18. Ontogeneze a fylogeneze organovych soustav zivocichu
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
pohyb hlavy způsobí pohyb endolymfy a podráždí smyslové buňky
Informace z rovnovážného i sluchového orgánu jsou vedeny do mozku 8. párem hlavových nervů = sluchově rovnovážný nerv – do kůry spánkového laloku.
Smyslové orgány založené na chemoreceptorech:
čichový orgán
nejstarobylejší orgán
u vodních obratlovců molekuly látek vnímaných čichem přenášeny proudem vody, u suchozemských proudem vzduchu
jeden z vůdčích smyslů s mimořádným významem pro chování a ekologii (umožňuje vyhledání potravy, sexuálního partnera…)
Jacobsonův orgán
zvláštní ústrojí šupinatých plazů vnímající chem. podněty (druhotně chybí želvám, krokodýlům, ptákům, některým savcům)
tvořen slepými kapsami s čichovou sliznicí, které se otevírají do nosní/ústní dutiny.
Proudový orgán (postranní čára = linea lateralis)
původně orgán vodních obratlovců a larev obojživelníků
tvořený smyslovými buňkami neuromasty vnořenými do mělkých brázd na povrchu těla, příp. pod kůží a kanálky spojenými s povrchem těla
umožňuje orientaci živočicha v kalné vodě za tmy
Chuťové ústrojí:
chuťové ústrojí je drážděno chem. látkami, které jsou rozpuštěné ve vodě nebo slinách
základem jsou chuťové pohárky – na jazyku (v papilách) ve sliznici dutiny ústní na měkkém patře a v horní části hltanu
v chuťových pohárcích jsou vlastní chuťové buňky – ty mají kolem sebe nerv. vlákna
centrum chuti je v tenkém laloku koncového mozku
Máme 4 základní chutě
slano
sladko
kyselo
hořko (nejintenzivněji vnímáme hořkost)
Význam chuti:reflexní vyměšování trávicích šťáv(sliny, žaludeční a pankreatická šťáva)
Chemoreceptory ovlivňující dýchání:
skupiny buněk nacházející se v místech, kde se společná krkavice štěpí na vnitřní a vnější větev
buňky citlivé na obsah kyslíku a oxidu uhličitého v krvi
informace jsou mozkovými nervy vedeny do mozkového kmene a k dýchacímu centru v prodloužené míše – to obsahuje receptory, které jsou citlivé na změnu pH krve
Fylogeneze TRÁVICÍ soustavy
život každého živočicha podmíněn příjmem vody, energie, živin, vitaminů a minerálů v potravě – trávicí soustava – fce: přijímání potravy, její chemické a mechanické zpracování, transport, vstřebávání
není vyvinuta jen u některých prvoků a parazitů (tasemnice) – přijímají potravy celým povrchem těla – osmoticky
prvoci - trepka – organely pro příjem potravy (buněčná ústa) a pro zpracování (potravní vakuola)
houby
potrava trávena nitrobuněčně (intracelulárně)
u ostatních živočichů potrava trávena v trávicí soustavě mimobuněčně (extracelulárně)
mnohobuněční živočichové
mnohdy vytvořeny organely pro uchvácení (chapadla korálnatců) a prvnímu zpracování (radula plžů, bodavé a savé ústrojí mšic, ozubené čelisti pijavky, zuby obratlovců)