Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




6_Zdravotnicka_prevence

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.32 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Celiakie

  • Celiakilní sprue anebo celiakie je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené přecitlivělostí na lepek (gluten), což je označení pro směs bílkovin obsaženou v mnoha druzích obilí

  • Nesnášenlivost přetrvává ve většině případu celoživotně, a je dědičná

  • V současnosti je choroba nevyléčitelná, při dodržování bezlepkové diety však vymizejí všechny její příznaky

  • Název celiakie je odvozen od latinského slova coeliacus, jež pochází z řeckého koiliakós

Čemu se je potřeba při celiakii vyvarovat:

  • Jediným řešením celiakie a eliminace všech její možných negativních následků je doživotní dieta, se kterou nemocnám nejlépe poradí odborník – nutriční terapeut

Základní potraviny, které musí nemocný vyřadit ze svého jídelníčku:

  • Veškeré výrobky z mouky (knedlíky, pizza, koláče...)

  • Uzeniny – součástí drtivé většiny uzenin jsou obiloviny

  • Pivo a tvrdý alkohol

  • Dochucovadla – kečupy, hořčice, sojové omáčky

  • Všechny polotovary, konzervy, masové náhražky

  • Jídla smažená v trojobale

Fenylketonurie

  • Vzácná metabolická porucha, která je důsledkem nedostatku jaterního enzymu nazývaného fenylalaninhydroxyláza

  • Nedostatek enzymu vede k hromadění fenylalninu v krvi a dalších tkáních

  • Neléčená fenylketonurie vede k mentální retardaci, opožděnému vývoji řeči a dalším příznakům

  • Důležitý je včasný záchyt nemoci pomocí novorozeneckého screeningu

  • Pokud jsou nemocní včas zachyceni a léčeni, nedochází k patologickému poškození CNS

  • Léčba tohoto onemocnění spočívá v přísné celoživotní dietě s velmi nízkým obsahem fenylalaninu

  • Nedodržování diety vede k poruchám chování

Potraviny s vysokým obsahem fenylalaninu, které ze stravy vylučujeme

  • Maso, drůbež a ryby: vepřové, hovězí, telecí a skopové maso, králík, zvěřina, kuře, krůta, husa, kachna, ryby, vnitřnosti

  • Uzeniny a masné výrobky: měkké i trvanlivé salámy, klobásy, párky, šunka, tlačenka, paštika, konzervy

  • Vejce: celá vejce, bílek, žloutek, sušená vejce

  • Mléko a mléčné výrobky: sýry, tvaroh, jogurty, smetana, šlehačka, sušená mléka, zmrzliny

  • Chléb a pečivo: rohlíky, chléb, sladké pečivo - koblihy, koláče, bábovky, buchty, zákusky, strouhanka, trvanlivé pečivo (sušenky, oplatky, piškoty, křehké chleby, křupky, slané pečivo)

  • Cukrovinky: čokoláda a čokoládové bonbóny, želatinové bonbóny

  • Ořechy a mák: vlašské a lískové ořechy, arašídy, kešu, para, mák

  • Sušené ovoce: meruňky, švestky, rozinky, banán, ananas, kokos

  • Obiloviny: ovesné vločky

  • Mouky, těstoviny a výrobky z nich: mouka (pšeničná, ovesná, rýžová, sójová, žitná), krupice, vaječné těstoviny, špagety, corn flakes, knedlíky z prášku (houskové i bramborové)

  • Luštěniny: čočka, fazole, hrách, sója a sójové maso

  • Nápoje a potraviny slazené umělým sladidlem aspartam: někdy označené jako light

Témata, do kterých materiál patří