6_Zdravotnicka_prevence
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Průjem
Průjem je charakterizovaný dvěma nebo více řídkými stolicemi za den nebo i jednou řídkou stolicí, obsahující hlen, krev nebo hnis
Průjem dělíme na několik druhů: akutní, chronicky, perzistující, osmotický anebo průjem sekreční
Hydratace
Při léčbě je důležité předcházet dehydrataci organismu, která u něj hrozí
Pro rehydrataci se doporučují čiré tekutiny jako voda, nemastný vývar (např. kuřecí, rýžový nebo z mrkve, trochu osolený), ředěné ovocné džusy, citronová voda, slabý čaj, heřmánkový nebo mátový čaj i nápoje pro sportovce
Nesycené minerální vody poslouží jako zdroj minerálních látek
Nápoje nesmí ani příliš chlazené ani horké, neboť to může dráždit žaludek
Je třeba je popíjet celý den alespoň po malých množstvích
Celkově je nutno při průjmu vypít více než je normální pitný režim, tedy více než 2 litry
Nedoporučují se nápoje s kofeinem jako černou kávu a silný čaj
Dieta
U průjových onemocněních je zakázáno konzumovat smažená, kořeněná a tučná
Zákaz mají i jídla nadýmavá, zvyšující produkci plynu ve střevě
Zde patří také pivo a vody sycené oxidem uhličitým
Nejsou vhodné nadýmavé zeleniny ani luštěniny
Dále není vhodný alkohol
Nežvýkat žvýkačky, a nejíst cukrovinky slazené sorbitolem a xylitolem
Přechodně je také vhodné omezit příjem nerozpustné vlákniny (syrové ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, otruby, potravinové doplňky s vlákninou)
Zeleninu preferujeme vařenou a dušenou, vyhýbáme se zelenině s tendencí k nadýmání
Z pečiva je vhodné bílé pečivo, starší chléb, housky, rohlíky, celozrnné pečivo
Kynuté pečivo je vhodnější také omezit
Z mléčných výrobků upřednostňujeme hlavně netučné jogurty a tvarohové sýry, ale někdy mohou mléčné výrovky průjem zhoršit, v takových případech je vhodný se mléčných výrobků vyvarovat
Zácpa
Obtížné vyprazdňování tuhé stolice, či dokonce nemožnost spontánně vyprázdnit stolici u těžkých forem nemocí
Zácpu také rozdělujeme na zácpu prvotní (primární), která se dále dělí na akutní a chronickou a zácpu druhotní, která je sekundárním příznakem jiného onemocnění
Podle Mařatky lze potraviny rozdělit do několika skupin:
Potraviny dobře stravitelné s malým zbytkem
-
příklady – libové maso, drůbež, ryby, rýže, potraviny z bílé mouky, bílé pečivo a chléb
-
Potraviny s malým zbytkem, které podněcují peristaltiku chemicky
-
příklady – cukr, med, sirup, sladkosti, tuk a tučné pokrmy, nápoje sycené oxidem uhličitým, pivo, kyselé mléko, smetana, jogurt, káva
-
Potraviny dobře stravitelné s větším zbytkem
-
příklady – zelenina (hlávkový salát, oloupané rajče, zelenina vařená lisovaná), jemné syrové ovoce (jahody, banány), kompoty a zavařeniny, obiloviny (ovesné vločky a krupky), brambory
-
Potraviny s velkým zbytkem, dráždivé
-
příklady – syrová i vařená zelenina, ovoce, houby, chléb z nevymílané mouky, otruby
-
Potraviny zpomalující střevní průchod
-
příklady – obilninové (rýžové, kukuřičné) pentosany, černý čaj, čokoláda, kakao, borůvky
-
Potraviny s různým účinkem
-
příklady – mléko a mléčné výrobky (podle snášenlivosti laktózy – mléčného cukru)
-