prednasky-2016-2017
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Rozšíření gastroturismu - rozšíření obchodu - bohatství populace, vyšší útraty za jídlo, více touha než potřeba
- změny v demografii - stárnutí populace, DINKS, SINKS, bezdětní, prázdná hnízda, generační boom,
rozvedení
- odmítnutí McDonalizace - odmítání industrializace stravování, př. Starbucks v Austrálii
- Multi-kulti - globalizace, migrace, internet, exotická jídla se stávají běžnými
- postavení celebrity šéfkuchaře - medializace gastronomie, vznik celebrit -> dokáží ovlivnit strávníky
Historie stravovacích služeb - zákoník Chamurapiho z doby kolem r.1750 př.n.l. zná hostinskou “živnost“ -Babylónská bohyně
piva a ječmene se jmenovala Ishtar-Siduri
- setkávání lidí, přenos myšlenek a informací (Řecko, Řím volná pravidla, pozdější doby pevný řád a
společenský stupeň) Bůh Dionýsos „Pij nebo odejdi“
- do 19. st. tabule = obral světa, teatrálnost, Lukulské hody, Kateřina Medicejská Francouzská
revoluce – mnoho společenských změn
- 20. st. vznik restaurací a veřejného stravování
- Kavárny Sacher, Magdaléna Dobromila Rettigová, Stroganov
Význam stravovacích služeb - rovina společenského působení:
• Zvyšování fondu volného času > hodnocení životní úrovně
• Lze upravovat skladbu výživy, implementace racionálních prvků
• Diferencované uspokojení stravovacích potřeb dle skupin
- Rovina ekonomická:
• Tvorba HDP
• Multiplikační efekt
• Tvorba pracovních míst
Podniky společného stravování - zařízení s funkcí stravovací
• restaurace, samoobslužná restaurace, jídelna, pohostinství, jídelní a restaurační vozy,
motoresty
- zařízení s funkcí doplňkového stravování
• bufet, bistro, fast-food, občerstvení, kiosek
- zařízení s funkcí společenskozábavní