6.Zdr.pr.
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
6. Otázka
A) Výživa a zdraví. Výživa jako prevence vzniku neinfekčních epidemií (nádorová, kardiovaskulární, metabolická onemocnění). Problematika výživy u vybraných onemocnění (diabetes mellitus, celiakie, fenylketonurie, onemocnění trávicího traktu, aj.). Potravinové alergie. Dietní systém ve zdravotnických zařízeních
B) Vyučovací hodina; struktura vyučovací hodiny, klasická struktura, moderní vyučování podporující kritické myšlení
C) Didaktické zpracování tématu
A) Výživa a zdraví. Výživa jako prevence vzniku neinfekčních epidemií (nádorová, kardiovaskulární, metabolická onemocnění). Problematika výživy u vybraných onemocnění (diabetes mellitus, celiakie, fenylketonurie, onemocnění trávicího traktu, aj.). Potravinové alergie. Dietní systém ve zdravotnických zařízeních
Aby bylo možné realizovat metabolismus, je nutné, aby byl dostatečný příjem potravy a tekutin. Tento příjem přinese do organismu hlavní živiny, mezi které patří: bílkoviny (proteiny), tuky (lipidy) a cukry (sacharidy). A také vedlejší živiny, kam řadíme vitamíny, minerální látky a vodu. Kromě toho jsou formou stravy přijímány další specifické živiny a působky (antioxidanty, fytoprotektivní látky, probiotika aj.). Příjem hlavních komponent ze stravy umožňuje organismu získávatenergii i látky pro výstavbu a fungování buněk, tkání, orgánů i orgánových celků. Jednotkou energie je joule (J), v praxi užíváme spíše kilojouly (kJ), což je 10 000 J. Starší jednotkou energie byla calorie (cal), resp. kilocalorie (kcal). Vztah mezi nimi je 1 kcal = 4,184 kJ, 1 kJ = 0,239 kcal. Výdej energie (práce) je vyjadřován ve wattech (J/s).
Příjem energie je nezbytný́ pro tyto děje v organismu:
• udržení základního fungování organismu (bazální metabolismus),
• udržení tělesné teploty (vyrovnání tepelných ztrát nebo chlazení),
• fyzickou i duševní činnost,
• tvorbu energetických rezerv,
• a sekundárně pro specificko–dynamický účinek stravy (nověji dietou indukovaná termogeneze).
Bazální metabolismus
Můžeme jej označit za základní energetickou potřebu organismu pro zajištění vitálních funkcí. U novorozence představuje hodnota bazálního metabolismu asi 1 670 kJ, u dospělých se pohybuje mezi 5 000–8 000 kJ, u starších lidí hodnota bazálního metabolismu klesá s věkem a ztrátou svalové hmoty.
Faktory ovlivňující rychlost metabolismu
− Fyzický výkon
− Tělesná teplota
− Věk
− Mužské pohlavní orgány – zrychlují metabolismus
− Hormony štítné žlázy
Faktory ovlivňující výživu
a) Biologické faktory (Stav funkce trávícího systému (funkce žláz tvořící trávicí systémy, záněty v trávicí trubici…), Pohlaví, Věk, Zdravotní stav (stav dutiny ústní, chrupu, užívání léků, jiná onemocnění – např. DM))
b) Psychické faktory (Emocionální stav (stres = přejídání x nechutenství), Osobnostní vlastnosti, Psychosomatická onemocnění)