EKOLOGIE - doplňkový text
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
pramenech (např. Yel owstonský park – viz dále),
nepočítáme-li hydrotermální komíny hlubokých
oceánů (ale zde je voda při až 200 °C za vysokého
tlaku stále v tekutém stavu).
Jaký je to rozdíl proti suchozemskému prostředí, kde teplotní
rozsah sahá od asi – 70 °C (viz Verchojansk – odkaz „klimatické diagramy“) po asi 65 °C –
černý písek v předchozím odstavci. To má tři důvody související s vlastnostmi vody. Voda
má velké měrné teplo, čili spotřebuje k ohřátí mnoho energie (asi 3000 x více než vzduch),
má vys
oké latentní teplo výparné (velké množství energie je zapotřebí k výparu vody - výpar
1 g vody ochladí 580 g vody o 1 °C) a
konečně při tuhnutí vody v led se uvolní
velké množství tepla (při zmrznutí 1 g vody
se uvolní takové množství tepla, které by
stačilo k ohřátí 80 g vody o 1 °C). Velká
teplotní stabilita
se týká hlavně velkých
nádrží (oceány), ale i v malých tocích
kolísají teploty obvykle méně než v okolním
prostředí: tak např. obr. 4.7 shrnuje měření
v
Tasmánii, při němž teplota okolního
vzduchu se
měnila v rozmezí 2,5-28 °C,
zatímco v
různých mikroprostředích vodního toku se měnila v mnohem menším rozpětí (7-20
°C).
Teplota má vliv na výkon organizmů již na molekulární úrovni. Tak v kap. 5.7
základního textu se pojednává o izoenzymech, tedy o
různých
formách
enzymů
katalyzujících