5.Zdr.pr
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Dietou indukovaná termogeneze:
= ztráty energie způsobené vznikem tepla při hormonální odezvě organismu na příjem potravy a při mechanické práci (žvýkání, žaludeční a střevní motilita) spojené s příjmem potravy
Tyto ztráty se odhadují na přibližně 6 % přijaté energie
(záleží na individuální dispozici a zdroji energie – více u proteinů)
Hodnocení stavu výživy.
− Výživový stav je definován jako zdravotní stav (kondice) jednotlivce, ovlivňovaný příjmem a využíváním složek výživy.
− Optimální výživový stav je zajištěn konzumací dostatečných, ale nikoli nadbytečných energetických zdrojů, esenciálních živin a ostatních složek výživy neobsahující toxiny nebo kontaminanty.
− Hodnocení stavu výživy je realizováno sledováním kvantitativních a kvalitativních ukazatelů, a to z hlediska karenčních příznaků nebo projevů nadměrné výživy
Metody zjišťování stavu výživy
− Ke zjišťování výživového stavu jednotlivých osob, např. nemocných, mají největší význam: - 1. nutriční anamnéza
- 2. somatické (klinické, fyzikální) vyšetření
- 3. antropometrické vyšetření
- 4. laboratorní (biochemické) vyšetření
▪ Mnoho chorobných příznaků i laboratorních výsledků může být odrazem choroby, ale také stavu výživy.
▪ Z tohoto důvodu je nutné posuzovat všechny údaje a hodnoty v souvislosti s klinickými nálezy.
Snížený příjem potravy s dopadem na zdravotní stav – hladovění, mentální anorexie; záchvatovité přejídání – mentální bulimie.
Hladovění
= Skutečná absence nutrice
− Hladovění přechází v marasmus – naprostý rozvrat metabolismu
− hladovění může být úplné (akutní) při úplném odnětí potravy a tekutin nebo částečné (chronické).
− Při částečném hladovění je potrava kvalitativně nebo kvantitativně nedostatečná nebo ji organismus nemůže z chorobných příčin přijímat, vstřebávat a dokonale využít
− Určení příčinné souvislosti mezi nedostatečným přívodem potravy a smrtí bývá někdy velmi obtížné zvláště u kojenců a malých dětí.
Patofyziologie hladovění
− Při akutním hladovění počáteční pocit hladu mizí asi po 3 dnech a přechází v určitou lhostejnost.
− Objevuje se tlak v žaludeční krajině, touha po spánku, dochází k postupnému ubývání sil, k delirantním stavům, k postupnému poklesu tělesné teploty, k bezvědomí, a nakonec ke smrti.
− U chronicky hladovějících, kde je výživa nedostatečná především po stránce kvalitativní s nedostatkem bílkovin a vitaminů, avšak s přívodem tekutin a solí, dochází v důsledku poklesu onkotického tlaku a retence vody k edémům, průjmům
Mentální anorexie
− Anorexie a mentální anorexie dva odlišné pojmy.
− Samotná anorexie jako taková je dočasná, většinou krátkodobá ztráta chuti k jídlu, která ale může u každého člověka trvat různou dobu.