prednasky-2016-2017
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
OUTSOURCING Lean management
- převedení určitých služeb na poskytovatele včetně odpovědnosti
- vytěsňování činností a jejich zabezpečení u jiné firmy (externí poskytovatel)
- výhody: nižší nákladové zatížení, zvýšená úroveň a konkurenceschopnost podniku, snazší řiditelnost
celé organizace, zvýšení flexibility, nižší rizikovost
- nevýhody: závislost na externím poskytovateli, únik citlivých informací, konflikt kultur…
STRAVOVACÍ SLUŽBY - uspokojují potřebu výživy účastníků CR během přepravy a pobytu
• Základní – stravovací funkce
• Funkce občerstvení – doplňková
• Funkce společensko-zábavní
- spojení 3 sfér: výroba, oběh a přímá spotřeba
- zajišťovány subjekty provozujícími společné stravování, tj. hostinskou činnost a další
- v rámci ubytovacích služeb (živnost volná) lze poskytnout snídaně
- živnost řemeslná
- specifika
• místní propojenost výroby, odbytu a spotřeby (organizace práce, dispoziční řešení a vybavení
provozoven)
• úzká časová kontinuita fází výroby, odbytu a spotřeby
• časté změny výrobního programu i výroba na objednávku
• kompletace prodeje výrobků s prodejem zboží a poskytování služeb
- činnost spojená s hromadnou výrobou, prodejem a spotřebou jídel a nápojů pro velké skupiny lidí za
úhradu
• komerční (veřejné)
• účelové (institucionální)
Gastronomie - součástí kultury – kultura stolování (atmosféra, vybavení a zařízení)
- dokáže přilákat návštěvníky stejně jako přírodní a kulturní atraktivita
80
• Gastroturismus
• Kulinářský turismus
• Zážitková gastronomie
- světová organizace pro gastroturismus - World Food Travel Association WFTA
- gastroturismus
• Gurmánský turismus
• Pivní turismus
• Vinařský turismus
• Čokoládový turismus
• Lanýžový turismus