5.Zdr.pr
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Mírná, dlouhodobá = např. riziko tvorby močových kamínků
Pitný režim:
Zejména u malých dětí a starších lidí není často pocit žízně dostatečný pro regulaci Příjmu tekutin
Příjem tekutin je nutné cíleně ovlivňovat (hlídat)
Několik porcí denně
Nevázat příjem tekutin jen na příjem potravy (= i mimo jídla)
Vhodné nápoje – především pouze voda
Kvantitativní aspekty výživy
− Kvantitativní aspekt výživy, tj. zda se jedná o dostatek energie (tj. kalorií nebo joulů), eventuelně dostatek či nedostatek dalších důležitých nutrientů (např. vitaminů či stopových prvků)
− Pokud se přejídáme nezdravým jídlem, má to stále zhoubné účinky na celý organismus, tloustneme a náš organismus je ohrožen nemocemi sdruženými s obezitou, jako je cukrovka, či vysoký krevní tlak.
Řízení příjmu potravy:
Hypothalamus – 2 vzájemně propojená centra sytosti
ventro-mediální (středí) centrum sytosti
laterální (postranní) centrum hladu
Poruchy (nutno odlišovat od stresové hyperfagie a mentální anorexie)
centrum sytosti: hyperfagie (= nadměrný pocit hladu)
centrum hladu: anorexie (= nechutenství)
Aktivace hypothalamických center
fyziologická
nervové impulsy (např. kontrakce žaludku)
chemické impulsy (glykemie nebo lipemie)
fyzikální impulsy (teplota krve a teplota vnějšího prostředí)
psychická (viz dále)
+ navyklý rytmus stravy
Faktory ovlivňující příjem potravy (živin):
Senzorická jakost
chutných (chuťově výrazných) potravin člověk zkonzumuje více než chuťově neutrálních nebo méně chutných
Prostředí, ve kterém je strava konzumována
příjemnost prostředí a hovor při jídle příjem stravy zvyšují
Osobní názory a přesvědčení
Sociální zvyklosti a vliv okolí (rodiny, společnosti, …)
Psychický stav
mírný, krátkodobý stres příjem stravy zvyšuje (stresová hyperfagie)
dlouhodobý (silný) stres příjem stravy snižuje (i velmi výrazně)
Změny živin během zpracování potravin
Využitelnost živin v lidském organismu ⇒
Výdej energie:
Bazální metabolismus
Fyzická a duševní aktivita (práce)
Dietou indukovaná termogeneze
Tvorba energetických rezerv (jaterní a svalový glykogen, tuková tkáň)
Energetická rovnováha organismu
Bazální metabolismus:
Bazální výdej energie (BVE)
= energie potřebná pro nezbytné životní funkce organismu (= funkce oběhového systému, plic, vylučovacích orgánů a jater; mozková činnost v klidu; regulace tělesné teploty; udržování osmotické rovnováhy v organismu; chemická energie pro biosyntézy, …)
= energie potřebná v klidu (v bdělém stavu na lůžku), na lačno (= trávicí systém je v klidu)
Záleží na: věku, pohlaví, tělesném typu (povrch těla), klimatu, rase, zdravotním stavu, funkci štítné žlázy,…
Hodnoty bazálního metabolismu:
Přesné určení pro danou osobu ↔ klinické testy
Přibližně z Harrisových-Benedictových rovnic (kJ/den)