Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Zootechnika - všechny varianty testu

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (60.85 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  1. průměrný denní přírůstek

  2. relativní přírůstek

  3. spotřeba krmiva na 1 kg přírůstku

  4. věk zvířete

  1. Rozdílná intenzita růstu částí těla ve vztahu k celku je:

  1. izomerie

  2. homometrie

  3. allometrie

  4. poikilometrie

  1. Inflexní bod na křivce absolutního růstu je:

  1. bod zvratu křivky od kterého zvíře zrychlí růst

  2. bod zvratu křivky od kterého zvíře roste konstantní intenzitou

  3. bod zvratu křivky od kterého zvíře zpomalí růst

  4. bod růstové křivky bez významu pro změnu růstu

  1. Růst je změna:

  1. kvalitativní povahy (např. tkání, orgánů)

  2. kvantitativní i kvalitativní povahy

  3. změna kvantitativní povahy (zvětšení rozměrů)

  4. délky dlouhých kostí těla

  1. Mezi kriteria výkrmnosti zvířat patří:

  1. relativní přírůstek

  2. absolutní přírůstek

  3. netto přírůstek

  4. podíl vedlejších produktů

  1. Mramorování masa způsobuje:

  1. tuk zásobní

  2. tuk funkční

  3. tuk mezisvalový

  4. podkožní

  1. Stupeň vykrmenosti zvířete je objektivně stanovitelný pomocí:

  1. subjektivních řeznických hmatů

  2. objektivních řeznických hmatů¨

  3. sonografie

  4. kalorimetrie

  1. Mezi senzorické vlastnosti masa patří:

  1. obsah bílkovin

  2. vůně a chuť

  3. obsah rezidul

  4. pH masa

  1. Genotypem je u zvířat převážně podmíněno:

  1. ukládání tuku

  2. podíl tuku jatečního těla

  3. barva masa a tuku

  4. bod tání tuku

  1. Proměnlivost produkce mléka je ovládána genotypem z:

  1. 10 %

  2. 30 %

  3. 50 %

  4. 70 %

jak muzeme zvazit kravu po porazce

efektivní velikost populace
index tělesné stavby

jatečná zralost
selekce stabilizační-grafické znázornění
čím je dána možná péče o konstituční zdatnost zvířat
rexismus

graf direkcionální selekce

zhodnocení inbreedingu 3 způsoby

Metody značení,alometrie

co ovlivňuje pohlavní znaky
co ovlivňuje selekční efekt
popsat mlecnost u savců

  1. Snížená životnost vlivem špatného chovu

  2. kertak – předek jakých koní: stepních (mongolských)

  3. hodnotné partie hovězího: svíčková, roštěnec, kýta

  4. určení mléčnosti prasnice: hmotností mláďat nejčastěji v 21 dnech nebo při odstavu

  5. vyrovnanost laktační křivky udává: dojnice s vyrovnanou laktační křivkou jsou fyziologicky méně namáhány a produkují levněji objemnými krmivy

  6. typy simultánní selekce:

  • bodové hodnocení - každý znak hodnocen body – sečtení - kvalita zvířete

  • selekční index - vzorec, podle kterého vypočítáme kvalitu zvířete (1 číslo)

- basis index- fenotyp hodnoty a jejich ekonomické váhy

- úplný index- fenotyp hodnoty, ekonom. váhy a gen. charakteristika

  1. koncentrace bílkovin v kravském mléce: 3-3,5%

  2. jak se porovnává mléčná užitkovost dojnic s rozdílnou hmotností: přepočítat užitkovost na jednotnou úroveň obsahu složek (FCM (kg)= 0,4M +15T)

  3. direkcionální selekce: typ selekce, který se používá při snaze o změnu úrovně znaku žádoucím směrem- vybíráme zvířata s nadprůměrnou úrovní znaku

  4. co udává cc hodnota: udává, o kolik je potomstvo býka lepší či horší než vrstevnice

  5. typ šlechtitel. programů brojlerových králíků: hybridizační - využívají k tvorbě finálního hybrida střední masná plemena, sleduje se výhradně produkce masa šlechtění zaměřeno na znaky produkce a reprodukce

  6. nejúčinnější typ selekce: stabilizační?

  7. co je to integrované povolení: osvědčuje nepoškozování životního prostředí provozem chovu. Povolení musí získat podnik intenzivního chovu drůbeže nebo prasat s kapacitou více než: 40 000 ks drůbeže, 2 000 ks prasat ve výkrmu, 750 ks prasnic

  8. procent. užitkovost kuřecích brojlerů: 79-85%

  9. jaký je základní substrát pro pigment živočichů: melaniny

  10. plemena kulturní: maximální vystupňování užitkových vlastností, ať už hospodářských (produkce masa, mléka, vajec, vlny) či morfologických u zvířat oblíbených (utváření těla, barva u psa, kočky, ptáků), klesá odolnost zvířat

Témata, do kterých materiál patří