Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




10_Zdravotnicka_prevence

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (39.79 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Výskyt

  • Celosvětový, v mírném pásmu sezonní, chřipka – podzim, zima, jaro

Projevy

  • Infekce horních a dolních cest dýchacích

    • Akutní respirační onemocnění, pertuse, diftérie, plicní TBC

    • Rýma, kašel, bolest v krku, horečka, zimnice, třesavka, silné bolesti hlavy, artralgie, myalgie, bolest očí, zad a nohou, nevolnost až zvracení

  • Infekce mimo dýchací cesty

    • Pomnožení v HCD, lymfatickou cestou do krve a orgánů – exantémová onemocnění (varicella, spalničky, zarděnky, spála), příušnice, meningitida

Prevence

  • Hlavní prevencí je očkování, v současné době se očkuje proti těmto vzdušně přenášeným nemocem:

    • V rámci pravidelného očkování – difterie, pertusse, hemofilus B, spalničky, zarděnky, příušnice

    • Na vyžádání – chřipka, meningokok, pneumokok, TBC

  • Hygienické návyky (mytí rukou, neplivání, krytí nosu a úst při kýchání a kašli)

  • Omezení veřejného shromažďování

  • Vyhnout se dotyků obličeje a nosu

  • Mýt si ruce vodou a mýdlem (zejména pak po dotyku potenciálně kontaminovaných povrchů)

  • Vyvarovat se těsného kontaktu s nakaženými

  • Pokud možno omezit čas strávený mezi davy lidí

  • V obytných prostorech pravidelně větrat

  • Praktikovat zdravý životní styl (dostatek spánku, výživná a zdravá strava, fyzická aktivita)

Epidemiologická opatření

  • Většinou nespecifická, hlavně snaha zabránit vzdušné nákaze, správná životospráva, vitaminy, pohyb

Alimentární nákazy (salmonelózy, kampylobakterióza, bacilární úplavice, ostatní průjmová onemocnění, žloutenka typu A, dětská obrna, alimentární intoxikace)

  • Vstupní bránou těchto nákaz je sliznice zažívacího traktu, člověk může být infikovaný jakoukoli potravou

Alimentární nákazy

  • Typické

    • Typický vznik (požití infikované potravy) a typické projevy (průjem, horečka, zvracení)

    • Salmonelóza, shigelóza

  • Atypické

    • Typický vznik ale neprojevují se typicky

    • Břišní tyfus, klíšťová encefalitida po požití výrobků z infikovaného kozího mléka, botulizmus

Zdroj nákazy

  • Zvířata – potraviny živočišného původu nedostatečně tepelně zpracované, voda, člověk - kontaminované ruce

Původce

  • Viry – rotaviry, viry hepatitidy A, E

  • Bakterie – salmonely, shigely, kampylobaktery, E. coli

  • Paraziti – tasemnice, améby

Cesta přenosu

  • Alimentární – polknutím etiologického agens

  • Nákazy primární – při výrobě potravin byla použita nemocná zvířata nebo produkty z nich

  • Nákazy sekundární – zárodky se dostaly do potravin při ošetření, zpracování a další manipulaci, kontaminovaná voda, orálně-fekální cesta

Inkubační doba

  • Salmonelóza, alimentární intoxikace – 6 – 24 hodin

  • Kampylobakterióza, bacilární úplavice – 1 – 5 dní

  • Břišní tyfus – 7 – 14 dní

  • Průjmová onemocnění – 12 – 15 dní

  • Žloutenka typu A – 15 – 50 dní (průměrně 28 dní)

  • Dětská obrna – 1 – 2 týdny

Témata, do kterých materiál patří