Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




6.Zdr.pr.

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.41 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Obezita

Obezita je definovaná jako zmnožení tukové tkáně, které je disproporcionální k velikosti a funkci tuku prosté tělesné tkáně. U bělošské rasy vzniká nadváha u mužů nad 20% tuku, u žen nad 25% tuku z celkové tělesné hmotnosti, obezita pak u mužů nad 25% tuku a u žen nad 30% tuku z celkové tělesné hmotnosti. Vzhledem k distribuci tukové tkáně v těle je rizikovější androidní typ obezity (tzv. jablko) oproti gynoidnímu typu obezity (tzv. hruška).

  • Na vzniku obezity se podílí kombinace faktorů:

    • 50% dědičnost (způsob energetického metabolismu, predilekční lokalizace ukládání tělesného tuku, složení svalu v závislosti na typu vláken, aj.).

    • 50% životní styl a prostředí (snížená fyzická aktivita, vyšší energetický příjem živočišných tuků, psychický stres, některé léky – kortikosteroidy, tyreostatika, některá psychofarmaka a antiepileptika, betablokátory, estrogeny).

Řešení obezity velmi úzce souvisí s její prevencí:

• vyhýbat se sedavému způsobu života, posilovat fyzickou aktivitu již od dětství, v dospělosti uplatňovat každou fyzickou aktivitu před pasivitou (vyjít schody, vystoupit o zastávku autobusu dříve a jít pěšky), do volného času zařadit pravidelné cvičení,

• být v psychické pohodě, nebýt frustrován (společensky, pracovně, partnersky, sexuálně), sebepozitivní hodnocení, optimální hodnotový systém, emoční otužilost,

• upravit stravovací zvyklosti jak dle kvality, kvantity, pravidelnosti:

− strava má být pestrá a vyvážená,

− posílení potravin rostlinného původu na úkor živočišných,

− přijatá energie má odpovídat výdeji,

− pravidelnost jídla v průběhu dne (ne celodenní hladovění a večerní přejídání),

− dostatečný pitný režim nekalorických nápojů,

− omezit jídla typu fast food (hranolky, hamburgery, párek v rohlíku, koblihy),

− strava nemá být řešením prožívaných frustrací přejídáním se,

Pozor na rizikové situace – u žen dospívání, těhotenství, období po

porodu a menopauza, dále ukončení aktivní sportovní kariéry, kouření,

ONEMOCNĚNÍ TRÁVÍCÍHO TRAKTU

Crohnova nemoc

Chronické zánětlivé onemocnění, které se může projevit v jakékoli části trávicího ústrojí, nejčastěji však v oblasti spojení tenkého a tlustého střeva.

Hlavní symptomy - Bolesti v podbřišku, hubnutí, únava, zvýšená teplota a průjmy, většinou bez krve, teroragie, steatorea, nechutenství, říhání a nadýmání.. Onemocnění může mít projevy i mimo trávicí ústroj.

Příčiny vzniku - Nejsou známy. Bývá dávaná do souvislosti se stravou chudou na vlákninu a zeleninu a bohatou na rafinované a jinak zpracované potraviny. Nejčastěji postihuje lidi, kteří konzumují nadměrné množství́ jídel v provozech tzv. „fast foodu“ - rychlého občerstvení

Neexistují žádná pevná dietetická doporučení, narozdíl od chorob na dietě přímo závislých (DM, celiakie) - U všech nemocných obecně platí šetřící režim s tělesnou aktivitou podle individuálně posouzeného celkového stavu

Témata, do kterých materiál patří