Zpracování témat k závěrečným ústním zkouškám z odborného výcviku - celá kro tématu 37
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Výroba kukuřičné siláže
Kukuřičné siláže: Charakteristika kukuřičné siláže: Kukuřičná siláž je nejvýznamnější energetické objemné krmivo, které sehrává důležitou stabilizační úlohu v krmné dávce skotu, neboť se zkrmuje celoročně a často tvoří až 50% podíl sušiny krmné dávky. Silážní kukuřice patří k snadno silážovatelným krmivům, neboť obsahuje dostatek vodorozpustných sacharidů (cca 15 %), má nízkou pufrační kapacitu (nízký obsah dusíkatých látek, bazických prvků a dusičnanů), a proto lze vyrobit kvalitní kukuřičnou siláž při dodržení všech technologických podmínek i bez použití silážních aditiv. U kukuřičných siláží se pH pohybuje v rozmezí 3,7 - 4,4. Ve srovnání se silážemi ze zavadlé píce se kukuřičné siláže vyznačují vyšší koncentrací energie (6,2–6,8 MJ NEL.kg-1sušiny) a přijatelnou koncentrací vlákniny. Kukuřičné siláže se vyznačují dále nižším obsahem NL, Ca, vitaminů A a D. Faktory ovlivňující kvalitu siláže: Pro kvalitu kukuřičné siláže je důležité, že silážní kukuřice se vyznačuje velmi snadnou silážovatelností, ale aby bylo této skutečnosti plně využito, tak je nezbytné dodržení správného postupu silážování. I při použití silážních aditiv je nutné dodržovat základní technologická pravidla pro výrobu kvalitní siláže, jako je sklizeň kukuřice ve správné vegetační fázi, při optimální sušině, s optimální délkou řezanky, hmota má být dostatečně rychle navezena, dobře stlačena a dokonale zakryta. Ze špatného vstupního materiálu není možné vyrobit dobrou siláž. Nedodržení či dokonce vynechání některé technologické zásady vede k neúměrným ztrátám a ke snížení kvality siláží. Vliv obsahu nečistot: Důležitou podmínkou při sběru kukuřice na siláž, je zamezení jejího znečišťování zeminou. Riziko znečištění píce zeminou se zvyšuje zejména za špatného počasí. Se znečištěným krmivem se do sila dostávají také klostridie, které jsou zodpovědné za máselné kvašení a tvorbu kyseliny máselné a biogenních aminů. Proto by měl podíl nečistot činit méně než 3% v sušině. Díky pufrujícímu účinku brání částečky zeminy rychlému okyselení siláže. Obsah energie v siláži se s každým procentem písku snižuje o cca 0,1 MJ NEL na 1 kg sušiny (MATHIES, 2002). Vliv termínu sklizně a obsahu sušiny: Termín sklizně má u silážní kukuřice zvláště velký vliv nejen na celkový výnos sušiny a živin, zejména energie, ale také na kvalitu, zejména stravitelnost organické hmoty zbytku rostliny a na koncentraci škrobu v sušině celé rostliny. Pro stanovení optimálního termínu sklizně silážní kukuřice se v současné době doporučuje využití sumy efektivních teplot podle ranosti hybridů a výrobních oblastí.
Teplotní požadavky hybridů Číslo FAO Celkový teplotní úhrn (°C) 200 - 230 1350 - 1410 230 - 250 1400 - 1460 250 - 280 1440 - 1500 280 - 300 1470 - 1530 300 - 350 1500 - 1600