Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




18. Ontogeneze a fylogeneze organovych soustav zivocichu

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (53.15 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • pohyb hlavy způsobí pohyb endolymfy a podráždí smyslové buňky

  • Informace z rovnovážného i sluchového orgánu jsou vedeny do mozku 8. párem hlavových nervů = sluchově rovnovážný nerv – do kůry spánkového laloku.

  • Smyslové orgány založené na chemoreceptorech:

    • čichový orgán

      • nejstarobylejší orgán

      • u vodních obratlovců molekuly látek vnímaných čichem přenášeny proudem vody, u suchozemských proudem vzduchu

      • jeden z vůdčích smyslů s mimořádným významem pro chování a ekologii (umožňuje vyhledání potravy, sexuálního partnera…)

    • Jacobsonův orgán

      • zvláštní ústrojí šupinatých plazů vnímající chem. podněty (druhotně chybí želvám, krokodýlům, ptákům, některým savcům)

      • tvořen slepými kapsami s čichovou sliznicí, které se otevírají do nosní/ústní dutiny.

    • Proudový orgán (postranní čára = linea lateralis)

      • původně orgán vodních obratlovců a larev obojživelníků

      • tvořený smyslovými buňkami neuromasty vnořenými do mělkých brázd na povrchu těla, příp. pod kůží a kanálky spojenými s povrchem těla

      • umožňuje orientaci živočicha v kalné vodě za tmy

    Chuťové ústrojí:

    • chuťové ústrojí je drážděno chem. látkami, které jsou rozpuštěné ve vodě nebo slinách

    • základem jsou chuťové pohárky – na jazyku (v papilách) ve sliznici dutiny ústní na měkkém patře a v horní části hltanu

    • v chuťových pohárcích jsou vlastní chuťové buňky – ty mají kolem sebe nerv. vlákna

    • centrum chuti je v tenkém laloku koncového mozku

    • Máme 4 základní chutě

      • slano

      • sladko

      • kyselo

      • hořko (nejintenzivněji vnímáme hořkost)

    • Význam chuti:reflexní vyměšování trávicích šťáv(sliny, žaludeční a pankreatická šťáva)

    Chemoreceptory ovlivňující dýchání:

    • skupiny buněk nacházející se v místech, kde se společná krkavice štěpí na vnitřní a vnější větev

    • buňky citlivé na obsah kyslíku a oxidu uhličitého v krvi

    informace jsou mozkovými nervy vedeny do mozkového kmene a k dýchacímu centru v prodloužené míše – to obsahuje receptory, které jsou citlivé na změnu pH krve

    Fylogeneze TRÁVICÍ soustavy

    • život každého živočicha podmíněn příjmem vody, energie, živin, vitaminů a minerálů v potravě – trávicí soustava – fce: přijímání potravy, její chemické a mechanické zpracování, transport, vstřebávání

    • není vyvinuta jen u některých prvoků a parazitů (tasemnice) – přijímají potravy celým povrchem těla – osmoticky

    • prvoci - trepka – organely pro příjem potravy (buněčná ústa) a pro zpracování (potravní vakuola)

    • houby

      • potrava trávena nitrobuněčně (intracelulárně)

    • u ostatních živočichů potrava trávena v trávicí soustavě mimobuněčně (extracelulárně)

    • mnohobuněční živočichové

      • mnohdy vytvořeny organely pro uchvácení (chapadla korálnatců) a prvnímu zpracování (radula plžů, bodavé a savé ústrojí mšic, ozubené čelisti pijavky, zuby obratlovců)

    Témata, do kterých materiál patří