6_Zdravotnicka_prevence
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Výživa jako prevence
Vyvážená a zdravá strava je jedním z faktorů, které napomáhají předcházet vzniku různých onemocnění
Důležitá je racionální strava
Vyrovnaný příjem a výdej
Minimum uzenin, tuků, sladkostí, alkoholu
Problematika výživy u vybraných onemocnění
Diabetes mellitus
Diabetes je chronické onemocnění, které se projevuje poruchou metabolismu sacharidů
Rozlišujeme dva základní typy diabetu:
Diabetes I. typu je charakterizován absolutním nedostatkem inzulínu, často diagnostikován do 15. roku života
Diabetes II. typu: slinivka diabetiků produkuje nadbytek inzulínu, ale organismus nedokáže inzulín využívat. Tento typ DM je důsledkem nezdravého způsobu života a obezity.
Další typy diabetu: diabetes ve stáří, těhotenský diabetes (postihuje asi 4% těhotných žen a je obvykle zachycen při rutinním vyšetření v těhotenství).
Výživová doporučení:
Dodržovaní dietetických předpisů
Volit hlavně zdravé potraviny a dbát na jejich správnou přípravu
Při sestavování stravy pro osoby s DM je důležité sledovat zejména množství sacharidů
Hladina cukru u pacienta je vždy přesně taková, jaké množství sacharidů přijme
Celozrnné potraviny zvýší cukr jen mírně, právě proto pro diabetiky doporučovány
Výrobky z bílé mouky drasticky zvyšují hladinu cukru je nutno je omezit
Rychlá resorpce/rychlé zvýšení: sladový a hroznový cukr, cornflakes, vařená mrkev, bílá rýže, bílý chléb, brambory - omezit
Prodloužená resorpce/zeslabený vzestup cukru: banány, rýže, med, celozrnné výrobky
Pomalá resorpce/nepatrné zvýšení: pomeranče, jablka, musli, jogurt, mléko, fazole, mrkev, čočka, fruktóza, zelenina, houby, arašídy a oříšky, sója – doporučeno
Diabetické výrobky nejsou potřeba, právě naopak jsou spíše nedoporučovány je v nich sice hroznový cukr a náhradní sladidla, ale také vysoké množství tuků, které mohou způsobit nadváhu a to je pro diabetika více nebezpečné
Sladidla nedodávají organismu žádnou výživu, neovlivňují hladinu cukru v krvi, přesto podle světový zdravotnický organizace WHO vykazují při dlouhodobém užívání negativní vliv na zdraví
Rozvržení příjmu potravy pro pacienta s DM - důležité je přijímat denně 5-6 menších porcí během dne a to nejlépe vždy ve stejnou dobu, aby se hladina cukru v krvi nezvýšila a udržovala se pořád ve stejné hladině
Několik důležitých pravidel
Vždy správně vypočítat hodnotu sacharidů v potravě
S tuky zacházet opatrně, odměřit vždy správné množství tuku (například u bramboráku vysát přebytečný tuk ubrouskem, pokrmy nesmažit)
Nekonzumovat majonézu
Konzumace uzenin, ryb, sýrů a mléčných výrobků pouze se sníženým obsahem tuku
Bílkoviny jsou důležité, protože se musí omezit sacharidy a tuky (ale pozor, zvýšená konzumace bílkovin může zatěžit ledviny)
Alkohol jen mírně a ředit vodou (např. víno)
Pohyb je důležitý, pravidelná tělesná činnost působí velice pozitivně na srdeční činnost, na svalstvo a celkový krevní oběh a také se snižuje hladina cukru v krvi