Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




6_Zdravotnicka_prevence

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.32 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Dietní systém ve zdravotnických zařízeních

  • Systém dietních pravidel a opatření, které mají přispět k ovlivnění různých patologických stavů

  • U některých onemocnění je dieta jedno z nejdůležitějších terapeutických činitelů (DM, vředová choroba, ateroskleróza)

  • Při dietním stravování – některé složky omezeny, jiné zvýšeny

  • Dietní systém naposledy upraven r. 1991, není však závaznou normou, ale pouze doporučením

  • O výživu pacientů v nemocnicích se stará tzv. nutriční tým, který je složen z nutričních terapeutů, lékařů, sester a dalších odborníků (farmaceut, klinický biochemik atd.)

Diety lze rozdělit do pěti základních skupin

  • Diety základní

  • Diety speciální

  • Standardizované dietní postupy

  • Diety individuálně připravované

  • Diety diagnostické

Základní diety

Speciální diety

Standardizované dietní postupy

Zhodnocení stavu výživy nemocného

  • Při každém příjmu pacienta a v průběhu hospitalizace je nutné provádět nutriční screening

  • Je mnoho hodnotících systému, např. Nutritional Risk Screening (NRS 2002) určený pro dospělé nemocné

Klademe čtyři otázky

  • Je BMI POD 20,5?

  • Zhubl nemocný za poslední 3 měsíce?

  • Omezil nemocný příjem stravy za poslední týden?

  • Je nemocný závažně nemocen?

  • Je-li jedna z odpovědí ANO – doporučit konzultaci s nutričním terapeutem

  • Je-li vše NE – zhodnotit po týdnu.

BMI (body mass index)

  • Index tělesné hmotnosti - je číslo používané jako měřítko obezity, umožňující statistické porovnávání lidí s různou výškou

  • Index se spočítá vydělením hmotnosti (v kg)daného člověka druhou mocninou jeho výšky (v metrech):

Další možnosti zhodnocení stavu výživy:

  • Percentilové grafy

  • Zhodnocení klinického stavu: otoky, velká svalová hmotnost

Patologické stavy výživy

  • Anorexie – ztráta chuti k jídlu

  • Mentální anorexie – vědomé omezování příjmu potravy a snižování váhy

  • Mentální bulimie – opakující se epizody nezdrženlivého přejídání, po kterém následují pokusy o odstranění potravy zvracením pomocí emetik a projímadel

  • Kachexie – chorobná vyhublost, BMI ↓ 18,5, neúmyslná ztráta hmotnosti větší než 6% za 6 měsíců

  • Malnutrice – dříve označení pro podvýživu, t.č. nerovnováha energie, proteinů a ostatních složek výživy

  • Karence – porucha výživy z nedostatku některé potřeby látky v potravě

  • Hypogeusie – změny chuti

  • Dysfagie – porucha polykání, pocit sousta v krku

  • Dyspepsie – soubor příznaků vyskytujících se při poruchách trávicí soustavy

    • Patří sem: říhání, pálení žáhy (pyróza), nevolnost (nauzea), zvracení (vomitus, tmesis)

  • Nadváha

  • Obezita – nadměrné hromadění tuku v těle

    • Abdominální typ – mužský

    • Gynoidní typ – ženský

Malnutrice

  • Podvýživa, zejména v důsledku špatného složení potravy. Může dojít až k rozvratu metabolizmu

  • Nedostatek se může týkat jen některých složek potravy, např.:

    • Hypovitaminóza - nedostatek vitamínů

    • Kwashiorkor – nedostatek aminokyselin

Témata, do kterých materiál patří