Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




5.Zdr.pr

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (366.37 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Otázka č. 5

Úloha mikronutrientů a vody ve výživě člověka. Vitamíny a minerální látky – klasifikace, vstřebávání, denní doporučené dávky, zdroj v potravě, význam v organismu, projevy nedostatku či nadbytku; význam vody v organismu, hydratace a dehydratace organismu, pitný režim, klasifikace nápojů. Kvantitativní aspekty výživy. Regulace příjmu potravy. Energetická potřeba organismu, bazální metabolismus. Hodnocení stavu výživy. Snížený příjem potravy s dopadem na zdravotní stav – hladovění, mentální anorexie; záchvatovité přejídání – mentální bulimie.

Výchovně – vzdělávací cíle ve výuce, způsob formulace výukových cílů, jejich význam, příklady kognitivních, afektivních a psychomotorických cílů.

Didaktické zpracování tématu.

A) Úloha mikronutrientů a vody ve výživě člověka. Vitamíny a minerální látky – klasifikace, vstřebávání, denní doporučené dávky, zdroj v potravě, význam v organismu, projevy nedostatku či nadbytku; význam vody v organismu, hydratace a dehydratace organismu, pitný režim, klasifikace nápojů. Kvantitativní aspekty výživy. Regulace příjmu potravy. Energetická potřeba organismu, bazální metabolismus. Hodnocení stavu výživy. Snížený příjem potravy s dopadem na zdravotní stav – hladovění, mentální anorexie; záchvatovité přejídání – mentální bulimie.

Funkce vody v organismu:

Nezbytná pro všechny životní procesy:

Prostředí pro životní děje

Rozpouštědlo pro většinu živin

Transport živin do orgánů a tkání

Významná role v tepelném hospodářství (velká tepelná kapacita)

Udržení koloidů v rozpuštěném stavu

Reaktant při hydrolytických * a hydratačních procesech

Řízení toku energie (při redukci se voda váže, při oxidaci vzniká)

Obsah v lidském těle: 45-75 %

Snižuje se s věkem

Nižší u žen

Snižuje se při dehydrataci organismu

Individuální rozdíly (souvisí s množstvím tělesného tuku)

Potřeba vody a její zdroje:

Denní potřeba: 2-3 litry

Zdroje: cca 1 litr obsažen v pokrmech, 1-2 litry jako nápoje, 0,3 kg tzv. metabolická voda

Vylučování: asi 1,2-2 kg močí, 0,15 kg stolicí, 0,6 kg dýcháním, minimálně 0,5 kg pocením

Potřeba vody detailněji:

Řízení příjmu tekutin:

Hypothalamus – 2 centra (odlišná od center sytosti)

Aktivace:

Fyziologická

Změna osmotických poměrů vnitřního prostředí

Změny objemu cirkulujících tekutin

Suchost sliznice úst a hltanu

Psychická

Úmyslná regulace příjmu tekutin

Nedostatek vody: příčiny a důsledky:

Nedostatečný příjem:

Poruchy centra pro žízeň

Některé hormonální poruchy

Nesprávné stravovací návyky

Vysoké ztráty:

Nadměrné pocení (okolní teplota, fyzická aktivita, vysoký tlak)

Průjem (infekční choroba, potravinová intolerance – laktosová)

Důsledky:

V tělních tekutinách se zvyšuje koncentrace rozpuštěných látek

Vysoká akutní dehydratace = ohrožení života

Témata, do kterých materiál patří