prednasky-2016-2017
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
83
Formy prodeje
• Samoobslužný prodej
• Prodej s obsluhou (ala carte, menu, prodej skupinám, table d’hote)
• Pultový prodej
• Prodej automaty (vending)
• Pochůzkový prodej (ambulantní)
Obsluha hostů
• Restaurační systém - jednoduchá vs. složitá obsluha
• Systém vrchního číšníka
• Rajónový systém
• Francouzský systém
• Kavárenský systém
• Rautový systém
• Barový systém
• Banketní systém
• Etážový servis
• Obsluha ve vlaku, letadle, lodi, autokaru
Gastronomické akce
• Banket
• Raut
• Recepce
• Koktejl party
• Číše vína
• Čaj o páté
• Hudební odpoledne
• Piknik
• Garden party
• River party
• Brunch
• Gala večeře
Vyúčtování s hostem - vystavení účtu + inkaso
- pokladny
• Mechanické – pouze jednotlivé položky
• Elektronické – rozsáhlejší funkce
• Počítačové – propojení se skladovacím systémem, úplná identifikace
- platba
• Hotovost
• Bezhotovostní placení (platební, kreditní karta, elektronická peněženka)
Kontrolní orgány
• Nejvyšší kontrolní úřad
• Česká obchodní inspekce
• Česká zemědělská a potravinářská inspekce
• Hygienická služba
• Státní veterinární správa
• Živnostenské úřady
• Státní požární dozor
• Český úřad bezpečnosti práce
• Úřady práce
• Finanční orgány
• Zdravotní pojišťovny
• Policie České republiky
84
• Okresní správa sociálního zabezpečení
• Správní úřady a obce při výkonu státní správy
Profesní sdružení v gastronomii
• Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR)
• Sdružení podnikatelů v pohostinství, stravovacích a ubytovacích službách v ČR (UNIHOST)