6_Zdravotnicka_prevence
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Bazální metabolismus
(BMR: basal metabolic rate) – množství energie, které člověk potřebuje k udržení základních životních funkcí
BMR se snižuje s věkem a ztrátou svalové hmoty
Zvyšuje se díky aerobnímu cvičení
Faktory ovlivňující rychlost metabolismu
Fyzický výkon
Tělesná teplota
Věk
Mužské pohlavní orgány – zrychlují metabolismus
Hormony štítné žlázy
Racionální výživa
Soubor znalostí a návyků týkajících se přijímané potravy, vedoucí k podpoře zdraví a prevenci nemoci
Zásady racionální výživy:
Respektování potřeb organizmu
Zamezení vzniku onemocnění
Čerstvá, pestrá, správně vyvážená strava
Dostatek vhodných tekutin
Kritéria zdravé výživy:
Řídí se nejnovějšími vědeckými poznatky
Respektuje potřeby organismu s ohledem na věk, pohlaví, profesi, pracovní výkon a přírodní podmínky
Podporuje všestranný fyzický a duševní rozvoj
Zamezuje rozvoji aterosklerózy a dalších onemocnění
Působí protirakovinně
Faktory ovlivňující výživu
a) Biologické faktory
Stav funkce trávícího systému (funkce žláz tvořící trávicí systémy, záněty v trávicí trubici…)
Pohlaví
Věk
Zdravotní stav (stav dutiny ústní, chrupu, užívání léků, jiná onemocnění – např. DM)
b) Psychické faktory
Emocionální stav (stres = přejídání x nechutenství)
Osobnostní vlastnosti
Psychosomatická onemocnění
c) Sociokulturní faktory
Kulturní zvyky a obyčeje
Víra
Životní styl
Individuální zvyklosti (oblíbená x neoblíbená jídla)
Ekonomická situace
d) Faktory životního prostředí
Podnební pásmo
Znečištění ŽP
Zásady správné výživy
1. Zásada kvantity
Z hlediska energie a látek nezbytných k růstu, údržbě či obnově tělesných tkání a orgánů, by mělo množství potravy, které denně sníme, dostatečně pokrývat potřeby organismu
Správná výživa se projeví nepoškozenou funkcí organismu
Růstem, reprodukcí, pracovním výkonem, duševní aktivitou, udržováním tělesné hmotnosti dospělého
2. Zásada kvality
Komplexnost a rozmanitost, obsahuje veškeré nezbytné látky
Uhlohydráty, tuky, vitaminy, minerály, vodu, rostlinnou vlákninu
Důležité jsou také čerstvé a kvalitní potraviny
3. Zásada vyváženosti
Uhlohydráty (glycidy) by měly poskytovat 50-60 % všech kalorií - zvýšený podíl škrobů (cereálie, rýže)
Tuky (lipidy) – cca do 25% všech kcal., vhodné zejména tuky rostlinného původu
Bílkoviny – cca 15 - 20 % všech kalorií
4. Zásada přiměřenosti
Volbu, přípravu a množství bychom měli přizpůsobit tělesné hmotnosti, věku, fyzickému stavu a druhu činnosti
Výživné látky
Složky potravy nutné pro zabezpečení plynulé látkové přeměny a celkového chodu organismu.
Patří sem
Cukry
Tuky
Bílkoviny
Vitamíny
Minerální látky a stopové prvky
Voda
Aminokyseliny, nenasycené mastné kyseliny
Cukry (sacharidy)