Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Zpracování témat k závěrečným ústním zkouškám z odborného výcviku - celá kro tématu 37

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (515.7 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek mg/100g Průměrný obsah Složka mg/100g Průměrný obsah voda g/100 g 75,1 Na 140 vitamin C 0 bílkoviny 100 g 12,5 K 130 vitamin D 0,0018 tuky g/100 g 11,2 Ca 57 vitamin E 1,91 cukry g/100 g stopy Mg 12 vitamin B6 0,12 celkový dusík g/100 g 2,01 P 200 vitamin B12 0,0025 vláknina g/100 g 0 Fe 1,9 karoten stopy mastné kyseliny g/100 g 9,3 Cu 0,08 thiamin 0,09 cholesterol mg/100 g 391 Zn 1,3 riboflavin 0,47 Se mg/100 g 0,011 I 0,053 niacin 0,1 energie kJ/100 g 627 Mn stopy Cl 160

Význam vajec domácí drůbeže: Základní význam vajec domácí drůbeže je v první řadě biologický, tj. zajistit reprodukci daného druhu. Protože k vývoji nového jedince dochází mimo tělo matky, obsahuje vejce všechny důležité výživné složky nezbytné pro vývoj nového organismu. Zatímco vejce krůt, kachen a hus jsou produkována hlavně pro účely reprodukční, tj. slouží jako vejce násadová, slepičí vejce slouží také jako vejce konzumní a jsou důležitou součástí lidské výživy. Vejce mají vysoký obsah plnohodnotných bílkovin (obsahují všechny aminokyseliny pro člověka nezbytné a to v poměru, který je nejpříznivější ze všech běžných potravin). Vejce dále obsahují tuky, vitamíny a minerální látky. Kromě přímé spotřeby vajec jako potraviny se vejce (vaječná hmota, bílek, žloutek) využívají jako surovina v různých odvětvích potravinářského (pekařství, cukrářství, výroba trvanlivého pečiva, těstovin, masných výrobků aj.) i ne potravinářského průmyslu (farmaceutický, kožedělný, textilní, chemický, fotografický, sklářský aj.). Neméně významné je využití vajec v humánní i veterinární medicíně (výroba očkovacích látek, ředidlo semene při inseminaci apod.). Jakost konzumních vajec je dána souhrnem jejich vnějších a vnitřních vlastností. Vnější (technologická) hodnota konzumních vajec je určována hmotností (velikostí), tvarem, podílem jednotlivých částí vejce a kvalitou vaječné skořápky. Podíl jednotlivých částí vejce (žloutek, bílek a skořápka) je ovlivňován druhem a plemenem drůbeže, velikostí vejce, počtem snesených vajec a individuálními vlastnostmi nosnic. Vnitřní (nutriční) hodnota konzumních vajec jako potraviny je dána obsahem živin, jejich stravitelností, chutí a vůní. Lihnutí kuřat: Za normálních okolností je doba inkubace kuřat 21 dní. U větších vajec to může trvat déle, naopak z vajec zdrobnělých typů slepic se vylíhnou kuřata přibližně za 20 dní. Doporučuje se zvlhčit násadová vejce vodou po uplynutí 18 dnů, nejlépe je postříkat rozprašovačem na květiny, aby došlo ke změknutí skořápky a usnadnilo se tak kuřatům klubání. Již 20. dne je možno uslyšet pípání z ještě neporušených vajec, čímž kuře navazuje kontakt s matkou. Předtím, než se kuře vyklube ze skořápky, protrhne podskořápečnou blánu a dosáhne do vzduchové komůrky na tupém konci vejce. Kolem 21. dne kuře rozbije skořápku: vaječným zubem na špičce zobáku ji prořízne, skořápka praskne a kuře se Čerstvé kuřátko s viditelným vaječným zubemvykulí ven. Čerstvě vylíhlé kuře je vlhké, rychle však oschne. Ihned běhá, pípá a dokáže samo zobat a pít. Jakmile jsou kuřata na světě, kvočna je vodí a při hrozícím nebezpečí, chladu či dešti je schovává pod sebe do teplého peří. Patří-li ostatní slepice ke klidným a snášenlivým plemenům, můžete s nimi kvočnu s kuřaty nechat pohromadě, ve většině případů je však lepší přemístit novou rodinu do jiného kurníku. Pomáhat kuřatům při líhnutí? Čerstvě vylíhlá kuřátka. Vejce, z nichž se 22. dne ještě nevyklubala kuřata, jsou buď neoplozená, nebo obsahují odumřelé zárodky. Taková vejce odstraňte. Nedoporučuje se pomáhat kuřatům, která se sama klubají obtížně. Zdravé a vitální kuře, je-li dobře vyseděno, se dostane vždy ze skořápky bez cizí pomoci. Jestliže to nedokáže, znamená to, že není zcela v pořádku, je slabé či jinak postižené a bude potřebovat hodně péče navíc. Kuře když se líhne, tak nejprve neklube skořápku a tím má zajištěn dostatek vzduchu. Postupně se kuře ve vejci otáčí a otvor rozšiřuje kolem dokola tupého konce. Tím taky překroutí pupečník, takže se ztenčí, přestane fungovat a kuře hřbetem odtlačí „pokličku“ a utrhne se od pupečníku. Pokud pomůžete kuřeti ve fázi mezi proklubáním a vylíhnutím neopatrně, vejce se zalije krví a kuře zahyne.

Témata, do kterých materiál patří