6.Zdr.pr.
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Stravovací zásady DM 1: typu:
• úprava hmotnosti u lidí s nadváhou a obezitou, udržování stabilní tělesné hmotnosti (BMI)
• pitný režim (min. 1,5 l /den) – čistá voda, neslazené čaje, omezeně minerální vody bez cukru
mléko je nutné zohlednit obsah mléčného cukru a započítat do celkové denní energetické dávky a podle toho také dodat inzulin. Alkohol v malé dávce není zakázán, ale je potřeba jej konzumovat opatrně a nejlépe v kombinaci s jídlem (u žen do 10 g alkoholu denně, u mužů do 20 g). Riziko alkoholu tkví v tom, že koncentrovaný alkohol podporuje uvolňování glukózy z jater a může tak dojít k hypoglykemii. Dále je alkohol velkým zdrojem energie, takže jeho nadměrná konzumace vede k zvyšování hmotnosti.
• omezení živočišných tuků do 10 % celkové energie a celkového množství tuků do 30% celkové energie, celkové množství cholesterolu by mělo být do 300 mg/den
• pravidelnost ve stravování
• bílkoviny v dávce 0,8–1,1 g/kg tělesné hmotnosti,
• upřednostňování komplexních polysacharidů, omezování jednoduchých cukrů, přijímání sacharidů dle jejich hodnoty glykemického indexu. Hlavně to měly být potraviny s vysokým obsahem vlákniny (alespoň 5 g na porci) a nízkým glykemickým indexem. Denně by měl pacient přijmout 5 porcí ovoce a zeleniny (600 g), 5 porcí luštěnin týdně, celozrnné pečivo. Příjem sacharózy by měl být minimální, maximálně 50 g denně. Pro snadnější orientaci diabetiků ve stravě existují výměnné jednotky (VJ), které slouží k sestavování jídelníčku. Jedna výměnná jednotka obsahuje 10-12 g sacharidů. Pro správnou dobu a množství aplikace inzulinu musíme zohlednit také rychlost vstřebávání sacharidů (vliv potraviny na zvýšení glykemie) = glykemický index (GI). Glukóza má GI 100 %. Rychlost vstřebání glukózy do krve ovlivňuje způsob přípravy (vařené uvolní glukózu rychleji než syrové), trávení, pohybová aktivita, obsah vlákniny atp.
• sůl do 6 d / den, při hypertenzi 4-5 g.
Stravovací zásady DM 2: typu:
Pro diabetiky 2. typu je dieta zcela zásadní pro ovlivnění průběhu onemocnění. Dieta se liší od té pro pacienty s diabetem mellitem 1. Typu (diabetik 2 typu nemá absolutní nedostatek inzulinu). Obě nemoci se projevují hyperglykemií, mají ovšem úplně jinou etiologii. Může však dojít k tomu, že i u pacienta s diabetem mellitem 2. typu dojde k absolutnímu nedostatku inzulinu – v tomto případě se dieta bude podobat dietě pro diabetiky 1. Typu. Na rozdíl od diabetiků 1. typu není u diabetiků druhého typu nutné dodržování přesné dávky 5-6 jídel denně. Příjem potravy nastavíme dle přání a zvyklostí pacienta. Zásady jsou skoro stejné, jen dieta není tak přísná a nemocný si neaplikuje inzulin.
Diabetické výrobky nejsou potřeba, právě naopak jsou spíše nedoporučovány je v nich sice hroznový cukr a náhradní sladidla, ale také vysoké množství tuků, které mohou způsobit nadváhu a to je pro diabetika více nebezpečné