Fyziologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Soubor enzymatických reakcí
Hemokoagulační faktory:
Plazmatické bílkoviny
Fosfolipidy
Ionty
Výsledkem přeměna tekuté krve na nerozpustný gel
Antikoagulační faktory
V krvi:
Nesmáčivý cévní endotel
Antitrombin III – syntéza v játrech inhibitor trombinu, faktoru IXa, Xa, XIa, XIIa
Heparin (v žírných buňkách); Antitrombin III + heparin → komplex
Umělé:
Dekalcifikace
Defibrinace
Kumarin a jeho deriváty (blokace účinku vitaminu K)
Heparin
Hirudin (látka obsažena v sekretech pijavice lékařské)
Gastrointestinální soustava
Funkce
Příjem potravy
Zpracování
Vstřebání
Zásobní
Obranná
Endokrinní
Živiny – cukry (60 %), tuky (25 %), bílkoviny (15 %)
Metabolismus
Dutina ústní
Příjem
Mechanické zpracování = žvýkání
Maxilla (horní chrup)
Mandibula (spodní čelist), m. masseter – automatizmus
Chemické zpracování
Zuby (32 – trvalý chrup, 26 – mléčný chrup)
Jazyk
Chuť – sladká, slaná, kyselá, hořká, umami
Sliny
Chuť
Ochrana zubní skloviny
Zvlhčení
Bariéra
Pocit žízně
Drobné žlázky
Velké slinné žlázy:
Podjazyková
podčelistní
příušní
Sekrece:
Vegetativní nervový systém:
Parasympatikus (acetylcholin) → hodně, řídké a vodnaté, amyláza
Sympatikus → viskózní, hodně mucinu, enzymy
Složení:
1-2 l/24 hod (Bo až 200 l/24 hod)
pH 7-8
Voda 95 %, Na+ , K+ , Ca2+, Cl, HCO3-
α-amyláza (ptyalin)
Imunoglobuliny A
Lysozym
Mucin
Laktoferin (váže železo)
Polykání
Jazyk
Měkké patro, kořen jazyka → polykací reflex
Epiglotis uzavřena
Jícen – podtlak, peristaltické pohyby
Gravitace
Zahájení volní → polykací reflex
Jícen:
25-30 cm
Peristaltické vlny do žaludku
Horní a dolní svěrač
Příčně pruhované a hladké svalstvo
Žaludek
Kardie, fundus, antrum, pylorus (svěrač z hladké svaloviny, odděluje žaludek od tenkého střeva, ovládáno sympatikem a parasympatikem)
Cirkulární a longitudinální hladká svalovina
Hlavní buňky – pepsinogen
Buňky krycí – HCl
Skladování – 50 ml X 1,5 l
Mechanické a chemické zpracování
Resorpce
Přechod chymu do duodena
Trávenina = chymus
Receptivní relaxace
Žaludeční peristola – 1 hod tekutiny do duodena
Voda zůstává 10-20 min, pevná strava 1-4 hod
Rychlost vyprazdňování klesá při ↓pH, ↑osmolalitě, ↑mastných kyselin a aminokyselin
Sekrece
Žaludeční šťávy
2-3 litry/den
pH 1,8-3,5
HCl:
Krycí buňky
Antibakteriální a antimykotický
redukce Fe3+
Resorpce CaCO3 – CaCl2
Ochrana vitamínů
Denaturace proteinů
Aktivace pepsinogenu
Depolymerace kolagenu
Hlavní buňky:
Pepsinogen – pH pod 4 → pepsiny
Vnitřní faktor pro resorpci vit. B12
Mucin:
Glykoproteiny, polysacharidy
Ochrana sliznice
Zásada
Hydrofobní
Motilita žaludku
Receptivní relaxace
Žaludeční peristola – 1 hod, tekutiny do duodena
Mechano- a chemoreceptory
Peristaltika – plexus submucosus a myentericus, 3-4 kontrakce/min
Propulzivní a retropulzivní pohyby
Interdigestivní pohyby
Podporuje gastrin, parasympatikus
Sympatikus – kontrakce pyloru
Pacemaker – bazální elektrická aktivita – longitudinální svalovina