Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




prednasky-2016-2017

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.86 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

Rozšíření gastroturismu - rozšíření obchodu - bohatství populace, vyšší útraty za jídlo, více touha než potřeba 
- změny v demografii - stárnutí populace, DINKS, SINKS, bezdětní, prázdná hnízda, generační boom, 
rozvedení 
- odmítnutí McDonalizace - odmítání industrializace stravování, př. Starbucks v Austrálii 
- Multi-kulti - globalizace, migrace, internet, exotická jídla se stávají běžnými 
- postavení celebrity šéfkuchaře - medializace gastronomie, vznik celebrit -> dokáží ovlivnit strávníky 

Historie stravovacích služeb -  zákoník  Chamurapiho  z  doby  kolem  r.1750  př.n.l.  zná  hostinskou  “živnost“  -Babylónská  bohyně 
piva a ječmene se jmenovala Ishtar-Siduri 
- setkávání lidí, přenos myšlenek a informací (Řecko, Řím volná pravidla, pozdější doby pevný řád a 
společenský stupeň) Bůh Dionýsos „Pij nebo odejdi“ 
-  do  19.  st.  tabule  =  obral  světa,  teatrálnost,  Lukulské  hody,  Kateřina  Medicejská  Francouzská 
revoluce – mnoho společenských změn 
- 20. st. vznik restaurací a veřejného stravování 
- Kavárny Sacher, Magdaléna Dobromila Rettigová, Stroganov 

Význam stravovacích služeb - rovina společenského působení: 

•  Zvyšování fondu volného času > hodnocení životní úrovně 

•  Lze upravovat skladbu výživy, implementace racionálních prvků 

•  Diferencované uspokojení stravovacích potřeb dle skupin 

- Rovina ekonomická: 

•  Tvorba HDP 

•  Multiplikační efekt 

•  Tvorba pracovních míst 

Podniky společného stravování - zařízení s funkcí stravovací 

•  restaurace,  samoobslužná  restaurace,  jídelna,  pohostinství,  jídelní  a  restaurační  vozy, 

motoresty 

- zařízení s funkcí doplňkového stravování 

•  bufet, bistro, fast-food, občerstvení, kiosek 

- zařízení s funkcí společenskozábavní 

Témata, do kterých materiál patří