Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




6_Zdravotnicka_prevence

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.32 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

6. Otázka

  1. Výživa a zdraví. Výživa jako prevence vzniku neinfekčních epidemií (nádorová, kardiovaskulární, metabolická onemocnění). Problematika výživy u vybraných onemocnění (diabetes mellitus, celiakie, fenylketonurie, onemocnění trávicího traktu, aj.). Potravinové alergie. Dietní systém ve zdravotnických zařízeních

  2. Vyučovací hodina; struktura vyučovací hodiny, klasická struktura, moderní vyučování podporující kritické myšlení

  3. Didaktické zpracování tématu

  1. Výživa a zdraví

Výživa jako prevence vzniku neinfekčních epidemií (nádorová, KVS, metabolická onemocnění)

  • Vyvážený energetický příjem a výdej

  • Nasycené mastné kyseliny < 10 % celkového energetického přijmu, trans-(nenasycené) mastné kyseliny ideálně < 1 % celkového energetického příjmu z přírodních zdrojů

  • Omezení nadměrného příjmu soli < 5 g

  • Za den, 30–40 g vlákniny za den z celozrnných výrobků, ovoce a zeleniny

  • 200 g ovoce za den (2–3 porce)

  • 200 g zeleniny za den (2–3 porce),

  • Ryby minimálně dvakrát týdně, z toho jednou týdně je možné konzumovat olejnatou rybu, např. sardinky, herinek, ančovičky, losos, pstruh, makrela nebo tuňák

  • 20 g alkoholu u mužů, 10 g alkoholu u žen denně

  • Dosažení BMI < 25 kg/m2

  • Žádné potravinové doplňky zpravidla nejsou třeba

  • Nádorová onemocnění

    • Přímou ingescí karcinogenních látek obsažených buď v přírodních zdrojích nebo vznikající při potravinářské a kuchyňské úpravě potravin (uzení, přepalování tuků) nebo při jejich skladování (mykotoxiny)

    • V potravinách dodávány výchozí substance jako dusitany, dusičnany a sekundární aminy, které pak vedou k tvorbě nitrosaminů v močovém měchýři nebo trávicím ústrojí

    • Obezita

    • Ovlivněním transportu (přívodem vlákniny), aktivace nebo deaktivace karcinogenních látek (úloha vitaminu E a selenu v blokování volných radikálů, blokováním karcinogenního procesu vlivem vitaminu A)

    • Energeticky bohatá strava s vysokým podílem tuku vedoucí k nadváze až k obezitě je rizikovým faktorem, zejména u starších žen, protože v tukové tkáni může i po přirozené menopauze probíhat náhradní tvorba estrogenů – ca prsu

    • Výživa bohatá na živočišné tuky, je hlavním rizikovým faktorem umožňující vznik bakteriální flóry schopné změnit žlučové soli na karcinogeny

    • Tato výživa také vede k většímu vylučování žlučových solí do stolice

    • V tomto směru hrají bakterie střeva velmi významnou úlohu – ca tlustého střeva

    • Přívod dusičnanů ve stravě a jejich redukce na dusitany, které spolu se sekundárními aminy vytváření N-nitrososloučeniny, které jsou karcinogenní

    • V této souvislosti je konzumace solených a uzených produktů, které obsahují hojně nitrátů a nitritů

Výživa

  • Přijímání a využití potravy v organizmu

  • Skladba stravy má velký význam na naše zdraví

  • Důležité je vytvoření správných stravovacích návyků

  • Důležitá je též hygiena stravování

  • Regulace příjmu potravy se uskutečňuje pomocí nervových a humorálních mechanizmů

  • O příjmu potravy rozhoduje vědomá aktivita každého jedince

  • Potřebujeme takové množství potravy, jaké odpovídá naší spotřebě energie

Témata, do kterých materiál patří