10_Zdravotnicka_prevence
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Výskyt
Celosvětový, v mírném pásmu sezonní, chřipka – podzim, zima, jaro
Projevy
Infekce horních a dolních cest dýchacích
-
Akutní respirační onemocnění, pertuse, diftérie, plicní TBC
-
Rýma, kašel, bolest v krku, horečka, zimnice, třesavka, silné bolesti hlavy, artralgie, myalgie, bolest očí, zad a nohou, nevolnost až zvracení
-
Infekce mimo dýchací cesty
-
Pomnožení v HCD, lymfatickou cestou do krve a orgánů – exantémová onemocnění (varicella, spalničky, zarděnky, spála), příušnice, meningitida
-
Prevence
Hlavní prevencí je očkování, v současné době se očkuje proti těmto vzdušně přenášeným nemocem:
V rámci pravidelného očkování – difterie, pertusse, hemofilus B, spalničky, zarděnky, příušnice
Na vyžádání – chřipka, meningokok, pneumokok, TBC
Hygienické návyky (mytí rukou, neplivání, krytí nosu a úst při kýchání a kašli)
Omezení veřejného shromažďování
Vyhnout se dotyků obličeje a nosu
Mýt si ruce vodou a mýdlem (zejména pak po dotyku potenciálně kontaminovaných povrchů)
Vyvarovat se těsného kontaktu s nakaženými
Pokud možno omezit čas strávený mezi davy lidí
V obytných prostorech pravidelně větrat
Praktikovat zdravý životní styl (dostatek spánku, výživná a zdravá strava, fyzická aktivita)
Epidemiologická opatření
Většinou nespecifická, hlavně snaha zabránit vzdušné nákaze, správná životospráva, vitaminy, pohyb
Alimentární nákazy (salmonelózy, kampylobakterióza, bacilární úplavice, ostatní průjmová onemocnění, žloutenka typu A, dětská obrna, alimentární intoxikace)
Vstupní bránou těchto nákaz je sliznice zažívacího traktu, člověk může být infikovaný jakoukoli potravou
Alimentární nákazy
Typické
Typický vznik (požití infikované potravy) a typické projevy (průjem, horečka, zvracení)
Salmonelóza, shigelóza
Atypické
Typický vznik ale neprojevují se typicky
Břišní tyfus, klíšťová encefalitida po požití výrobků z infikovaného kozího mléka, botulizmus
Zdroj nákazy
Zvířata – potraviny živočišného původu nedostatečně tepelně zpracované, voda, člověk - kontaminované ruce
Původce
Viry – rotaviry, viry hepatitidy A, E
Bakterie – salmonely, shigely, kampylobaktery, E. coli
Paraziti – tasemnice, améby
Cesta přenosu
Alimentární – polknutím etiologického agens
Nákazy primární – při výrobě potravin byla použita nemocná zvířata nebo produkty z nich
Nákazy sekundární – zárodky se dostaly do potravin při ošetření, zpracování a další manipulaci, kontaminovaná voda, orálně-fekální cesta
Inkubační doba
Salmonelóza, alimentární intoxikace – 6 – 24 hodin
Kampylobakterióza, bacilární úplavice – 1 – 5 dní
Břišní tyfus – 7 – 14 dní
Průjmová onemocnění – 12 – 15 dní
Žloutenka typu A – 15 – 50 dní (průměrně 28 dní)
Dětská obrna – 1 – 2 týdny