Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




2013-TEORIE STATU A PRAVA

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (180 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci:

a) při úrazu nebo nemoci z povolání – náhradu za ztrátu výdělku, bolest, ztížení společenského postavení a náklady spojené s léčením

b) při smrti – náhradu za náklady spojené s léčením a pohřbem, náhradu výživy pozůstalým a jejich odškodnění – dítěti 80 000 Kč, manželi 50 000 Kč, rodičům 50 000 Kč dohromady.

17.2.10 Otázka zaměstnanosti

Právo na práci je dáno v Listině základních práv a svobod v článku č. 26. Dále je toto právo upraveno zákonem o zaměstnanosti, který zahrnuje:

a) právo na zprostředkování zaměstnání – každý se může obrátit na úřad práce, zápisem do zvláštního seznamu

b) právo na rekvalifikaci – možnost získání nové rekvalifikace díky kurzům. Po dobu rekvalifikace se zvyšuje hmotné zabezpečení na 60 % průměrného čistého výdělku z posledního zaměstnání (nejvýše však 0,65 násobek průměrné mzdy v ČR)

c) právo na hmotné zabezpečení uchazečů o zaměstnání – doba dostávání podpory se liší podle věku uchazeče o zaměstnání. Lidé do 50 let mají nárok na podporu po dobu 5 měsíců, od 50 do 55 let po dobu 8 měsíců a nad 55 let po dobu 11 měsíců. První dva měsíce dostanou nezaměstnaní 65 % průměrného čistého měsíčního výdělku z předchozího zaměstnání (maximálně však 0,58 násobek průměrné mzdy v ČR), následující dva měsíce klesne podpora na 50 % a zbytek podpůrčí doby pak uchazeč dostane jen 45 %. Po skončení podpůrčí doby dostává nezaměstnaný jen sociální dávku ve výši životního minima – necelých 3200 Kč. Nevykazuje-li požadovanou aktivitu, dostane pouze existenční minimum – 2200 Kč.

17.2.11 Profesní komory

Profesní komory sledují a zastupují společné profesní, kulturní a ekonomické zájmy dané profese. U některých profesí je členství v komoře povinné – lékaři, advokáti, farmaceuti – a danou činnost nemůže vykonávat nikdo, kdo není členem daného sdružení. V těchto případech je sdružení založeno zákonem, nebo zákon jeho existenci předpokládá. Sdružení by měla poskytovat záruku, že daná odvětví fungují profesně i eticky.

Zákonem může být založeno i sdružení bez povinného členství – např. Hospodářská komora ČR, Agrární komora ČR.

18. TRESTNÍ PRÁVO

18.1 Základní informace

Jeho předmětem je ochrana nejdůležitějších zájmů a hodnot jednotlivce i společnosti proti trestným činům a jejich pachatelům. Méně závažná provinění se označují jako přestupky. Trestní právo je koncipováno na presumpci neviny. Studiem trestu a trestání se zabývá penologie.

Základním pramenem práva trestního je trestní zákon (hmotné právo) a zákon o přestupcích - obsahuje právní normy o podmínkách a způsobech trestání, a trestní řád (procesní právo) - upravuje postup při zjišťování trestných činů, jejich pachatelů, při soudním trestním řízení a při výkonu uložených trestů.

Témata, do kterých materiál patří