6.Zdr.pr.
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Obezita
Obezita je definovaná jako zmnožení tukové tkáně, které je disproporcionální k velikosti a funkci tuku prosté tělesné tkáně. U bělošské rasy vzniká nadváha u mužů nad 20% tuku, u žen nad 25% tuku z celkové tělesné hmotnosti, obezita pak u mužů nad 25% tuku a u žen nad 30% tuku z celkové tělesné hmotnosti. Vzhledem k distribuci tukové tkáně v těle je rizikovější androidní typ obezity (tzv. jablko) oproti gynoidnímu typu obezity (tzv. hruška).
Na vzniku obezity se podílí kombinace faktorů:
50% dědičnost (způsob energetického metabolismu, predilekční lokalizace ukládání tělesného tuku, složení svalu v závislosti na typu vláken, aj.).
50% životní styl a prostředí (snížená fyzická aktivita, vyšší energetický příjem živočišných tuků, psychický stres, některé léky – kortikosteroidy, tyreostatika, některá psychofarmaka a antiepileptika, betablokátory, estrogeny).
Řešení obezity velmi úzce souvisí s její prevencí:
• vyhýbat se sedavému způsobu života, posilovat fyzickou aktivitu již od dětství, v dospělosti uplatňovat každou fyzickou aktivitu před pasivitou (vyjít schody, vystoupit o zastávku autobusu dříve a jít pěšky), do volného času zařadit pravidelné cvičení,
• být v psychické pohodě, nebýt frustrován (společensky, pracovně, partnersky, sexuálně), sebepozitivní hodnocení, optimální hodnotový systém, emoční otužilost,
• upravit stravovací zvyklosti jak dle kvality, kvantity, pravidelnosti:
− strava má být pestrá a vyvážená,
− posílení potravin rostlinného původu na úkor živočišných,
− přijatá energie má odpovídat výdeji,
− pravidelnost jídla v průběhu dne (ne celodenní hladovění a večerní přejídání),
− dostatečný pitný režim nekalorických nápojů,
− omezit jídla typu fast food (hranolky, hamburgery, párek v rohlíku, koblihy),
− strava nemá být řešením prožívaných frustrací přejídáním se,
Pozor na rizikové situace – u žen dospívání, těhotenství, období po
porodu a menopauza, dále ukončení aktivní sportovní kariéry, kouření,
ONEMOCNĚNÍ TRÁVÍCÍHO TRAKTU
Crohnova nemoc
Chronické zánětlivé onemocnění, které se může projevit v jakékoli části trávicího ústrojí, nejčastěji však v oblasti spojení tenkého a tlustého střeva.
Hlavní symptomy - Bolesti v podbřišku, hubnutí, únava, zvýšená teplota a průjmy, většinou bez krve, teroragie, steatorea, nechutenství, říhání a nadýmání.. Onemocnění může mít projevy i mimo trávicí ústroj.
Příčiny vzniku - Nejsou známy. Bývá dávaná do souvislosti se stravou chudou na vlákninu a zeleninu a bohatou na rafinované a jinak zpracované potraviny. Nejčastěji postihuje lidi, kteří konzumují nadměrné množství́ jídel v provozech tzv. „fast foodu“ - rychlého občerstvení
Neexistují žádná pevná dietetická doporučení, narozdíl od chorob na dietě přímo závislých (DM, celiakie) - U všech nemocných obecně platí šetřící režim s tělesnou aktivitou podle individuálně posouzeného celkového stavu