Otázky ke zkoušce
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
60 Metabolismus proteinů, cukrů a tuků
- složení potravy - voda - vstřebávání snadno
- anorganické sloučeniny - difuse, usnadněná difuse, aktivní transport
- organické sloučeniny - sacharidy - symport monosacharidů s Na+
- lipidy - projdou snadno - difuse (glycerol)
- proteiny - usnadněná difuse
- větší mlk - aktivní transport
- přeměna látek a E - neustále ve všech b., z potravy
- E uvolněna a přeměněna na jiné formy
- přeměna org. látek aerobně nebo anaerobně
- otevřený systém - organismus kryje svou spotřebu E na úkor okolního
prostředí
- rovnováha s okolím je dynamická
- z org. mlk oxidačním odbouráním získá E
- další produkty - CO2, vody, dusíkaté látky => zpět do prostředí
- MTB = soubor chemických dějů v organismu souvisejících s přeměnou živin přijímaných
z vnějšího prostředí
- katabolické děje - glykolýza cukrů, beta oxidace MK = exergonické = disimilace
- E do makroergních sloučenin - ATP, GTP
- E dál využita pro tělesné fce, zpracování potravy, termoregulace, fyzická
aktivita atd.
- anabolické děje - z jednoduchých přijatých látek za spotřeby E vznik složitých
= endergonické = asimilace
- oba děje v rovnováze
- přeměna E - 1. termodyn. zákon - zachování E
- E se neztrácí ani netvoří, jen se přemění na jinou formu
- 2. termody. zákon - procesy v izolovaném systému probíhají samovolně jen
směrem, při němž se entropie (míra neuspořádanosti)
systému ve vztahu k okolí zvyšuje, až se dosáhne rovnováhy
- entropie látky se zvyšuje při reakcích, kde se uvolňuje teplo
- schopnost z jednoduchých sloučenin o vysoké entropii (CO2, voda) syntetizovat
sloučeniny s nižší entropií (glukóza, AMK)
=> organismy si udržují nižší entropii než prostředí, ve kterém žijí
- spalné teplo - celková E vázána v chemicky vázaných substrátech
- fyziologické - spalné teplo živin uvolněné v organismu
- Krebs - 44 % E v ATP, 56 % na teplo
- energetický ekvivalent = množství E uvolněné při spotřebě 1 l O2 k oxidaci
různých živin
- respirační koeficient - poměr vydýchaného CO2 a spotřebovaného O2
- E nejsnáze ze sacharidů
- proteiny - část E zachována v močovině, proto nižší hodnota ekvivalentu
- při oxidaci látek přijímá elektrony (H) kyslík
- finální produkt dýchacího řetězce - voda
- princip redox potenciálů (od záporného ke kladnému)
- 1 el. pár vytvoří 3 mlk ATP, z 1 mlk ATP je 29 kJ
- bazální MTB - na něj se využije E ze spálených živin
- udrží základní fce organismu
- E spotřeba - závislá na věku, pohlaví, fyzické aktivitě = E dodatková
- měření - přímá kalorimetrie = měřené množství tepla vydaného za časovou jednotku
- nepřímá = množství spotřebovaného O2 za časovou jednotku
- nadbytečné E substráty => ukládání => ztučnění
MTB cukrů
- monosacharidy - portální krví do jater - zde galaktóza předělána na glukózu, fruktóza