Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




6_Zdravotnicka_prevence

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.32 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Jednou ze zásadních příčin zácpy jsou nesprávné dietní zvyklosti, hlavně nedostatek tekutin a požívání potravin s nízkým obsahem vlákniny

  • Právě tato potrava vede k zahušťování střevního obsahu, jeho hromadění, pomalému vyprazdňování

Seznam vhodných a nevhodných jídel při obtížném zažívání:

Vhodné potraviny

  • Maso a masné výrobky – libová masa a ryby, uzeniny s nižším obsahem tuku a maximálně jednou týdně

  • Mléko a mléčné výrobky – na základě individuální snášenlivosti, volit přednostně kysané mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku, sýry, tvarohy

  • Tuky a oleje – ve stravě by se neměly omezovat, spíše zaměřit na kvalitu tuků a upřednostnit rostlinné tuky jako olivový nebo řepkový olej

  • Ovoce a zelenina v množství minimálně 500 g, ve formě syrové, salátů, kompotů, sušené, zelenina syrová, dušená, zapečená i vařená

  • Ořechy a semena

  • Pečivo celozrnné, ovesné vločky, müsli, otruby, celozrnná mouka, kneckebrot, pohanka, jáhly

Nevhodné potraviny

  • Sladkosti, kakao, čokoláda

  • Pečivo a potraviny z bílé mouky

  • Vločkové a rýžové odvary

  • Pudinky

  • Uzeniny

Potravinové alergie

  • Stav, při kterém pozření určité potraviny vyvolá v těle alergika aktivaci imunitního systému

  • Alergická reakce je zprostředkována protilátkami typu IgE

  • Alergické symptomy jsou způsobeny produkcí histaminu a dalších chemických látek

  • Potravinovou alergií trpí po celém světě až 4 % populace, ve věkové skupině do 3 let dokonce až 8 %

  • K nejčastějším symptomům patří kožní reakce (kopřivkový pupen), edém jazyka a orofaryngu, dušnost, astma, zvracení, průjmy, bolesti břicha a křeče

  • V těžkých případech dochází k hypotenzi a ztrátě vědomí

  • Závažné stavy mohou končit smrtí

Klinický obraz

  • Kožní příznaky – místní otoky, exantémy, urtikarie, cirkumorální dermatitida, atopický ekzém

  • GIT – nauzea, zvracení, bolesti břicha, průjem, pocit pálení v ústech, otoky rtů, jazyka

  • Respirační – kašel, bronchospazmus, akutní astma, kýchání, svědění nosu, rýma

  • Kloubní – bolesti kloubů, svalů

  • Celkové příznaky – anafylaxe, únavový syndrom, bolesti hlavy

  • Psychické projevy – úzkost, deprese, poruchy spánku

Nejčastější potravinové alergeny

  • Mléčná bílkovina

  • Vaječná a obilná bílkovina

  • Ovoce (citrusy, jablko, broskev)

  • Zelenina (mrkev, celer, petržel)

  • Ořechy, luštěniny, ryby, mák, kvasnice, plísně, sója, kakao, česnek, koření (kopr, pepř, fenykl), byliny aj.

Potravinová intolerance

  • Není (na rozdíl od potravinové alergie) imunitně podmíněná

  • Je způsobena sníženou aktivitou nebo absencí enzymu, který štěpí určitou součást dané potraviny

  • Typické jsou gastrointestinální symptomy, způsobené neschopností organismu strávit a vstřebat určitou látku (nausea, zvracení, průjmy, plynatost, bolesti břicha)

  • Nejběžnějším typem je intolerance laktózy (mléčného cukru), způsobená nedostatkem laktázy (enzym štěpící laktózu)

Témata, do kterých materiál patří