Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




5_Zdravotnicka_prevence

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.24 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Orexiny

    • Příjem potravy s vysokým obsahem tuku CART (cocain-amphetamine regulated transcript)

    • Ovlivňuje emoční odezvu na expozici odměnu přinášejícím látkám

  • Dopamin

    • Klíčová role v motivaci k jídlu pro přežití

    • X motivace k jídlu přinášející libé pocity

  • Energetická potřeba organismu, bazální metabolismus.

    • Energetická potřeba organismu je součtem bazálního metabolismu, termického efektu přijaté potravy a fyzické aktivity.

    • V případě nějaké choroby je nutné také přičíst energii nutnou na zvládání projevů onemocnění (zvýšená teplota, stres apod.). ¨

    • Často se významově zaměňují dva pojmy - bazální metabolismus (BM) a klidový metabolismus (REE).

    • Pro posuzování energetické bilance těla je rozhodující klidový metabolismus (správněji označovaný jako klidový energetický výdej).

    • Bazální metabolismus je základní přeměna pokrývající dostatečným způsobem všechny vitální fce za bazálních podmínek (neutrální teplot, tělesný a duševní klid, stav nalačno) podle věku, pohlaví, tělesné výšky se zvyšuje

    • Je vrozený a ovlivnit ho lze nejméně

    • Bazální metabolismus se podílí na výdeji energie z celkového příjmu z větší části a o to více, čím méně jste aktivní od cca 50 až po devadesát procent.

    • Aktivita zvyšuje energetické nároky na organismus

    • U dětí je prům. denní výdej – 6200 kJ, muži (5O let) 12 000 kJ, těhotné 11000-12000 kJ

    Hodnocení stavu výživy.

    • Výživový stav je definován jako zdravotní stav (kondice) jednotlivce, ovlivňovaný příjmem a využíváním složek výživy.

    • Optimální výživový stav je zajištěn konzumací dostatečných, ale nikoli nadbytečných energetických zdrojů, esenciálních živin a ostatních složek výživy neobsahující toxiny nebo kontaminanty.

    • Hodnocení stavu výživy je realizováno sledováním kvantitativních a kvalitativních ukazatelů, a to z hlediska karenčních příznaků nebo projevů nadměrné výživy

    Metody zjišťování stavu výživy

    • Ke zjišťování výživového stavu jednotlivých osob, např. nemocných, mají největší význam:

      • 1. nutriční anamnéza

        • Zjištění, zda strava není nepřiměřeně chudá nebo naopak bohatá po energetické stránce či v obsahu některých nutričních faktorů a zda je vyvážená.

      • 2. somatické (klinické, fyzikální) vyšetření

        • Pomocí aspekce, případně jednoduchými fyzikálními metodami, odhalujeme příznaky různých forem malnutrice.

        • měření krevního tlaku, měření fragility kožních a dásňových kapilár.

      • 3. antropometrické vyšetření

        • Ukáže, zda má jedinec nižší nebo vyšší tělesnou hmotnost vzhledem ke svému věku, tělesné výšce a konstituci.

        • zjišťujeme celkové množství tělesného tuku a jeho rozložení.

        • U dětí je třeba zjistit, zda se vyvíjejí přiměřeným způsobem vzhledem ke svému věku.

      • 4. laboratorní (biochemické) vyšetření

        • Umožní zjištění koncentrace vitaminů a dalších nutričních faktorů v tělesných tekutinách, zejména v krvi a moči.

    Témata, do kterých materiál patří