Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Otázky ke zkoušce

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.57 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

- podčelistní - seromucinózní
- podjazyková - mucinózní
- drobné slinné žlázy (sekret neustále)
- produkce - prodloužená mícha
- sympatikus - stimulace produkce, husté, vazké
- parasympatikus - řídké, stimulace produkce

- složení slin - anorganické látky - voda 99%, soli - K+, Na+, Ca2+, Mg2+, Cl-, NH3, sírany
- organické látky - mucin, alfa-amyláza, lysozym (narušuje stěnu bakterií =>
ochrana), močovina (zdroj N pro mikroorganismy), albuminy,
globuliny
- buněčné elementy - leukocyty (slinná tělíska), epitelové buňky
- aglutinogeny A, B
- mucin - vytváří na sliznici ústní dutiny ochrannou vrstvu proti vysychání a mechanickému
poškození, zvlhčuje přijatou potravu, napomáhá vytvořit sousto
- sliny - pH - H - 5,6-7,6
- Bo - 8-9 (tvoří základ bachorové tekutiny)
- Su - 7-8
- Av - 6-7
- produkce slin - H - 0,5-1,5 l/den
- Bo - 25-60 l/den
- Su - 10-15 l/den
- Av - 7-25 ml/den (vodní ptáci vůbec)
- pH, produkce a složení slin závisí na přijaté potravě
- polykání - hltanová, jícnová, kardiální (ústní, hltanová, jícnová)
- zastavuje se dýchání, reflexní, zapojuje se hodně svalů
- proces - vědomý posun sousta na kořen jazyka => reflexní - podráždí se
receptory a dojde k polknutí => uzavře se nosohltan měkkým patrem +
zvedne se jazylka a hrtan se posune nahoru a dopředu => kořen jazyka
přitlačí hrtanovou příklopku na vstup do hrtanu + uzavře se hlasivková
štěrbina, zastavuje se dýchání => hltan se rozšíří, jazyk vrhne sousto
kaudálně => do jícnu
- reflexní - vlno se peristaltickou vlnou posune k česlu - to je uzavřeno
podkovovitým svěračem, do žaludku se otevírá, když jej zasáhne vlna
- centra v prodloužené míše - spoluúčast trigeminus, glossopharyngeus,
hypoglossus, vagus
- jícen - svalová trubice (příčně pruhované i hladké svaly)
- v klidu uzavřen podkovovitým svěračem
- peristaltickými pohyby sousto do žaludku

54 Jednoduchý žaludek a jeho funkce, trávení v jednoduchém žaludku

- stavba - česlo, dno, tělo, vrátník
- epitel - žláznatý, bezžláznatý
- hladká svalovina (3 směry)
- seróza
- žaludek - jednoduchý - Ca, H
- složitý - Eq, Su
- složený - Bo, Ov, Cp
- stavba stěny žaludku - žláznatý epitel - žlázky
- kardiální - hlen (mucin - ochrana sliznice)
- fundální - HCl, pepsinogeny
- pylorické - hlen (mucin- ochrana sliznice), gastrin
- buňky hlavní - pepsinogeny
- krycí buňky - HCl
- vedlejší buňky - mucin
- žaludeční šťáva - H2O, mucin
- HCl => pH = 1,5-4
- kationty a anionty - Na+, K+, Mg2+, HPO42-
- enzymy - pepsiny, chymáza, ureáza, lipáza
- gastroferrin - vstřebávání Fe2+
- vnitřní faktor - resorpce B12
- pepsin - hydrolytické štěpení BK
- chymáza - za přítomnosti Ca2+ přeměňuje kasein na nerozpustný parakaseinát
- částečně hydrolyzuje ostatní BK
- lipáza - štěpí dobře emulgované tuky (důležité u mláďat - mléčný tuk)
- funkce HCl - denaturace BK (přerušení vodíkových můstků)
- aktivace pepsinogenů
- baktericidní účinky
- usnadnění vstřebávání Ca a Fe a vitaminů B, C
- průběh sekrece žaludeční šťávy - fáze cefalická, gastrická a intestinální
- fáze cefalická - pohled na jídlo, vnímání vůně (nervus vagus)
- vyloučení HCl, pepsinogenů, mucinu, gastrinu
- fáze gastrická - motorická aktivita žaludku - roztažení potravou
- chemické působení potravy - BK, AK, alkohol, tuky
- uvolnění gastrinu - stimuluje produkci HCl
- fáze intestinální - trávenina v duodenu
- sekrece gastrointestinálních hormonů - sekretin, somatostatin, tlumení
produkce HCl a pepsinogenů
- trávení v žaludku - po pozření posledního sousta se uzavře česlo => promíchávání se
žaludeční šťávou peristaltikou => posun tráveniny k vrátníku => ze
žaludku odchází chymus (trávenina) do 12
- řízení činnosti žaludku a 12 - CNS - psychické a senzorické podněty
- vegetativní nervy - parasymp./sympatikus, osmoreceptory
- humorální - uvolnění vlivem mechanoreceptorů, chemických
podnětů (peptidy)
- enterogastrický reflex - aby se trávenina přesouvala do
tenkého střeva takovou rychlostí, aby se stihlo štěpit +
trávenina se musí neutralizovat
- zvracení - obranný reflex, umožňuje ze žaludku odstranit toxické nebo nežádoucí látky
- centrum v retikulární formaci prodloužené míchy
- předchází nevolnost - dráždění sympatiku (podráždění sliznice žaludku a dalších
vegetativních center) => slinění, pocení, srdeční frekvence
- bránice ve vdechové poloze, během nádechu snížení tlaku v hrudní dutině a
zvýšení tlaku v břišní dutině => stah břišních svalů => zvýšený tlak v žaludku
reflexně otevře česlo => obsah žaludku do jícnu => uvolní se krční svaly + zvedá se
měkké patro
- zvracení ovlivňuje - osa žaludku, poloha jícnu, jícnová a kardiální část

Témata, do kterých materiál patří