6_Zdravotnicka_prevence
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Potraviny s vyšším obsahem fenylalaninu s částečným omezením
Brambory a bramborové výrobky: povoleno zařazovat pouze dle individuální tolerance
Rýže: povoleny zařazovat pouze dle individuální tolerance
Ovoce: banány, pomeranče, mandarinky
Zelenina: špenát, kapusta, zelí, růžičková kapusta, květák, steril. hrášek, kukuřice, zelené steril. fazolky
Ostatní: kečup, hořčice, majonéza
Potraviny povolené bez omezení
Nízkobílkovinné chleby a pečivo: tmavý i světlý chléb PKU, housky PKU, sladké PKU keksy
Nízkobílkovinné mouky a těstoviny: všechny druhy i tvary (polévkové nudle, hvězdičky, mušle, kolínka, fleky), mouky Damin, Finax, Apromix, Vitaprotam
Nízkobílkovinné mléko a výrobky z něho: Milupa LP Drink, Loprofin, pudinky
Med, džemy a marmelády
Zavařeniny a kompoty, zeleninový bujón
Cukr a cukrovinky: ovocné želé, fondán, tvrdé kyselé bonbóny, ovocné lipo
Tuky rostlinné i živočišné: máslo, sádlo, Perla, Rama, Flora, Hera, rostlinné oleje
Při výběru vhodných potravin je nutno pamatovat na to, že u některých druhů ovoce nebo zeleniny, které obsahují zrníčka, jadérka nebo pecky, se fenylalanin v zrníčkách, jadérkách nebo peckách kumuluje v daleko větší koncentraci, než v samotné dužině
Crohnova nemoc
Chronické zánětlivé onemocnění, které se může projevit v jakékoli části trávicího ústrojí, nejčastěji však v oblasti spojení tenkého a tlustého střeva
Hlavní symptomy
Bolesti v podbřišku, hubnutí, únava, zvýšená teplota a průjmy, většinou bez krve
Onemocnění může mít projevy i mimo trávicí ústrojí
Příčiny vzniku
Nejsou známy
Bývá dávaná do souvislosti se stravou chudou na vlákninu a zeleninu a bohatou na rafinované a jinak zpracované potraviny
Nejčastěji postihuje lidi, kteří konzumují nadměrné množství́ jídel v provozech tzv. „fast foodu“ - rychlého občerstvení
Neexistují žádná pevná dietetická doporučení, narozdíl od chorob na dietě přímo závislých (DM, celiakie)
U všech nemocných obecně platí šetřící režim s tělesnou aktivitou podle individuálně posouzeného celkového stavu
Strava se volí energetická a skladbou hodnotná, se zvýšeným obsahem bílkoviny, se zastoupením všech složek a respektuje se přitom individuální potravinová intolerance
Nemocný by se měl vyvarovat konzumaci 100% džusů a sycených nápojů a měl by vypít minimálně 3 litry tekutiny za den
Obecně by měly být nahrazeny zvýšené ztráty bílkovin, železa, vápníku, kyseliny listové a vitaminů rozpustných ve vodě - skupina B, C vzhledem k průjmům, které často doprovázejí onemocnění střev
Ulcerózní kolitida
Ulcerózní kolitida anebo idiopatická proktokolitida
Málo časté chronické onemocnění střevní sliznice
Začíná postižením konečníku a omezuje se na tlusté střevo, zřídka může být zánětem poškozena i konečná část tenkého střeva (terminální ileum)
Ulcerózní kolitida poškozuje sliznici a tvoří vředy na jejím povrchu
Onemocnění probíhá chronicky, často se střídají klidná bezpříznaková období a fáze aktivace nemoci
Doporučená výživa u ulcerózní kolitidy je téměř totožná s výživou u Crohnovy choroby
Na rozdíl od „Crohna“ je však vhodné snížit množství nerozpustné vlákniny a luštěnin
Doporučuje se užívání probiotik, pitný režim a konzumace pokrmu se sníženým obsahem laktózy (mléčné výrobky můžou průběh ulcerozní kolitidu patrně zhoršit
Aby jídelníček ulrerozního kolitika nebyl jednotvárný, doporučuje se do něj vyzkoušet zařadit některá „nezdravá jídla“, například pizzu
Ta sice obsahuje větší množství kalorií, ale častokrát taky i důležité bílkoviny, sacharidy a vlákninu
Samozřejmě tohle se doporučuje praktikovat jenom v bezpříznakovém období