Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




2013-TEORIE STATU A PRAVA

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (180 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Trestní právo uplatňuje prostředky hrozby, ukládání a výkonu trestů (odnětí svobody, ztrátu čestných titulů a vyznamenání, ztrátu vojenské hodnosti, zákaz činnosti, propadnutí majetku nebo věci, peněžitý trest, vyhoštění a zákaz pobytu) a ochranných opatření (výchova a léčba). Trest je ukládán jménem republiky, jeho účelem je ochrana společnosti před pachatelem, zabránění v páchání další trestné činnosti a výchova pachatele k řádnému životu.

Základní trestní odpovědnost v ČR počíná dovršením 15 let. Mladší pachatelé nejsou trestně odpovědní, jejich jednání lze projednat v občanskoprávním řízení. Trestem může být maximálně ochranná výchova. Zvýhodněnou skupinou (z hlediska výše a způsobu provedení trestu) je skupina mladistvých. Plná trestní odpovědnost začíná dovršením 18 let.

Trestní odpovědnost je vyloučena u nepříčetného pachatele. O nepříčetnosti rozhoduje znalecký posudek, v případě uznání následuje ochranná léčba. Pokud se osoba uvedla do stavu nepříčetnosti sama požitím omamných látek nebo alkoholu, pohlíží se na ni jako na příčetnou. Od plné nepříčetnosti se odlišuje snížená příčetnost, ke které se přihlíží při úvaze o trestu.

Obviněný není povinen při výslechu odpovídat a k výpovědi nesmí být donucován. Má právo na obhájce, a pokud k tomu není zákonný důvod, na veřejné jednání.

Stát u soudu zastupuje státní zástupce. Jeho hlavním úkolem je podávat jménem státu obžalobu v trestním řízení.

18.2 Trestní zákoník

Současný trestní zákoník kategorizuje trestné činy na zločiny a přečiny. Přečiny jsou všechny nedbalostní a úmyslné trestní činy se sazbou odnětí svobody do pěti let. U zločinů se počítá se standardním trestním řízením, u přečinů se zjednodušenými formami řízení. Pokud je to možné, mají být více užívány alternativní druhy trestů (domácí vězení, zákaz vstupu na sportovní, kulturní a společenské akce, peněžité tresty až do 36,5 mil. Kč). Horní hranice sazby trestu odnětí svobody se zvyšuje na 20 let, výjimečný trest až na 30 let. Novými trestnými činy jsou zabití (s mírnější sazbou 3 - 8 let, např. manželka po dlouhodobém týrání manželem), nebezpečné pronásledování. Zákoník dále počítá se zvýšenou ochranou zdravotníků a záchranářů, se zvýšenou ochranou před sexuálním nátlakem, trestností za týrání zvířat, ochranou života a zdraví občanů.

Méně nebezpečné provinění se označuje jako přestupek. Zákon o přestupcích uvádí např. porušení veřejného pořádku (rušení nočního klidu, odkládání odpadků na nedovolená místa), přestupky proti majetku (krádež, podvod, zničení nebo přisvojení věci nálezcem), přestupky proti občanskému soužití (vyhrožování), dopravní přestupky. Za přestupek se zpravidla považuje i jednání z nedbalosti.

Témata, do kterých materiál patří