386198-Somogyi_Pavel-portfolio_sk_doc_Hofmanna
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
PRACOVNÍ POSTUP: Do 3 talířů nalijeme mléko s různým stupněm tučnosti.
1.
Na povrch mléka nasypeme pomocí špachtličky špetku alespoň tří různých barviv.
2.
Kápneme kapku jaru na ušní tampon.
3.
Ušní tampon přiložíme k barvivům na hladině mléka a sledujeme, co se děje.
4.
Porovnáme reakce na povrchu různých druhů mléka.
POZOROVÁNÍ A POZNÁMKY: Jakmile přiložíme jar k barvivům u odtučněného mléka, barviva se
rychle „rozeběhnou“. U plnotučného mléka se barviva „rozeběhnou“ také ochotně, ale už o něco
pomaleji. U smetany téměř nepozorujeme pohyb barviva.
OBRÁZEK:
16
ZÁVĚR: Čím větší je obsah tuku v mléce, tím pomaleji se pohybují barviva po mléce → čím větší je
obsah tuku v mléce, tím větší je povrchové napětí.
OTÁZKY A ODPOVĚDI:
1.
Co je to povrchové napětí?
Povrchové napětí je fyzikální jev, který je způsoben vzájemnou přitažlivostí molekul kapaliny
způsobí, že se povrch kapaliny chová jako tenká pružná blána.
2.
Jakou jednotku má povrchové napětí?
Jednotkou povrchového napětí je N/m (Newton na metr).
3.
Mají povrchové napětí všechny kapaliny, nebo jde o jev spojený výhradně s mlékem?
Povrchové napětí mají všechny kapaliny.
4.
Jak souvisí obsah tuku v mléce a povrchové napětí?
Čím je větší obsah tuku v mléce, tím větší je povrchové napětí.
POKUS Č. 3
LÁVOVÁ LAMPA
Časová dotace 15 minut
ZAŘAZENÍ DO RVP ZV: Pozorování, pokus a bezpečnost práce, anorganické látky, organické
sloučeniny.
ZAŘAZENÍ DO ŠVP: Látky a tělesa (hustota).