Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




2013-TEORIE STATU A PRAVA

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (180 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Nejvyšším orgánem a. s. je valná hromada akcionářů. A. s. řídí představenstvo a valná hromada. Dohled nad činností představenstva vykonává dozorčí rada. Ze zisku se mohou vyplácet dividendy.

17.1.1.3 Další formy podnikání

Další formy podnikání jsou družstva, státní podniky a rozpočtové a příspěvkové organizace.

17.1.1.3.1 Družstvo

Družstvo je založeno za účelem podnikání nebo zajišťování hospodářských, sociálních či jiných potřeb svých členů. Členy družstva můžou být fyzické i právnické osoby. Každý člen se na činnosti družstva podílí základním vkladem.

Družstvo má vlastní stanovy, kde se upravuje jeho struktura, orgány, předmět činnosti, práva a povinnosti členů. V praxi rozlišujeme družstva zemědělská a ostatní.

17.1.1.3.2 Státní podnik

Je ve vlastnictví státu, stát je jeho zakladatelem. Jde např. o Státní tiskárnu cenin, Českou poštu.

17.1.1.3.3 Rozpočtové organizace

Zabývají se výkonem státní moci a správy, vědou a výchovou, zajišťováním obrany a bezpečnosti státu. Příjmy těchto organizací jsou malé, stát jejich činnost hradí ze svého rozpočtu.

17.1.1.3.4 Příspěvkové organizace

Mají příjmy, které ovšem nepostačují k pokrytí jejich nákladů, rozdíl je hrazen ze státního rozpočtu.

17.2 Pracovní právo

Zabývá se poměrem mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, vznikem, trváním a zánikem pracovního poměru a všemi náležitostmi s tím souvisejícími. Pracovní právo tvoří soubor norem, které upravují v zásadě tři oblasti – individuální pracovní právo, kolektivní pracovní právo a právní úpravu zaměstnanosti. Funkce pracovního práva je tedy ochranná – ochrana slabší strany (zaměstnance) a organizační – vytváří rámec a podmínky, za kterých se uskutečňuje pracovní proces.

17.2.1 Základní zásady

Základními zásadami pracovního práva jsou:

a) zákaz diskriminace a zneužívání práv – z důvodu rasy, barvy pleti, pohlaví, sexuální orientace, jazyka, víry, věku, členství v politických stranách

b) ochrana zaměstnance

c) smluvní základ pracovněprávních vztahů

17.2.2 Pracovněprávní vztahy

Pracovněprávní vztahy vznikají mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Některé jsou upraveny zvláštními předpisy – specifická zaměstnání (policisté, vojáci, hasiči, vězeňská služba a další státní složky). Uchazeč o zaměstnání je povinen spolupracovat s úřadem práce – ten vede evidenci uchazečů o zaměstnání a volných pracovních míst, může zajistit zprostředkování pracovního uplatnění, rekvalifikaci potřebnou k pracovnímu uplatnění, případně hmotné zabezpečení označované za podporu v nezaměstnanosti v případě ztráty zaměstnání nebo před nástupem do zaměstnání

17.2.3 Formy pracovněprávních vztahů

Základním pracovněprávním vztahem je pracovní poměr. Další formou je práce konaná mimo pracovní poměr – dohoda o pracovní činnosti (s tím, že rozsah nepřekračuje v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby) a dohoda o provedení práce (s každým zaměstnavatelem maximálně 300 hodin ročně)

Témata, do kterých materiál patří