrávené mohou být roznášeny trusem na velkou vzdálenost (jeřáb)
člověkem (antropochorie) – záměrný i nezáměrný přenos, např. při pěstování kulturních rostlin
částice, které slouží k šíření rostlin, obecně nazýváme diaspory – mohou vznikat vegetativním i generativním způsobem, jsou to např. semena, plody, šlahouny, spory,….
DĚLENÍ PLODŮ PODLE KONZISTENCE OPLODÍ
suché – oplodí je kožovité, nebo tvrdé, sklerenchymatické
pukavé – v době zralosti se otevírají, bývají vícesemenné
měchýřek – otevírá se podélnou skulinou (blatouch)
lusk – puká od vrcholu dvěma chlopněmi (hrách)
šešule a šešulka – otevírají se ve švech ve dvě chlopně oddělené blanitou přehrádkou (hořčice)… (šešulka je zkrácená šešule)
tobolka – otevírá se různě - děrami (mák), víčkem (jitrocel)
nepukavé – jednosemenné plody, v době zralosti se neotevírají, oddělují se od rostliny celé
-
nažka – má blanité nebo kožovité oplodí (pampeliška)
-
oříšek – jednosemenný, s tvrdým, zdřevnatělým oplodím (líska)
-
obilka – osemení srůstá s oplodím v blanitý obal (pšenice)
poltivé – v době zralosti se neotvírají, ale rozpadají se na jednosemenné díly
-
struk – příčnými přehrádkami rozdělený na jednosemenné části (ohnice)
-
dvounažka – rozpadá se na dvě jednosemenné nažky (javor)
-
tvrdka – rozpadá se na čtyři jednosemenné části (hluchavka)
dužnaté – oplodí rozlišena na vnější, střední a vnitřní část