Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




6.Zdr.pr.

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.41 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Nejvýznamnější minerální látky obsaženy ve vodě:

− Vápník (calcium)

− Sodík (natrium)

− Hořčík (magnesium)

− Draslík (kalium)

Výživa jako prevence vzniku neinfekčních epidemií (nádorová, KVS, metabolická onemocnění)

Potrava je pro člověka zdrojem látek, které potřebujeme k životu a k zajištění dobrého zdravotního stavu.
Vhodná strava musí obsahovat vodu a všechny látky nezbytné k zajištění tělesných a duševních funkcí právě v takovém množství, které naše tělo potřebuje. Tím ho udržuje v dobrém zdraví. Nesprávná, nedostatečná nebo nadbytečná výživa zhoršuje náš zdravotní stav. Může vést k různým nemocem, např. k onemocnění srdce a cév, obezitě, nádorovým onemocněním. Většina těchto onemocnění přichází nenápadně a projevuje se až po mnoha letech nevhodného způsobu stravování a životosprávy.

- obecná výživová doporučení -

− Vyvážený energetický příjem a výdej

− pestrá strava, porce jídel přiměřené a složené z nutričně hodnotných potravin.

− více rostlinných než živočišných potravin

− Za den, 30–40 g vlákniny z celozrnných výrobků, ovoce a zeleniny

− Ryby konzumovat alespoň 1x týdně (ideálně mořská ryba)

− Omezení nadměrného příjmu soli < 5 g, ochucujte spíše bylinami, česnekem či jednodruhovým kořením

− 5 porcí ovoce a zeleniny / den (více zeleniny)

− Udržování optimální hmotnosti (dle BMI: žena: 19-25, muž: 20-25)

– Jezte a pijte co nejméně potraviny a nápoje, které obsahují cukry

– Z tuků by měly převládat rostlinné, nejlépe formou řepkového a olivového oleje. Ale potravinám, které obsahují kokosový, palmojádrový či palmový tuk se spíše vyhýbejte. Čtěte pozorně etikety a vybírejte mezi podobnými výrobky ty, které obsahují méně nasycených mastných kyselin.

– základ pitného režimu = pitná voda

– Jezte co nejméně průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou cukrovinky, uzeniny, slazené nápoje, instantní potraviny

− 20 g alkoholu u mužů, 10 g alkoholu u žen denně

− U pestré stravy nejsou většinou potřeba žádné potravinové doplňky

– Jíst méně a častěji. Nepravidelnost v jídle vede k neznatelnému přejídání, k obezitě, projevuje se únavou a snížením výkonu. Zvláště nevhodné je odbývání snídaní a pozdní podávání vydatných večeří.

Nádorová onemocnění – výživa hraje v prevenci nádorových onemocnění stěžejní roli společně s životním stylem.

(vznik rakoviny ovlivňuje: 30-35 % výživa, 15-30 % kouření, 5 % alkohol, 5 % nedostatek pohybové aktivity)

  • Dostatek ovoce a zeleniny (+ vliv antioxidantů = vit. A, C, E, selen, zinek)

  • Protinádorové účinky má zelený čaj a káva

  • Dále pozitivně působí vláknina, vit. D, vápník

  • Rizikové: konzumace alkoholu, červeného masa, uzenin, hodně soli, strava vedoucí ke vzniku nadváhy a obezity, látky vznikající při nešetrné tepelné úpravě, plísně.

  • Doporučení: dostatek ovoce a zeleniny, udržování optimální tělesné hmotnosti, omezit konzumaci masa (1x denně), ne uzeniny, maso libové, jedná-li se o maso červené, porce by měla být do 80 g. maso nahrazovat rybami, luštěninami. Omezit příjem nasycených tuků, nahradit je ořechy, semeny, rostlinnými oleji. Omezit i tučné mléčné výrobky, cukrovinky. Omezit příjem alkoholu. Volit šetrné způsoby tepelné úpravy (vaření, dušení). Nejíst plesnivé, zkažené, připálené. Pravidelný pohyb, nekouřit.

Témata, do kterých materiál patří