Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




6_Zdravotnicka_prevence

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.32 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Potraviny s vyšším obsahem fenylalaninu s částečným omezením

  • Brambory a bramborové výrobky: povoleno zařazovat pouze dle individuální tolerance

  • Rýže: povoleny zařazovat pouze dle individuální tolerance

  • Ovoce: banány, pomeranče, mandarinky

  • Zelenina: špenát, kapusta, zelí, růžičková kapusta, květák, steril. hrášek, kukuřice, zelené steril. fazolky

  • Ostatní: kečup, hořčice, majonéza

Potraviny povolené bez omezení

  • Nízkobílkovinné chleby a pečivo: tmavý i světlý chléb PKU, housky PKU, sladké PKU keksy

  • Nízkobílkovinné mouky a těstoviny: všechny druhy i tvary (polévkové nudle, hvězdičky, mušle, kolínka, fleky), mouky Damin, Finax, Apromix, Vitaprotam

  • Nízkobílkovinné mléko a výrobky z něho: Milupa LP Drink, Loprofin, pudinky

  • Med, džemy a marmelády

  • Zavařeniny a kompoty, zeleninový bujón

  • Cukr a cukrovinky: ovocné želé, fondán, tvrdé kyselé bonbóny, ovocné lipo

  • Tuky rostlinné i živočišné: máslo, sádlo, Perla, Rama, Flora, Hera, rostlinné oleje

  • Při výběru vhodných potravin je nutno pamatovat na to, že u některých druhů ovoce nebo zeleniny, které obsahují zrníčka, jadérka nebo pecky, se fenylalanin v zrníčkách, jadérkách nebo peckách kumuluje v daleko větší koncentraci, než v samotné dužině

Crohnova nemoc

  • Chronické zánětlivé onemocnění, které se může projevit v jakékoli části trávicího ústrojí, nejčastěji však v oblasti spojení tenkého a tlustého střeva

  • Hlavní symptomy

    • Bolesti v podbřišku, hubnutí, únava, zvýšená teplota a průjmy, většinou bez krve

    • Onemocnění může mít projevy i mimo trávicí ústrojí

  • Příčiny vzniku

    • Nejsou známy

    • Bývá dávaná do souvislosti se stravou chudou na vlákninu a zeleninu a bohatou na rafinované a jinak zpracované potraviny

    • Nejčastěji postihuje lidi, kteří konzumují nadměrné množství́ jídel v provozech tzv. „fast foodu“ - rychlého občerstvení

  • Neexistují žádná pevná dietetická doporučení, narozdíl od chorob na dietě přímo závislých (DM, celiakie)

    • U všech nemocných obecně platí šetřící režim s tělesnou aktivitou podle individuálně posouzeného celkového stavu

    • Strava se volí energetická a skladbou hodnotná, se zvýšeným obsahem bílkoviny, se zastoupením všech složek a respektuje se přitom individuální potravinová intolerance

    • Nemocný by se měl vyvarovat konzumaci 100% džusů a sycených nápojů a měl by vypít minimálně 3 litry tekutiny za den

    • Obecně by měly být nahrazeny zvýšené ztráty bílkovin, železa, vápníku, kyseliny listové a vitaminů rozpustných ve vodě - skupina B, C vzhledem k průjmům, které často doprovázejí onemocnění střev

Ulcerózní kolitida

  • Ulcerózní kolitida anebo idiopatická proktokolitida

  • Málo časté chronické onemocnění střevní sliznice

  • Začíná postižením konečníku a omezuje se na tlusté střevo, zřídka může být zánětem poškozena i konečná část tenkého střeva (terminální ileum)

  • Ulcerózní kolitida poškozuje sliznici a tvoří vředy na jejím povrchu

  • Onemocnění probíhá chronicky, často se střídají klidná bezpříznaková období a fáze aktivace nemoci

  • Doporučená výživa u ulcerózní kolitidy je téměř totožná s výživou u Crohnovy choroby

    • Na rozdíl od „Crohna“ je však vhodné snížit množství nerozpustné vlákniny a luštěnin

    • Doporučuje se užívání probiotik, pitný režim a konzumace pokrmu se sníženým obsahem laktózy (mléčné výrobky můžou průběh ulcerozní kolitidu patrně zhoršit

    • Aby jídelníček ulrerozního kolitika nebyl jednotvárný, doporučuje se do něj vyzkoušet zařadit některá „nezdravá jídla“, například pizzu

    • Ta sice obsahuje větší množství kalorií, ale častokrát taky i důležité bílkoviny, sacharidy a vlákninu

    • Samozřejmě tohle se doporučuje praktikovat jenom v bezpříznakovém období

Témata, do kterých materiál patří