Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




6_Zdravotnicka_prevence

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.32 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Průjem

  • Průjem je charakterizovaný dvěma nebo více řídkými stolicemi za den nebo i jednou řídkou stolicí, obsahující hlen, krev nebo hnis

  • Průjem dělíme na několik druhů: akutní, chronicky, perzistující, osmotický anebo průjem sekreční

Hydratace

  • Při léčbě je důležité předcházet dehydrataci organismu, která u něj hrozí

  • Pro rehydrataci se doporučují čiré tekutiny jako voda, nemastný vývar (např. kuřecí, rýžový nebo z mrkve, trochu osolený), ředěné ovocné džusy, citronová voda, slabý čaj, heřmánkový nebo mátový čaj i nápoje pro sportovce

  • Nesycené minerální vody poslouží jako zdroj minerálních látek

  • Nápoje nesmí ani příliš chlazené ani horké, neboť to může dráždit žaludek

  • Je třeba je popíjet celý den alespoň po malých množstvích

  • Celkově je nutno při průjmu vypít více než je normální pitný režim, tedy více než 2 litry

  • Nedoporučují se nápoje s kofeinem jako černou kávu a silný čaj

Dieta

  • U průjových onemocněních je zakázáno konzumovat smažená, kořeněná a tučná

  • Zákaz mají i jídla nadýmavá, zvyšující produkci plynu ve střevě

  • Zde patří také pivo a vody sycené oxidem uhličitým

  • Nejsou vhodné nadýmavé zeleniny ani luštěniny

  • Dále není vhodný alkohol

  • Nežvýkat žvýkačky, a nejíst cukrovinky slazené sorbitolem a xylitolem

  • Přechodně je také vhodné omezit příjem nerozpustné vlákniny (syrové ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, otruby, potravinové doplňky s vlákninou)

  • Zeleninu preferujeme vařenou a dušenou, vyhýbáme se zelenině s tendencí k nadýmání

  • Z pečiva je vhodné bílé pečivo, starší chléb, housky, rohlíky, celozrnné pečivo

  • Kynuté pečivo je vhodnější také omezit

  • Z mléčných výrobků upřednostňujeme hlavně netučné jogurty a tvarohové sýry, ale někdy mohou mléčné výrovky průjem zhoršit, v takových případech je vhodný se mléčných výrobků vyvarovat

Zácpa

  • Obtížné vyprazdňování tuhé stolice, či dokonce nemožnost spontánně vyprázdnit stolici u těžkých forem nemocí

  • Zácpu také rozdělujeme na zácpu prvotní (primární), která se dále dělí na akutní a chronickou a zácpu druhotní, která je sekundárním příznakem jiného onemocnění

Podle Mařatky lze potraviny rozdělit do několika skupin:

  1. Potraviny dobře stravitelné s malým zbytkem

    • příklady – libové maso, drůbež, ryby, rýže, potraviny z bílé mouky, bílé pečivo a chléb

  2. Potraviny s malým zbytkem, které podněcují peristaltiku chemicky

    • příklady – cukr, med, sirup, sladkosti, tuk a tučné pokrmy, nápoje sycené oxidem uhličitým, pivo, kyselé mléko, smetana, jogurt, káva

  3. Potraviny dobře stravitelné s větším zbytkem

    • příklady – zelenina (hlávkový salát, oloupané rajče, zelenina vařená lisovaná), jemné syrové ovoce (jahody, banány), kompoty a zavařeniny, obiloviny (ovesné vločky a krupky), brambory

  4. Potraviny s velkým zbytkem, dráždivé

    • příklady – syrová i vařená zelenina, ovoce, houby, chléb z nevymílané mouky, otruby

  5. Potraviny zpomalující střevní průchod

    • příklady – obilninové (rýžové, kukuřičné) pentosany, černý čaj, čokoláda, kakao, borůvky

  6. Potraviny s různým účinkem

    • příklady – mléko a mléčné výrobky (podle snášenlivosti laktózy – mléčného cukru)

Témata, do kterých materiál patří