1. Podstata trzni ekonomiky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
2.) podle vlivu na platební bilanci:
aktivní (příjezdový) – příjezdy zahraničních návštěvníků znamenají příjem deviz do PB
pasivní (výjezdový) – obyvatelé domácího státu odčerpávají devize na nákup v jiné zemi
3.) podle způsobu financování:
volný (komerční) – účastníci si sami hradí náklady na cestovné, svobodně se rozhodují o účasti
vázaný (sociální) – náklady spojené s CR jsou z části nebo plně hrazené jiný subjektem při splnění určitých podm. (pojišťovny-lázně)
4.) podle způsobu zajištění:
organizovaný - cestu i pobyt zajišťuje nějaký subjekt (CK, podnik)
neorganizovaný – účastník si vše plánuje sám
5.) podle počtu účastníků
individuální – účastník sám nebo se členy rodiny
kolektivní – výjezdy v kolektivu (spolužáci, firma – spolupracovníci)
6.) podle délky účasti
krátkodobý - doba pohybu do 3 dnů
dlouhodobý – doba pohybu nad 3 dny a do 6 měsíců
SLOŽKY CESTOVNÍHO RUCHU
1.) účastník – osoby, cestující mimo místo trvalého bydliště za účelem rekreace, poznání, atd.
výletníci – zdrží se do 24 hodin; nenocují
turisté – zdrží se více než 24 hodin; přespávají
2.) rekreační prostor – menší území s příznivými přírodními podmínkami, které nejsou narušeny negativními vlivy průmyslové nebo zemědělské činnosti
- určujícím faktorem jsou přírodní podmínky a prostředí
3.) materiálně-technická základna (MTZ) –všechny věcné prostředky nezbytné pro zajištění služeb CR (budovy dopravní prostředky, stroje, zařízení, inventář, …)
budovy – vlastní MTZ – jsou vybudovány speciálně pro CR
- využívané pro CR – nejsou speciálně pro CR,ale účastníci je využívají
zařízení MTZ – základní – zařízení, která jsou potřeba - doplňková – zkvalitňují a zpohodlňují služby CR
PODNIKY CR
subjekty, které účastníkům prodávají služby CR a tím uspokojují jejich specifické potřeby
ubytovací podniky
podle typu ubytování:
a) hromadná zařízení
hotely – krom ubyt. a jídla nabízejí jiné služby;dělí se dle hvězd (kvalit)
penziony – méně služeb než v hotelích (hlavně přespání a jídlo)
specializované ubyt. zař. – léčebná zařízení (sanatoria)
- ubytování v hromadných dopr. prost. (lodě)
ostatní – kempy, chatové osady, místa pro stany
b) v soukromí – ve vlastních příbytcích, pronajímané pokoje či celé objekty
podle doby užívání:
sezonní – maximálně 9 měsíců
s celoročním provozem
stravovací podniky
poskytují základní stravování – snídaně, obědy, večeře
doplňkové stravování – různé občerstvení
Restaurace – zajišťují prodej pokrmů a nápojů a společenskou zábavu
Bary – poskytují prodej nápojů a společenskou zábavu
dopravní podniky
- zajišťují přemístění účastníků CR z místa jejich trvalého bydliště do místa CR