Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




5_Zdravotnicka_prevence

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.24 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Průměrná ztráta tekutin u člověka je velmi individuální a činí 2-3 litry vody denně.

  • Denní ztráty močí dosahují až 1,5litru, zbytek tekutin je vyloučen pocením, či je spotřebován metabolickými procesy.

  • Spotřeba vody stoupá také v závislosti na teplotě okolí, či na množství fyzické zátěže organismu.

  • Při ztrátě vody je nutno počítat i se ztrátou minerálů a stopových prvků.

  • Při močení dochází především ke ztrátě draslíku a při pocení sodíku.

  • Z výše uvedených skutečností vyplývá, že k pokrytí těchto ztrát je potřeba minimální denní příjem tekutin v rozmezí alespoň 2-3 litry.

  • Toto množství se však zvyšuje při vyšší fyzické námaze, kdy metabolismus organismu produkuje větší množství škodlivin.

  • Také vyšší teplota okolí zvyšuje potřebu vody.

    • Jak je vidět, význam vody a pitný režim nelze podceňovat.

    • bez vody člověk nevydrží déle než pět dní.

    • žízeň je fyziologický stav, který člověku signalizuje větší úbytek vody z organismu – není to běžný stav.

    Pravidla pitného režimu:

    • Naučme se pravidelně přijímat tekutiny v různých vhodných formách.

    • Těmi jsou především voda, minerálky, čaje či ředěné ovocné šťávy či džusy.

    • Vyhněte se všem slazeným nápojům, kávě a alkoholu.

    • Snažte se pít pravidelně po malých dávkách v průběhu celého dne.

    • Pijte zásadně mimo jídlo.

    • Nebraňte dětem v konzumaci tekutin, když mají chuť pít.

    • Nepotlačujte pocit žízně.

    Dehydratace

    • hrozí nejen při nedostatečném příjmu tekutin, ale také při jejich zvýšeném výdeji.

    • Obzvlášť závažná dehydratace může vzniknout při různých onemocněních, která provází průjmy a zvracení, akutní stavy – horečky a podobně.

    • Dobrá hydratace organismu je také nutná pro lepší vykašlávání hlenů z plic a tím i usnadnění dýchání.

    • Péče o pitný režim stojí proto v nemoci na předním místě spolu se správnou výživou.

    • Nápoje se dělí na alkoholické a nealkoholické

    • Nealkoholické se dělí na slazené a neslazené a dále na perlivé a neperlivé

    Kvantitativní aspekty výživy

    • Kvantitativní aspekt výživy, tj. zda se jedná o dostatek energie (tj. kalorií nebo joulů), eventuelně dostatek či nedostatek dalších důležitých nutrientů (např. vitaminů či stopových prvků)

    • Pokud se přejídáme nezdravým jídlem, má to stále zhoubné účinky na celý organismus, tloustneme a náš organismus je ohrožen nemocemi sdruženými s obezitou, jako je cukrovka, či vysoký krevní tlak.

    Regulace příjmu potravy

    • Je komplexní a mnohovrstevný proces s četnými periferními a centrálními vstupy, jehož cílem je za fyziologických okolností zajistit rovnováhu mezi energetickým příjmem a výdejem za účelem udržení stálé hmotnosti a optimálního příjmu živin.

    Dělení regulace příjmu potravy

    • Homeostatická regulace

      • Řízena fyziologickými mechanismy, faktory orexigenními (zvyšují chuť k jídlu a příjem potravy ) a anorexigeními (snižuje chuť k jídlu a snižují příjem potravy)

    Témata, do kterých materiál patří