6_Zdravotnicka_prevence
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Jednou ze zásadních příčin zácpy jsou nesprávné dietní zvyklosti, hlavně nedostatek tekutin a požívání potravin s nízkým obsahem vlákniny
Právě tato potrava vede k zahušťování střevního obsahu, jeho hromadění, pomalému vyprazdňování
Seznam vhodných a nevhodných jídel při obtížném zažívání:
Vhodné potraviny
Maso a masné výrobky – libová masa a ryby, uzeniny s nižším obsahem tuku a maximálně jednou týdně
Mléko a mléčné výrobky – na základě individuální snášenlivosti, volit přednostně kysané mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku, sýry, tvarohy
Tuky a oleje – ve stravě by se neměly omezovat, spíše zaměřit na kvalitu tuků a upřednostnit rostlinné tuky jako olivový nebo řepkový olej
Ovoce a zelenina v množství minimálně 500 g, ve formě syrové, salátů, kompotů, sušené, zelenina syrová, dušená, zapečená i vařená
Ořechy a semena
Pečivo celozrnné, ovesné vločky, müsli, otruby, celozrnná mouka, kneckebrot, pohanka, jáhly
Nevhodné potraviny
Sladkosti, kakao, čokoláda
Pečivo a potraviny z bílé mouky
Vločkové a rýžové odvary
Pudinky
Uzeniny
Potravinové alergie
Stav, při kterém pozření určité potraviny vyvolá v těle alergika aktivaci imunitního systému
Alergická reakce je zprostředkována protilátkami typu IgE
Alergické symptomy jsou způsobeny produkcí histaminu a dalších chemických látek
Potravinovou alergií trpí po celém světě až 4 % populace, ve věkové skupině do 3 let dokonce až 8 %
K nejčastějším symptomům patří kožní reakce (kopřivkový pupen), edém jazyka a orofaryngu, dušnost, astma, zvracení, průjmy, bolesti břicha a křeče
V těžkých případech dochází k hypotenzi a ztrátě vědomí
Závažné stavy mohou končit smrtí
Klinický obraz
Kožní příznaky – místní otoky, exantémy, urtikarie, cirkumorální dermatitida, atopický ekzém
GIT – nauzea, zvracení, bolesti břicha, průjem, pocit pálení v ústech, otoky rtů, jazyka
Respirační – kašel, bronchospazmus, akutní astma, kýchání, svědění nosu, rýma
Kloubní – bolesti kloubů, svalů
Celkové příznaky – anafylaxe, únavový syndrom, bolesti hlavy
Psychické projevy – úzkost, deprese, poruchy spánku
Nejčastější potravinové alergeny
Mléčná bílkovina
Vaječná a obilná bílkovina
Ovoce (citrusy, jablko, broskev)
Zelenina (mrkev, celer, petržel)
Ořechy, luštěniny, ryby, mák, kvasnice, plísně, sója, kakao, česnek, koření (kopr, pepř, fenykl), byliny aj.
Potravinová intolerance
Není (na rozdíl od potravinové alergie) imunitně podmíněná
Je způsobena sníženou aktivitou nebo absencí enzymu, který štěpí určitou součást dané potraviny
Typické jsou gastrointestinální symptomy, způsobené neschopností organismu strávit a vstřebat určitou látku (nausea, zvracení, průjmy, plynatost, bolesti břicha)
Nejběžnějším typem je intolerance laktózy (mléčného cukru), způsobená nedostatkem laktázy (enzym štěpící laktózu)
