Anatomie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Tukové vazivo
Tukové vazivo je v těle významným energetickým rezervoárem, plní funkce tepelného izolátoru a pro některé orgány vytváří i mechanickou ochranu. Tukové vazivo tvoří průměrně asi 15 - 20% hmotnosti, ale tento podíl může být i podstatně větší.
Podle stavby a funkce rozlišujeme bílé a hnědé tukové vazivo.
Bílé tukové vazivo tvoří především většinu tzv. podkožního tuku, tukové obaly některých orgánů a vmezeřenou tukovou tkáň. Hnědé tukové vazivo patří k thermoregulačnímu systému organismu, a v dospělém věku je omezeno na ostrůvky tkáně rozptýlené v tukovém vazivu mezihrudí. (Viz dále.)
[ Stavba tukového vaziva: tukové buňky, fibroblasty, retikulární, kolagenní a elastická vlákna a bohatá síť krevních vlásečnic.
• Bílé tukové vazivo tvoří poměrně velké, kulovité tukové buňky (adipocyty) v jejichž cytoplazmě obvykle nacházíme jednu velkou tukovou kapku. Při dlouhodobém hladovění tuková kapka mizí a buňky mívají polygonální tvar s množstvím drobných tukových kapek. Tukové buňky jsou opředeny hustými sítěmi retikulárních vláken a v místech, která jsou vystavena mechanickému zatížení jsou tukové lalůčky obaleny vrstvami hustého kolagenního vaziva.
Bílé tukové vazivo představuje u průměrně živeného člověka energetickou zásobu asi na čtyřicet dní hladovění.
Tukové buňky se dělí asi do dvou let. Dítě si tedy v této době vytváří podstatnou část své potenciální tukové tkáně. Co je bezprostředním impulzem k dělení tukových buněk, není zcela jasné, ale jde nejspíše o komplex vlivů zprostředkovaných hormony (glukagon, somatropin, glukokortikoidy) a autonomním nervstvem v těsné korelaci s množstvím konzumované potravy. Výživa v prvních dvou letech života tedy rozhoduje o vzniku a množství "nebezpečné tkáně", která zůstává zachována i po případné redukci nadměrné hmotnosti. Jakákoliv dietní nekázeň se proto projeví opětným "naplněním" tukových buněk a růstem hmotnosti. Odstranění tukových buněk fyziologickými dietetickými postupy, je proto téměř nemožné. Vlastní tukové buňky lze odstranit pouze liposukcí, tj.odsátím tukové tkáně nebo jejím chirurgickým vynětím.
• Hnědé tukové vazivo je složeno z drobnějších buněk, ve kterých je tuk ve formě početných kapek. Buňky hnědého tukového vaziva jsou koncentrovány především podél cév a celá mikroskopická úprava hnědého tukového vaziva připomíná až stavbu žláz s vnitřní sekrecí. Buňky hnědého tukového vaziva jsou bohatě inervovány vlákny sympatiku.
: Bílé tukové vazivo má barvu, která je závislá na typu diety - bílou až žlutou. U tohoto typu tukové tkáně nebyla na tukových buňkách prokázána nervová zakončení, a pro látkovou výměnu je rozhodující cévní zásobení, které se při hladovění významně zvětšuje.