Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




2013-TEORIE STATU A PRAVA

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (180 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

17.2.8 Pracovní doba, doba odpočinku, dovolená

Základní pracovní doba je omezena na maximálně 40 hodin za týden. Délka týdenní pracovní doby u zaměstnanců s třísměnným a nepřetržitým pracovním režimem a u pracujících v podzemí při těžbě uhlí, rud a nerudných surovin, v důlní výstavbě a na báňských pracovištích geologického průzkumu 37,5 hodiny týdně. U zaměstnanců s dvousměnným provozem pak 38,75 hodiny týdně. Osoby mladších 18 let nesmí délka v jednotlivých dnech překročit 8 hodin a v souhrnu nesmí překročit 40 hodin týdně.

Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin za týden / 150 hodin v kalendářním roce. Za práci přesčas náleží příplatek ke mzdě nebo náhradní volno.

Přestávku v práci musí zaměstnavatel poskytnout zaměstnanci nejdéle po 4,5 hodinách práce v délce 30 min. Tato přestávka nesmí být ani na začátku, ani na konci pracovní doby a do pracovní doby se nezapočítává. Odpočinek mezi směnami musí být 11 hodin a může se zkrátit a následně prodloužit. Odpočinek v týdnu a o svátcích musí být během každého sedmidenního období minimálně 35 hodin (mladiství 48).

Dovolenou zásadně určuje zaměstnavatel a musí ji nahlásit 14 dní předem. Pokud ji zaměstnanec nevyčerpá, je mu převedena na následující kalendářní rok (a poté zaniká). Základní doba dovolené je 4 týdny. Úředníci, státní zaměstnanci, doktoři mají 5 týdnů. Učitelé mají 8 týdnů (a musí si ji vybrat přes prázdniny). Pečovatelé o postižené mají dovolenou dlouhou 9 týdnů. Obecně se dovolená počítá podle odpracovaných dnů a týdnů.

Za noční práci se považuje práce konaná od 22. do 6. hodiny. Zaměstnanci mají nárok na 1 zdravotní prohlídku ročně, kterou hradí zaměstnavatel. Noční práci nesmí vykonávat osoby mladší 18 let a odměnou za noční práci je 10% příplatek.

17.2.9 Zvláštní pracovní podmínky

Zvláštní pracovní podmínky se týkají mladistvých, žen a osobám zdravotně postižených. U mladistvých do 16 let je 30 hodin za týden (v jednotlivé dny maximálně 6 hodin). U žen se rozlišuje mateřská a rodičovská dovolená.

Mateřská dovolená se nastupuje 6 až 8 týdnů před porodem v celkové délce 28 týdnů. Zaměstnavatel poskytuje peněžitou pomoc v mateřství – určité % ze mzdy po celou dobu mateřství (asi 50 %). Pokud žena porodí zároveň 2 a více dětí prodlužuje se mateřská dovolená na 37 týdnů. Peněžitá pomoc v mateřství je dávkou, která nahrazuje ušlý příjem a která náleží z nemocenského pojištění.

Rodičovská dovolená trvá od skončení mateřské dovolené (žena) / ode dne narození dítěte (muž) nejdéle do 3 let dítěte. Rodič má nárok na rodičovský příspěvek plynoucí ze sociálního zabezpečení.

17.2.9 Odpovědnost za škody

Zaměstnanec odpovídá za škodu, kterou způsobil porušením svých povinností. Výše náhrady škody z nedbalosti nesmí přesáhnout 4,5 násobek platu (výjimkou je opilost).

Témata, do kterých materiál patří