Fyziologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Žluč
Tvorba v játrech permanentní 0,7-1,2 l/den
pH 6,5
Deponována ve žlučníku – koncentrace (resorpce vody Na+ /K+ - ATPázou)
Žlučové kyseliny z cholesterolu, enterohepatální oběh => de novo málo
Umožňují vstřebávání lipoidních látek – tuky, MK, fosfolipidy, vitaminy rozpustné v tucích
Žlučová barviva:
Hemoglobin (150g/l krve) – globin (→ AMK) a hem
Hem (hemoxygenáza) → biliverdin
(Biliverdinreduktáza) → bilirubin
(Glukuronyltransferáza) → bilirubindiglukuronid → bilirubin → urobilinogen, sterkobilinogen → urobilin, sterkobilin
Enterohepatální oběh 15 %
Ikterus - žloutenka
Cholelithiáza
Acholická stolice
Tlusté střevo
Longitudinální taenie a cirkulární haustra
Zde chymus vydrží až 3 dny
Lymfatická tkáň
Hlen
Rezervoár
Vstřebávání vody a elektrolytů
Peristaltika – parasympatikus X sympatikus, pomalejší
Mechanicky
Chemicky – gastrin podporuje činnost, sekretin a CCK tlumí
Gastrokolický reflex
Duodenokolický reflex
Defekační reflex
Haustrace – mísení
Propulze
Hodně vlákniny – rychlejší posun – 35 h X 48-72 h
Aktivní resorpce vody a elektrolytů
Saprofytické bakterie – anaerobní; sacharidy, celulóza, pektin, bílkoviny; vitamin K –
Meteorismus (plynatost), flatulence
Borborygmy („škrundání“ v břiše)
Defekace
Po naplnění rekta defekační reflex
Kruhový svěrač řízený vegetativně – relaxace a posun chymu do rekta – nucení na stolici
Sakrální parasympatikus posiluje peristaltické vlny → tlakem se otevírá vnitřní rektální svěrač – vegetativní X zevní je příčně pruhovaná svalovina a je ovládán naší vůlí – nádech a kontrakce břišního lisu
Učení
Inkontinence
Stolice:
Voda nestrávené a nestravitelné zbytky, bakterie, anorganické látky, žlučová barviva E. coli saprofyt – B1 , B2 , B12, K CO2 , H2 , H2S, CH4
Trávení
Tuky:
Emulze vlivem žlučových kyselin – snížení povrchového napětí TAG + kolipáza – rozklad pankreatickou lipázou – MK + glycerol → micely: 5 nm MAG, žlučové kyseliny, cholesterol
Enterocyty kartáčového lemu → lipidické faktory → transport přes membránu
Lipoproteinové komplexy
Hlavně jejunum, ileum
Bílkoviny
Proteolytické enzymy – pepsin, trypsin => polypeptidy => AMK
Enzymy inaktivovány neutrálním pH v duodenu
V Peyerových placích vstřebávání jednoduchých peptidů
AMK vstřebávání v tenkém střevě aktivně kotransportem se sodíkem facilitovanou difuzí
Cukry
Sliny – ptyalin=α-amyláza (neutr. pH → maltóza, maltotrióza, α-hraniční dextriny)
Distální žaludek – kvůli pH přerušeno
Duodenum – pankreatická α-amyláza
Luminální membrána enterocytů maltáza, izomaltáza → glukóza
Laktáza, sacharáza → galaktóza, fruktóza
Duodenum a jejunum – sekundárně aktivní Na+ -symport – SGLT-1
Facilitovaný transport GLUT
GLUT-1 ledviny, mozek
GLUT-2 β-buňky Langerhansových ostrůvků, střevo
GLUT-3 ledviny, mozek
GLUT-4 závislý na inzulinu; svaly, tuk
GLUT-5 fruktóza, střevo Játra – glukokináza