6_Zdravotnicka_prevence
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Dietní systém ve zdravotnických zařízeních
Systém dietních pravidel a opatření, které mají přispět k ovlivnění různých patologických stavů
U některých onemocnění je dieta jedno z nejdůležitějších terapeutických činitelů (DM, vředová choroba, ateroskleróza)
Při dietním stravování – některé složky omezeny, jiné zvýšeny
Dietní systém naposledy upraven r. 1991, není však závaznou normou, ale pouze doporučením
O výživu pacientů v nemocnicích se stará tzv. nutriční tým, který je složen z nutričních terapeutů, lékařů, sester a dalších odborníků (farmaceut, klinický biochemik atd.)
Diety lze rozdělit do pěti základních skupin
Diety základní
Diety speciální
Standardizované dietní postupy
Diety individuálně připravované
Diety diagnostické
Základní diety
Speciální diety
Standardizované dietní postupy
Zhodnocení stavu výživy nemocného
Při každém příjmu pacienta a v průběhu hospitalizace je nutné provádět nutriční screening
Je mnoho hodnotících systému, např. Nutritional Risk Screening (NRS 2002) určený pro dospělé nemocné
Klademe čtyři otázky
Je BMI POD 20,5?
Zhubl nemocný za poslední 3 měsíce?
Omezil nemocný příjem stravy za poslední týden?
Je nemocný závažně nemocen?
Je-li jedna z odpovědí ANO – doporučit konzultaci s nutričním terapeutem
Je-li vše NE – zhodnotit po týdnu.
BMI (body mass index)
Index tělesné hmotnosti - je číslo používané jako měřítko obezity, umožňující statistické porovnávání lidí s různou výškou
Index se spočítá vydělením hmotnosti (v kg)daného člověka druhou mocninou jeho výšky (v metrech):
Další možnosti zhodnocení stavu výživy:
Percentilové grafy
Zhodnocení klinického stavu: otoky, velká svalová hmotnost
Patologické stavy výživy
Anorexie – ztráta chuti k jídlu
Mentální anorexie – vědomé omezování příjmu potravy a snižování váhy
Mentální bulimie – opakující se epizody nezdrženlivého přejídání, po kterém následují pokusy o odstranění potravy zvracením pomocí emetik a projímadel
Kachexie – chorobná vyhublost, BMI ↓ 18,5, neúmyslná ztráta hmotnosti větší než 6% za 6 měsíců
Malnutrice – dříve označení pro podvýživu, t.č. nerovnováha energie, proteinů a ostatních složek výživy
Karence – porucha výživy z nedostatku některé potřeby látky v potravě
Hypogeusie – změny chuti
Dysfagie – porucha polykání, pocit sousta v krku
Dyspepsie – soubor příznaků vyskytujících se při poruchách trávicí soustavy
Patří sem: říhání, pálení žáhy (pyróza), nevolnost (nauzea), zvracení (vomitus, tmesis)
Nadváha
Obezita – nadměrné hromadění tuku v těle
Abdominální typ – mužský
Gynoidní typ – ženský
Malnutrice
Podvýživa, zejména v důsledku špatného složení potravy. Může dojít až k rozvratu metabolizmu
Nedostatek se může týkat jen některých složek potravy, např.:
Hypovitaminóza - nedostatek vitamínů
Kwashiorkor – nedostatek aminokyselin