Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Technologie nekynutého a trvanlivého pečiva

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (19.93 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

c) silnější tyčinky italského typu
- mají bledou barvu a nevýraznou chuť
- vyrábí se na linkách z kynutého těsta
- vymísené těsto se po krátkém nakynutí strojově tvaruje
- pečou se při 250°C
- po vychladnutí se balí

Oplatky
- dříve se používaly k církevním účelům, v současnosti je jejich sortiment široký
- 2 druhy:

hnědé oplatky – jejich výroba je zcela mechanizována, nejdříve se připraví řídké těsto, které se potrubím vede k peci, oplatky se pečou v oplatkových kleštích, ty se skládají ze dvou pánví, které jsou spojené, kleště jsou zavěšené na řetězu, který prochází pecí, na začátku se kleště otevřou, nadávkuje se do nich těsto, kleště se zavřou a uzamknou a pečou se několik minut při vysoké teplotě, po upečení se kleště otevřou a oplatky se vyklepnou, vyrábí se obdélníkové, čtvercové nebo kulaté, část upečených oplatek se po vychladnutí nakrájí a expedují, některé se plní pišingrovými náplněmi, pak se řežou, namáčí cukapem a balí se, některé se ihned po upečení stáčí do tvaru trubiček nebo kornoutů, mezi hnědé oplatky se řadí lázeňské oplatky

bílé oplatky – vyrábí se ze škrobu a vody, vyrábí se buď ploché nebo se stáčí do tvaru trubiček, ploché se využívají k dohotovení cukrářských výrobků, trubičky se využívají ve farmacii jako zásobníky léků

Extrudované výrobky
- patří mezi moderní výrobky
- jejich výroba je rychlá, a proto si zachovávají všechny důležité složky, šetří se energie
- výchozí surovinou bývají bílkoviny, nejvhodnější je kukuřice – má vyšší obsah škrobu
- výroba probíhá v extruzérech
- na začátku zařízení se obilovina může smísit s vodou, případně jinými surovinami, pak
se zahřívá a zvyšuje se tlak, voda se mění na páru, která nemůže uniknout
vzhledem k vyššímu tlaku a na konci zařízení je matrice s tryskami, které udávají
tvar výrobků
- jakmile projde obilovina tryskami, tak vzniklá pára unikne a výrobky zvětší svůj objem
- mezi extrudované výrobky patří: křupky, tyčinky, burizony

Témata, do kterých materiál patří