6.Zdr.pr.
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
5. Diety diagnostické – jsou používány ojediněle, např. dieta při zjišťování okultního krvácení (Tab. 38).
ZHODNOCENÍ STAVU VÝŽIVY NEMOCNÉHO
Při každém příjmu pacienta a v průběhu hospitalizace je nutné provádět nutriční screening
Je mnoho hodnotících systému, např. Nutritional Risk Screening (NRS 2002) určený pro dospělé nemocné
Klademe čtyři otázky
Je BMI POD 20,5?
Zhubl nemocný za poslední 3 měsíce?
Omezil nemocný příjem stravy za poslední týden?
Je nemocný závažně nemocen?
Je-li jedna z odpovědí ANO – doporučit konzultaci s nutričním terapeutem
Je-li vše NE – zhodnotit po týdnu.
BMI (body mass index)
Index tělesné hmotnosti - je číslo používané jako měřítko obezity, umožňující statistické porovnávání lidí s různou výškou
Index se spočítá vydělením hmotnosti (v kg)daného člověka druhou mocninou jeho výšky (v metrech):
Další možnosti zhodnocení stavu výživy:
Percentilové grafy
Zhodnocení klinického stavu: otoky, velká svalová hmotnost
Patologické stavy výživy
Anorexie – ztráta chuti k jídlu
Mentální anorexie – vědomé omezování příjmu potravy a snižování váhy
Mentální bulimie – opakující se epizody nezdrženlivého přejídání, po kterém následují pokusy o odstranění potravy zvracením pomocí emetik a projímadel
Kachexie – chorobná vyhublost, BMI ↓ 18,5, neúmyslná ztráta hmotnosti větší než 6% za 6 měsíců
Malnutrice – dříve označení pro podvýživu, t.č. nerovnováha energie, proteinů a ostatních složek výživy
Karence – porucha výživy z nedostatku některé potřeby látky v potravě
Hypogeusie – změny chuti
Dysfagie – porucha polykání, pocit sousta v krku
Dyspepsie – soubor příznaků vyskytujících se při poruchách trávicí soustavy
Patří sem: říhání, pálení žáhy (pyróza), nevolnost (nauzea), zvracení (vomitus, tmesis)
Nadváha
Obezita – nadměrné hromadění tuku v těle
Abdominální typ – mužský
Gynoidní typ – ženský
Malnutrice
Podvýživa, zejména v důsledku špatného složení potravy. Může dojít až k rozvratu metabolizmu
Nedostatek se může týkat jen některých složek potravy, např.:
Hypovitaminóza - nedostatek vitamínů
Kwashiorkor – nedostatek aminokyselin
Pokročilá stádia bílkovinné a energetické malnutrice - kachexie
Nejvyšší stupeň kachexie je označován jako marasmus
Malnutrice se vyskytuje u 19-80% hospitalizovaných
Přibližně ve 30% se jedná o iatrogenní malnutrici
Malnutrice zvyšuje výskyt pooperačních komplikací, prodlužuje hospitalizaci
Důsledky malnutrice
Pokles objemu svalstva (včetně síly dechového svalstva)
Otoky, porucha transportu hormonů a léků
Snížení imunity – sklon k infekcím
Zhoršení hojení tkání
Poruchy funkce jater, střev, srdce
B) Vyučovací hodina; struktura vyučovací hodiny, klasická struktura, moderní vyučování podporující kritické myšlení