6_Zdravotnicka_prevence
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Celiakie
Celiakilní sprue anebo celiakie je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené přecitlivělostí na lepek (gluten), což je označení pro směs bílkovin obsaženou v mnoha druzích obilí
Nesnášenlivost přetrvává ve většině případu celoživotně, a je dědičná
V současnosti je choroba nevyléčitelná, při dodržování bezlepkové diety však vymizejí všechny její příznaky
Název celiakie je odvozen od latinského slova coeliacus, jež pochází z řeckého koiliakós
Čemu se je potřeba při celiakii vyvarovat:
Jediným řešením celiakie a eliminace všech její možných negativních následků je doživotní dieta, se kterou nemocnám nejlépe poradí odborník – nutriční terapeut
Základní potraviny, které musí nemocný vyřadit ze svého jídelníčku:
Veškeré výrobky z mouky (knedlíky, pizza, koláče...)
Uzeniny – součástí drtivé většiny uzenin jsou obiloviny
Pivo a tvrdý alkohol
Dochucovadla – kečupy, hořčice, sojové omáčky
Všechny polotovary, konzervy, masové náhražky
Jídla smažená v trojobale
Fenylketonurie
Vzácná metabolická porucha, která je důsledkem nedostatku jaterního enzymu nazývaného fenylalaninhydroxyláza
Nedostatek enzymu vede k hromadění fenylalninu v krvi a dalších tkáních
Neléčená fenylketonurie vede k mentální retardaci, opožděnému vývoji řeči a dalším příznakům
Důležitý je včasný záchyt nemoci pomocí novorozeneckého screeningu
Pokud jsou nemocní včas zachyceni a léčeni, nedochází k patologickému poškození CNS
Léčba tohoto onemocnění spočívá v přísné celoživotní dietě s velmi nízkým obsahem fenylalaninu
Nedodržování diety vede k poruchám chování
Potraviny s vysokým obsahem fenylalaninu, které ze stravy vylučujeme
Maso, drůbež a ryby: vepřové, hovězí, telecí a skopové maso, králík, zvěřina, kuře, krůta, husa, kachna, ryby, vnitřnosti
Uzeniny a masné výrobky: měkké i trvanlivé salámy, klobásy, párky, šunka, tlačenka, paštika, konzervy
Vejce: celá vejce, bílek, žloutek, sušená vejce
Mléko a mléčné výrobky: sýry, tvaroh, jogurty, smetana, šlehačka, sušená mléka, zmrzliny
Chléb a pečivo: rohlíky, chléb, sladké pečivo - koblihy, koláče, bábovky, buchty, zákusky, strouhanka, trvanlivé pečivo (sušenky, oplatky, piškoty, křehké chleby, křupky, slané pečivo)
Cukrovinky: čokoláda a čokoládové bonbóny, želatinové bonbóny
Ořechy a mák: vlašské a lískové ořechy, arašídy, kešu, para, mák
Sušené ovoce: meruňky, švestky, rozinky, banán, ananas, kokos
Obiloviny: ovesné vločky
Mouky, těstoviny a výrobky z nich: mouka (pšeničná, ovesná, rýžová, sójová, žitná), krupice, vaječné těstoviny, špagety, corn flakes, knedlíky z prášku (houskové i bramborové)
Luštěniny: čočka, fazole, hrách, sója a sójové maso
Nápoje a potraviny slazené umělým sladidlem aspartam: někdy označené jako light