MANAGEMENT pro maturanty
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Účel kontroly:
Kontrola může mít následující funkce:
Inspekční funkce – objektivní zjišťování stavu na základě stanovených kriterií
Preventivní funkce – spočívá v působení přítomností, posiluje odpovědnost
Eliminační funkce – má zamezit opakování zjištěných odchylek
Subjekty kontroly:
Vedoucí pracovníci – kdo řídí, kontroluje
Jednotliví zaměstnanci – samokontrola
Vnitřní kontroloři
Specialisté kontroly
Vyškolení pracovníci (interní audit, technická kontrola)
Časová dimenze kontroly:
Obecné doporučení říká, že alespoň jednou za rok by měly být zkontrolovány všechny řízené oblasti.
Časový charakter kontroly:
Předběžná (je proces po všech stránkách připraven)
Průběžná (probíhá vše v souladu s požadavky)
Následná ( je dosahováno požadovaného výsledku)
Metody:
Běžná vnitřní kontrola – realizují ji orgány firmy, má pevný metodický postup.
Audit – představuje nestranné ověření určité skutečnosti (funkce útvarů,kvalita produktů, celková výslednost procesů, apod.)
Externí audit – provádí externí autorizovaný pracovník (roční účetní uzávěrka)
Interní audit – provádí vlastní vyškolení pracovníci
Nejčastější chyby kontrolního systému:
Absence kontroly
Nízká autorita kontroly
Nadměrná kontrola
Nepřesná kontrola
Subjektivní kontrola
Nesrozumitelné závěry formálnost kontroly