6.Zdr.pr.
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
c) Sociokulturní faktory (Kulturní zvyky a obyčeje, Víra, Životní styl, Individuální zvyklosti (oblíbená x neoblíbená jídla), Ekonomická situace)
d) Faktory životního prostředí (Podnební pásmo, Znečištění ŽP)
VÝŽIVNÉ LÁTKY
− Složky potravy nutné pro zabezpečení plynulé látkové přeměny a celkového chodu organismu.
Patří sem: bílkoviny, tuky, cukry, vitamíny, minerální látky, stopové prvky, voda, aminokyseliny, nasycené mastné kyseliny
Cukry (sacharidy)
Jsou hlavní zdroj energie. Představují cca 55 % z přijaté energie/ den.
Tuky (lipidy)
Jsou součástí buněk jako jejich stavební materiál či jako zásobní látka v buňkách tukového vaziva a tukové tkáně. Tvoří asi 25-30 % energetického příjmu. Tuky jsou důležité pro termoregulaci a nervovou soustavu. Tuky jsou rostlinného či živočišného původu
Bílkoviny (proteiny)
Důležitá stavební látka organizmu – hlavní stavební součást buněk, krve, hormonů, enzymů, protilátek. Bílkoviny mají pokrývat 15-20 % energetického příjmu. Cca 0,8-1g proteinů/1 kg hmotnosti. Zdrojem bílkovin jsou: vejce, maso, mléko, mléčné výrobky, luštěniny, brambory.
Minerální látky, stopové prvky, voda
Tyto látky nejsou zdrojem energie, přesto nezbytnou součástí naší výživy
− Hlavní minerály – sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor
− Hlavní stopové prvky – železo, zinek, flour a jód
Vitamíny
Látky patřící k základním složkám lidské potravy. Vitamíny se podílejí na biochemických reakcích, metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Je známo 13 základních typů vitamínů. Netvoří se v organizmu s výjimkou K a částečně A a D. Podle své rozpustnosti se dělí na: - Vitamíny rozpustné v tucích a Vitamíny rozpustné ve vodě.
Hypovitaminóza – nedostatek vitamínů
Avitaminóza – úplná absence vitamínů
Hypervitaminóza – vyskytuje se vzácně, spíše terapeutický problém při předávkování
Voda
Lidský organismus je složen ze 60 % - 65 % z vody. Voda je potřebná pro činnost všech tělesných funkcí, protože každá buňka, tkáň, orgán a systém pracují v tekutém prostředí. Voda také působí jako nosič minerálních látek, stopových prvků a mnoha dalších elementů. S postupujícím věkem množství vody v organismu ubývá
V lidském těle se nachází voda ve dvou formách:
− Vnitrobuněčná tekutina ICT (asi 65 %)
− Mimobuněčná (extracelulátní) tekutina ECT (asi 35 %).
Mimobuněčná tekutina se dále dělí na:
− Mezibuněčnou (intersticiální)
− Plazmovou
Tělo průměrného muže o hmotnosti 70 kilogramů obsahuje asi 42 litrů vody, přičemž vnitrobuněčnou vodu zaujímá asi 28 litrů a mimobuněčnou tekutinu asi 14 litrů (3,2 litru v plazmě a 10,8 litru jako mezibuněčnou tekutinu)
Mezi příjmem a výdejem tekutin je nutné udržovat rovnováhu
Při horečnatých onemocněních, tělesné práci a práci a pobytu v horkém prostředí je nutné zvýšit příjem tekutin