Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




2013-TEORIE STATU A PRAVA

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (180 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

16.6 Osobně majetková práva

Do této skupiny náleží právo autorské, právo k vynálezu, k průmyslovému vzoru apod.

17. HOSPODÁŘSKÉ PRÁVO

Zahrnuje právo obchodní, živnostenské a pracovní. Hlavními prameny jsou obchodní zákoník a zákoník práce.

17.1 Obchodní a živnostenské právo

Upravuje postavení podnikatelů, obchodní závazkové vztahy a vztahy související s podnikáním.

Jeho hlavním pramenem je obchodní zákoník. Otázky, pro něž nemá obchodní zákoník speciální ustanovení, se řeší podle občanského práva.

17.1.1 Definice podnikání

Podnikání je činnost prováděná soustavně, vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku.

17.1.1.1 Živnosti

Živnosti můžou provozovat fyzické nebo právnické osoby, jestliže splní zákonem stanovené podmínky, např. ve stanovených případech získají k provozování státní povolení. Rozlišují se živnosti ohlašovací (k provozování postačí splnění stanovených podmínek a ohlášení živnostenskému úřadu) a živnosti koncesované (k provozování je potřebné udělení státního povolení - koncese).

Živnosti ohlašovací se člení na řemeslné, vázané a volné. První dvě skupiny a také živnosti koncesované jsou určeny živnostenským zákonem.

Podmínky provozování živnosti jsou všeobecné (věk 18 let, způsobilost k právním úkonům a bezúhonnost) a zvláštní podle druhu živnosti (odborná nebo jiná způsobilost).

17.1.1.2 Obchodní společnosti

Obchodní společnost je soukromoprávní sdružení osob (fyzických i právnických), které je právnickou osobou. Může to být akciová společnost, společnost s ručením omezeným, společnost veřejná obchodní a společnost komanditní. Obchodní společnosti dělíme na osobní (v.o.s. a k.s.) a kapitálové (s.s r.o. a a.s.).

K založení obchodní společnosti dojde společenskou (zakladatelskou) smlouvou nebo zakladatelskou listinou. Je nutný zápis do obchodního rejstříku.

17.1.1.2.1 Veřejná obchodní společnost

Obchodní společnost, v níž nejméně dvě osoby podnikají a ručí za závazky společnosti společně vším svým majetkem. Statutárním orgánem jsou všichni společníci (společenská smlouva může stanovit výjimku).

17.1.1.2.2 Komanditní společnost

Obchodní společnost, ve které jsou dva druhy společníků: komanditisté, kteří ručí za závazky společnosti do výše nesplaceného vkladu a komplementáři, kteří ručí za závazky společnosti celým svým majetkem.

17.1.1.2.3 Společnost s ručením omezeným

Společnost, jejíž základní jmění je tvořeno vklady společníků. Společníci ručí za závazky s. r. o. do výše svých nesplacených vkladů. Orgány s. r. o. jsou valná hromada, jednatelé (statutární orgán), popř. dozorčí rada.

17.1.1.2.4 Akciová společnost

Základní jmění a.s. je rozděleno na určitý počet akcií se jmenovitou hodnotou. A. s. ručí za závazky celým jměním, jednotliví akcionáři jen do nominální hodnoty svých akcií.

Témata, do kterých materiál patří