EKOLOGIE - doplňkový text
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
eré je nejsnazší čerpat přímo povrchem těla a čím menší velikost, tím větší poměr povrchu
k objemu těla (a čerpání živin je účinnější). Také vlastnosti vody nevyžadují existenci
podpůrných struktur jako je tomu u suchozemské vegetace.
Hlavními producenty
mělkých neritických zón jsou přisedlé řasy (Phaeophyceae,
Rhodophyceae) a v oceánských vodách to jsou fyto
planktonní řasy. Primární produkce
převyšuje respiraci jen v horních prosvětlených vrstvách oceánů, které sahají do hloubky od
několika desítek metrů do asi 200 m. V různých oblastech oceánu jsou dominantními různé
skupiny fytoplanktonu, v závislosti na ch
emických vlastnostech vody a teplotě (někde to jsou
obrněnky, jinde rozsivky). Větší biomasu zaujímá nanoplankton, tvořený hlavně
cyanobakteriemi. Z
nich zodpovídá za největší podíl oceánské primární produkce skupina
Haptophyta (což jsou řasy mající kromě jiného výrazný vliv na globální zemské klima jednak
produkcí dimetylsulfidu, který vyvolává tvorbu mraků, kyselé deště a zvyšuje albedo země a
jednak tvorbou kokolitů, které představují úložné místo atmosférického uhlíku).
Nejvýznamnějšími konzumenty dominantních producentů oceánů jsou některé
skupiny zooplanktonu
jako klanonožci (Copepoda), což jsou patrně současně nejhojnější
živočichové naší planety. V chladných vodách jsou hlavními konzumenty fytoplanktonu
krunýřovky (drobní korýši řádu Euphausiacea nazývané krill, což norsky znamená rybí
plůdek), kterými se živí např. velryby.
Nedávno bylo zjištěno, že některé oceánské potravní řetězce nezačínají