Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Ekologické zemědělství

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (857.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Mikroregion Jeseníky je tedy v rámci ekologického zemědělství významný z hlediska produkce obilovin, pohanky, brambor, kravského mléka i jatečného a zástavového skotu. I když výměra zemědělské půdy zde tvoří necelé 4% z celkové výměry zemědělské půdy ČR, zemědělská půda obhospodařovaná dle pravidel EZ tvoří více jak 24% celkové zemědělské půdy ČR. Podíl ploch ekologického zemědělství v regionu na celkovém objemu ČR představoval již v 2000 více jak 22%65. Výrazně vyšší procento ploch EZ v této oblasti oproti jiným regionům je způsobeno mj. i dostupností poradenské a asistenční služby ve svazu PRO – BIO a odbytovými možnostmi v kraji ( PRO – BIO Staré Město pod Sněžníkem, OLMA Olomouc).

Vzhledem k zeměpisným charakteristikám daného území a většímu zastoupení trvale travních porostů vůbec, je v regionu nejperspektivnější formou ekologického zemědělství chov hospodářských zvířat. Vzhledem k potřebám chovu skotu je zároveň nutné udržovat 10 – 30% ploch zemědělské půdy jako ornou. Nízké procento zornění je jedním z problémů a limitem pro chov zvířat v mikroregionu.

Co se týče zpracování produktů z EZ v mikroregionu Jeseníky, od roku 1992 zde působí PRO – BIO, obchodní společnost s.r.o. se sídlem ve Starém Městě pod Sněžníkem. Společnost je schopna vykoupit, dosušit, uskladnit a postupně zpracovat produkty rostlinné výroby a z těchto uvést do konečné podoby kolem 100 druhů biopotravin, které distribuuje do 180 prodejen se zdravou výživou, supermarketů a jiných prodejen po celé ČR. Zpracování živočišných produktů je v mikroregionu omezené a probíhá v ZD Jeseník, kde produkován směsný sýr ovčí a kozí. Ročně vyprodukují kolem 4 t. Většina biomléka z regionu je využita k výrobě jogurtu s obchodním názvem Bio – ViaNatur společností OLMA Olomouc v množství kolem 130 tisíc litrů měsíčně v letním období. V regionu zcela chybí zpracování masa v kvalitě bio. Omezené množství hovězího je dodáváno jako konveční produkt, z farem jsou zvířata prodávána většinou jako zástav, a to obvykle do konvenčních chovů.

Za slabou stránku rozvoje EZ v mikroregionu je považována zvláště malá diverzita zemědělské produkce, značná závislost na dotacích a malý podíl zpracování a prodeje biopotravin. Přesto všechno je mikroregion Jeseníky pilotní oblastí ČR nejen pro ověřování programů EU, ale je zároveň předním regionem z pohledu rozvoje EZ v rámci celé ČR. Zkušenosti s ekologickým hospodařením v této oblasti jsou významným podkladem pro celostátní opatření pro rozvoj EZ.

  1. Charakteristika podniku a jeho počátky pro privatizaci

Vzhledem k výše provedenému popisu dané oblasti je patrné zaměření farmy, které nemůže být směřováno na hospodaření pro rostlinnou produkci. Nelze pěstovat obilniny ani jiné komodity, jejichž vegetační doba je delší. Proto je výroba představována pastevním chovem skotu masných plemen a z malé části chovem dojnic s tržní produkcí mléka a chovem ovcí. Z celkové výměry 750 ha ornou půdu tvoří pouhých 7 ha, kde se na siláž pěstují brambory červené odrůdy a směska.

Témata, do kterých materiál patří