Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




6_Zdravotnicka_prevence

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.32 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Výživa jako prevence

  • Vyvážená a zdravá strava je jedním z faktorů, které napomáhají předcházet vzniku různých onemocnění

  • Důležitá je racionální strava

  • Vyrovnaný příjem a výdej

  • Minimum uzenin, tuků, sladkostí, alkoholu

Problematika výživy u vybraných onemocnění

Diabetes mellitus

  • Diabetes je chronické onemocnění, které se projevuje poruchou metabolismu sacharidů

  • Rozlišujeme dva základní typy diabetu:

    • Diabetes I. typu je charakterizován absolutním nedostatkem inzulínu, často diagnostikován do 15. roku života

    • Diabetes II. typu: slinivka diabetiků produkuje nadbytek inzulínu, ale organismus nedokáže inzulín využívat. Tento typ DM je důsledkem nezdravého způsobu života a obezity.

  • Další typy diabetu: diabetes ve stáří, těhotenský diabetes (postihuje asi 4% těhotných žen a je obvykle zachycen při rutinním vyšetření v těhotenství).

Výživová doporučení:

  • Dodržovaní dietetických předpisů

  • Volit hlavně zdravé potraviny a dbát na jejich správnou přípravu

  • Při sestavování stravy pro osoby s DM je důležité sledovat zejména množství sacharidů

  • Hladina cukru u pacienta je vždy přesně taková, jaké množství sacharidů přijme

  • Celozrnné potraviny zvýší cukr jen mírně, právě proto pro diabetiky doporučovány

  • Výrobky z bílé mouky drasticky zvyšují hladinu cukru je nutno je omezit

  • Rychlá resorpce/rychlé zvýšení: sladový a hroznový cukr, cornflakes, vařená mrkev, bílá rýže, bílý chléb, brambory - omezit

  • Prodloužená resorpce/zeslabený vzestup cukru: banány, rýže, med, celozrnné výrobky

  • Pomalá resorpce/nepatrné zvýšení: pomeranče, jablka, musli, jogurt, mléko, fazole, mrkev, čočka, fruktóza, zelenina, houby, arašídy a oříšky, sója – doporučeno

  • Diabetické výrobky nejsou potřeba, právě naopak jsou spíše nedoporučovány je v nich sice hroznový cukr a náhradní sladidla, ale také vysoké množství tuků, které mohou způsobit nadváhu a to je pro diabetika více nebezpečné

  • Sladidla nedodávají organismu žádnou výživu, neovlivňují hladinu cukru v krvi, přesto podle světový zdravotnický organizace WHO vykazují při dlouhodobém užívání negativní vliv na zdraví

  • Rozvržení příjmu potravy pro pacienta s DM - důležité je přijímat denně 5-6 menších porcí během dne a to nejlépe vždy ve stejnou dobu, aby se hladina cukru v krvi nezvýšila a udržovala se pořád ve stejné hladině

Několik důležitých pravidel

  • Vždy správně vypočítat hodnotu sacharidů v potravě

  • S tuky zacházet opatrně, odměřit vždy správné množství tuku (například u bramboráku vysát přebytečný tuk ubrouskem, pokrmy nesmažit)

  • Nekonzumovat majonézu

  • Konzumace uzenin, ryb, sýrů a mléčných výrobků pouze se sníženým obsahem tuku

  • Bílkoviny jsou důležité, protože se musí omezit sacharidy a tuky (ale pozor, zvýšená konzumace bílkovin může zatěžit ledviny)

  • Alkohol jen mírně a ředit vodou (např. víno)

  • Pohyb je důležitý, pravidelná tělesná činnost působí velice pozitivně na srdeční činnost, na svalstvo a celkový krevní oběh a také se snižuje hladina cukru v krvi

Témata, do kterých materiál patří