Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




2013-TEORIE STATU A PRAVA

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (180 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

17.2.6 Ukončení pracovního poměru

Pracovní poměr lze ukončit dohodou, výpovědí, okamžitým zrušením, uplynutím doby, zrušením ve zkušební době případně smrtí zaměstnance.

Ukončení dohodou může být ústní i písemné (vhodnější). Výpovědní lhůta je 3 měsíce a termín skončení může být dohodnut k přesnému datu nebo k určité události – ukončení práce.

Výpověď může být ze strany zaměstnance i zaměstnavatele a musí být vždy písemná. Dává se k poslednímu dni v měsíci a výpovědní lhůta je 2 měsíce. Pokud tedy dám výpověď 5. 5. 2013, výpověďní lhůta začne běžet od 1. 6. a skončí 31. 7. 2013. Výpověď ze strany zaměstnance může být dána z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Výpověď ze strany zaměstnavatele může být dána jen z důvodu výslovně stanoveného (§ 52 zákoníku práce č. 262/2006 Sb.,)

Okamžitě zrušit pracovní poměr lze pouze písemně a z důvodů stanovených v zákoně. V případě zaměstnance jde o tyto důvody:

a) nemůže dále ze zdravotních důvodů vykonávat práci bez vážného ohrožení na zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil do 15 dnů výkon jiné pro něj vhodné práce

b) zaměstnavatel nevyplatil mzdu, plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo kteroukoliv jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti.

Zaměstnavatel může okamžitě zrušit pracovní poměr jen:

a) byl-li zaměstnanec pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu delší než 1 rok

b) byl-li pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu nejméně 6 měsíců

c) porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.

Uplynutím doby pouze v případě pracovněprávního vztahu na dobu určitou. Pokračuje-li zaměstnanec s vědomím zaměstnavatele ve své práci i po uplynutí doby, mění se pracovněprávní vztah na dobu neurčitou.

V případě smrti zaměstnavatele pracovní poměr přechází na dědice.

Odstupné se vyplácí při výpovědi dané zaměstnavatelem nebo dohodou a je ve výši:

a) 1x průměrného výdělku, jestliže prac. poměr trval méně než 1 rok,

b) 2x průměrného výdělku, jestliže prac. poměr trval alespoň 1 rok a méně než 2 roky,

c) 3x průměrného výdělku, jestliže prac. poměr trval alespoň 2 roky

17.2.7 Odměna za práci

Výše odměny se sjednává v pracovní smlouvě nebo jiné smlouvě. Obecně se dělí na čtyři druhy – mzdu, plat, plat zaměstnanců některých státních orgánů a odměna za práci. Mzda je vyplácena za práci konanou v pracovním poměru u podnikatelů (zákon o mzdě). Plat se vyplácí za služební poměr u nepodnikatelů (úředníci, policie, …). Plat zaměstnanců některých státních orgánů (soudci, státní zástupci, ústavní činitelé) upravují zvláštní předpisy, nárok na odměnu za práci vzniká na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr (právními předpisy blíže neupraveno). Vyplácí se za měsíční období a pozadu, tedy již za odpracovaný měsíc. Výše minimální mzdy je stanovena zákonem. K 1. 8. 2013 činí minimální mzda 8 500 Kč (týdenní pracovní doba 40 hodin).

Témata, do kterých materiál patří