Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




6.Zdr.pr.

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.41 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

6. Otázka

A) Výživa a zdraví. Výživa jako prevence vzniku neinfekčních epidemií (nádorová, kardiovaskulární, metabolická onemocnění). Problematika výživy u vybraných onemocnění (diabetes mellitus, celiakie, fenylketonurie, onemocnění trávicího traktu, aj.). Potravinové alergie. Dietní systém ve zdravotnických zařízeních

B) Vyučovací hodina; struktura vyučovací hodiny, klasická struktura, moderní vyučování podporující kritické myšlení

C) Didaktické zpracování tématu

A) Výživa a zdraví. Výživa jako prevence vzniku neinfekčních epidemií (nádorová, kardiovaskulární, metabolická onemocnění). Problematika výživy u vybraných onemocnění (diabetes mellitus, celiakie, fenylketonurie, onemocnění trávicího traktu, aj.). Potravinové alergie. Dietní systém ve zdravotnických zařízeních

Aby bylo možné realizovat metabolismus, je nutné, aby byl dostatečný příjem potravy a tekutin. Tento příjem přinese do organismu hlavní živiny, mezi které patří: bílkoviny (proteiny), tuky (lipidy) a cukry (sacharidy). A také vedlejší živiny, kam řadíme vitamíny, minerální látky a vodu. Kromě toho jsou formou stravy přijímány další specifické živiny a působky (antioxidanty, fytoprotektivní látky, probiotika aj.). Příjem hlavních komponent ze stravy umožňuje organismu získávatenergii i látky pro výstavbu a fungování buněk, tkání, orgánů i orgánových celků. Jednotkou energie je joule (J), v praxi užíváme spíše kilojouly (kJ), což je 10 000 J. Starší jednotkou energie byla calorie (cal), resp. kilocalorie (kcal). Vztah mezi nimi je 1 kcal = 4,184 kJ, 1 kJ = 0,239 kcal. Výdej energie (práce) je vyjadřován ve wattech (J/s).

Příjem energie je nezbytný́ pro tyto děje v organismu:

• udržení základního fungování organismu (bazální metabolismus),

• udržení tělesné teploty (vyrovnání tepelných ztrát nebo chlazení),

• fyzickou i duševní činnost,

• tvorbu energetických rezerv,

• a sekundárně pro specificko–dynamický účinek stravy (nověji dietou indukovaná termogeneze).

Bazální metabolismus

Můžeme jej označit za základní energetickou potřebu organismu pro zajištění vitálních funkcí. U novorozence představuje hodnota bazálního metabolismu asi 1 670 kJ, u dospělých se pohybuje mezi 5 000–8 000 kJ, u starších lidí hodnota bazálního metabolismu klesá s věkem a ztrátou svalové hmoty.

Faktory ovlivňující rychlost metabolismu

− Fyzický výkon

− Tělesná teplota

− Věk

− Mužské pohlavní orgány – zrychlují metabolismus

− Hormony štítné žlázy

Faktory ovlivňující výživu

a) Biologické faktory (Stav funkce trávícího systému (funkce žláz tvořící trávicí systémy, záněty v trávicí trubici…), Pohlaví, Věk, Zdravotní stav (stav dutiny ústní, chrupu, užívání léků, jiná onemocnění – např. DM))

b) Psychické faktory (Emocionální stav (stres = přejídání x nechutenství), Osobnostní vlastnosti, Psychosomatická onemocnění)

Témata, do kterých materiál patří