Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




6_Zdravotnicka_prevence

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.32 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Bazální metabolismus

  • (BMR: basal metabolic rate) – množství energie, které člověk potřebuje k udržení základních životních funkcí

  • BMR se snižuje s věkem a ztrátou svalové hmoty

  • Zvyšuje se díky aerobnímu cvičení

Faktory ovlivňující rychlost metabolismu

  • Fyzický výkon

  • Tělesná teplota

  • Věk

  • Mužské pohlavní orgány – zrychlují metabolismus

  • Hormony štítné žlázy

Racionální výživa

  • Soubor znalostí a návyků týkajících se přijímané potravy, vedoucí k podpoře zdraví a prevenci nemoci

Zásady racionální výživy:

  • Respektování potřeb organizmu

  • Zamezení vzniku onemocnění

  • Čerstvá, pestrá, správně vyvážená strava

  • Dostatek vhodných tekutin

Kritéria zdravé výživy:

  • Řídí se nejnovějšími vědeckými poznatky

  • Respektuje potřeby organismu s ohledem na věk, pohlaví, profesi, pracovní výkon a přírodní podmínky

  • Podporuje všestranný fyzický a duševní rozvoj

  • Zamezuje rozvoji aterosklerózy a dalších onemocnění

  • Působí protirakovinně

Faktory ovlivňující výživu

a) Biologické faktory

  • Stav funkce trávícího systému (funkce žláz tvořící trávicí systémy, záněty v trávicí trubici…)

  • Pohlaví

  • Věk

  • Zdravotní stav (stav dutiny ústní, chrupu, užívání léků, jiná onemocnění – např. DM)

b) Psychické faktory

  • Emocionální stav (stres = přejídání x nechutenství)

  • Osobnostní vlastnosti

  • Psychosomatická onemocnění

c) Sociokulturní faktory

  • Kulturní zvyky a obyčeje

  • Víra

  • Životní styl

  • Individuální zvyklosti (oblíbená x neoblíbená jídla)

  • Ekonomická situace

d) Faktory životního prostředí

  • Podnební pásmo

  • Znečištění ŽP

Zásady správné výživy

1. Zásada kvantity

  • Z hlediska energie a látek nezbytných k růstu, údržbě či obnově tělesných tkání a orgánů, by mělo množství potravy, které denně sníme, dostatečně pokrývat potřeby organismu

  • Správná výživa se projeví nepoškozenou funkcí organismu

    • Růstem, reprodukcí, pracovním výkonem, duševní aktivitou, udržováním tělesné hmotnosti dospělého

2. Zásada kvality

  • Komplexnost a rozmanitost, obsahuje veškeré nezbytné látky

    • Uhlohydráty, tuky, vitaminy, minerály, vodu, rostlinnou vlákninu

  • Důležité jsou také čerstvé a kvalitní potraviny

3. Zásada vyváženosti

  • Uhlohydráty (glycidy) by měly poskytovat 50-60 % všech kalorií - zvýšený podíl škrobů (cereálie, rýže)

  • Tuky (lipidy) – cca do 25% všech kcal., vhodné zejména tuky rostlinného původu

  • Bílkoviny – cca 15 - 20 % všech kalorií

4. Zásada přiměřenosti

  • Volbu, přípravu a množství bychom měli přizpůsobit tělesné hmotnosti, věku, fyzickému stavu a druhu činnosti

Výživné látky

  • Složky potravy nutné pro zabezpečení plynulé látkové přeměny a celkového chodu organismu.

Patří sem

  • Cukry

  • Tuky

  • Bílkoviny

  • Vitamíny

  • Minerální látky a stopové prvky

  • Voda

  • Aminokyseliny, nenasycené mastné kyseliny

Cukry (sacharidy)

Témata, do kterých materiál patří