6_Zdravotnicka_prevence
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
6. Otázka
Výživa a zdraví. Výživa jako prevence vzniku neinfekčních epidemií (nádorová, kardiovaskulární, metabolická onemocnění). Problematika výživy u vybraných onemocnění (diabetes mellitus, celiakie, fenylketonurie, onemocnění trávicího traktu, aj.). Potravinové alergie. Dietní systém ve zdravotnických zařízeních
Vyučovací hodina; struktura vyučovací hodiny, klasická struktura, moderní vyučování podporující kritické myšlení
Didaktické zpracování tématu
-
Výživa a zdraví
Výživa jako prevence vzniku neinfekčních epidemií (nádorová, KVS, metabolická onemocnění)
Vyvážený energetický příjem a výdej
Nasycené mastné kyseliny < 10 % celkového energetického přijmu, trans-(nenasycené) mastné kyseliny ideálně < 1 % celkového energetického příjmu z přírodních zdrojů
Omezení nadměrného příjmu soli < 5 g
Za den, 30–40 g vlákniny za den z celozrnných výrobků, ovoce a zeleniny
200 g ovoce za den (2–3 porce)
200 g zeleniny za den (2–3 porce),
Ryby minimálně dvakrát týdně, z toho jednou týdně je možné konzumovat olejnatou rybu, např. sardinky, herinek, ančovičky, losos, pstruh, makrela nebo tuňák
20 g alkoholu u mužů, 10 g alkoholu u žen denně
Dosažení BMI < 25 kg/m2
Žádné potravinové doplňky zpravidla nejsou třeba
Nádorová onemocnění
Přímou ingescí karcinogenních látek obsažených buď v přírodních zdrojích nebo vznikající při potravinářské a kuchyňské úpravě potravin (uzení, přepalování tuků) nebo při jejich skladování (mykotoxiny)
V potravinách dodávány výchozí substance jako dusitany, dusičnany a sekundární aminy, které pak vedou k tvorbě nitrosaminů v močovém měchýři nebo trávicím ústrojí
Obezita
Ovlivněním transportu (přívodem vlákniny), aktivace nebo deaktivace karcinogenních látek (úloha vitaminu E a selenu v blokování volných radikálů, blokováním karcinogenního procesu vlivem vitaminu A)
Energeticky bohatá strava s vysokým podílem tuku vedoucí k nadváze až k obezitě je rizikovým faktorem, zejména u starších žen, protože v tukové tkáni může i po přirozené menopauze probíhat náhradní tvorba estrogenů – ca prsu
Výživa bohatá na živočišné tuky, je hlavním rizikovým faktorem umožňující vznik bakteriální flóry schopné změnit žlučové soli na karcinogeny
Tato výživa také vede k většímu vylučování žlučových solí do stolice
V tomto směru hrají bakterie střeva velmi významnou úlohu – ca tlustého střeva
Přívod dusičnanů ve stravě a jejich redukce na dusitany, které spolu se sekundárními aminy vytváření N-nitrososloučeniny, které jsou karcinogenní
V této souvislosti je konzumace solených a uzených produktů, které obsahují hojně nitrátů a nitritů
Výživa
Přijímání a využití potravy v organizmu
Skladba stravy má velký význam na naše zdraví
Důležité je vytvoření správných stravovacích návyků
Důležitá je též hygiena stravování
Regulace příjmu potravy se uskutečňuje pomocí nervových a humorálních mechanizmů
O příjmu potravy rozhoduje vědomá aktivita každého jedince
Potřebujeme takové množství potravy, jaké odpovídá naší spotřebě energie