6.Zdr.pr.
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Nejvýznamnější minerální látky obsaženy ve vodě:
− Vápník (calcium)
− Sodík (natrium)
− Hořčík (magnesium)
− Draslík (kalium)
Výživa jako prevence vzniku neinfekčních epidemií (nádorová, KVS, metabolická onemocnění)
Potrava je pro člověka zdrojem látek, které potřebujeme k životu a k zajištění dobrého zdravotního stavu.
Vhodná strava musí obsahovat vodu a všechny látky nezbytné k zajištění tělesných a duševních funkcí právě v takovém množství, které naše tělo potřebuje. Tím ho udržuje v dobrém zdraví. Nesprávná, nedostatečná nebo nadbytečná výživa zhoršuje náš zdravotní stav. Může vést k různým nemocem, např. k onemocnění srdce a cév, obezitě, nádorovým onemocněním. Většina těchto onemocnění přichází nenápadně a projevuje se až po mnoha letech nevhodného způsobu stravování a životosprávy.
- obecná výživová doporučení -
− Vyvážený energetický příjem a výdej
− pestrá strava, porce jídel přiměřené a složené z nutričně hodnotných potravin.
− více rostlinných než živočišných potravin
− Za den, 30–40 g vlákniny z celozrnných výrobků, ovoce a zeleniny
− Ryby konzumovat alespoň 1x týdně (ideálně mořská ryba)
− Omezení nadměrného příjmu soli < 5 g, ochucujte spíše bylinami, česnekem či jednodruhovým kořením
− 5 porcí ovoce a zeleniny / den (více zeleniny)
− Udržování optimální hmotnosti (dle BMI: žena: 19-25, muž: 20-25)
– Jezte a pijte co nejméně potraviny a nápoje, které obsahují cukry
– Z tuků by měly převládat rostlinné, nejlépe formou řepkového a olivového oleje. Ale potravinám, které obsahují kokosový, palmojádrový či palmový tuk se spíše vyhýbejte. Čtěte pozorně etikety a vybírejte mezi podobnými výrobky ty, které obsahují méně nasycených mastných kyselin.
– základ pitného režimu = pitná voda
– Jezte co nejméně průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou cukrovinky, uzeniny, slazené nápoje, instantní potraviny
− 20 g alkoholu u mužů, 10 g alkoholu u žen denně
− U pestré stravy nejsou většinou potřeba žádné potravinové doplňky
– Jíst méně a častěji. Nepravidelnost v jídle vede k neznatelnému přejídání, k obezitě, projevuje se únavou a snížením výkonu. Zvláště nevhodné je odbývání snídaní a pozdní podávání vydatných večeří.
− Nádorová onemocnění – výživa hraje v prevenci nádorových onemocnění stěžejní roli společně s životním stylem.
(vznik rakoviny ovlivňuje: 30-35 % výživa, 15-30 % kouření, 5 % alkohol, 5 % nedostatek pohybové aktivity)
Dostatek ovoce a zeleniny (+ vliv antioxidantů = vit. A, C, E, selen, zinek)
Protinádorové účinky má zelený čaj a káva
Dále pozitivně působí vláknina, vit. D, vápník
Rizikové: konzumace alkoholu, červeného masa, uzenin, hodně soli, strava vedoucí ke vzniku nadváhy a obezity, látky vznikající při nešetrné tepelné úpravě, plísně.
Doporučení: dostatek ovoce a zeleniny, udržování optimální tělesné hmotnosti, omezit konzumaci masa (1x denně), ne uzeniny, maso libové, jedná-li se o maso červené, porce by měla být do 80 g. maso nahrazovat rybami, luštěninami. Omezit příjem nasycených tuků, nahradit je ořechy, semeny, rostlinnými oleji. Omezit i tučné mléčné výrobky, cukrovinky. Omezit příjem alkoholu. Volit šetrné způsoby tepelné úpravy (vaření, dušení). Nejíst plesnivé, zkažené, připálené. Pravidelný pohyb, nekouřit.